Maui’de yangının etkisi büyük

-
Aa
+
a
a
a

Felaket modelleme firmasına göre, Maui Adası’nda devam eden orman yangınlarında oluşacak toplam kaybın Hawaii tarihindeki en büyük ikinci sigortalanmış mülk kaybı olması bekleniyor.

Gezegenin Geleceği: 17 Ağustos 2023
 

Gezegenin Geleceği: 17 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Felaket modelleme firmasına göre, Maui Adası’nda devam eden orman yangınlarında oluşacak toplam kaybın Hawaii tarihindeki en büyük ikinci sigortalanmış mülk kaybı olması bekleniyor. Bu hafta başlarında başlayan ve hızla ilerleyen yangın felaketi, bir zamanlar Hawaii Krallığı’nın başkenti olan tarihi tatil beldesi Lahaina’yı kasıp kavurdu. Yangının etkisinin, günümüzdeki mülk değerine göre hesaplandığında, 1992’de Hawaii’yi vuran Iniki Kasırgası’ndan sonraki en büyük sigortalanmış mülk kaybına neden olacağını söylendi. Firma, yanan toplam alanın yaklaşık iki bin 200 dönüm olduğunu tahmin ediyor. Yangın çevresi içerisinde ise yaklaşık üç bin 500 bina bulunuyor. Maui’deki arama ekipleri, Lahaina’daki yangın enkazlarını daha fazla yangın kurbanını bulmak için taradı. Yetkililer, 100’ün üzerinde can kaybı bildirdiler. Lahaina’daki evlerin, iş yerlerinin ve diğer yapıların aşırı derecede yıkımı ile ortaya çıkan ekonomik kayıpların, sigortalanmış mülkler de dahil olmak üzere, muhtemelen yüz milyonlarca dolara çıkacak. Haftalık raporda, felaket devam ettiği için kayıpların artmaya devam edebileceği ve yerel ekonominin önemli bir parçası olan Maui’deki turizmde büyük aksaklıkların yakın gelecekte yaşanacağı yer aldı.

Yavru flamingolar için halkalama çalışması gerçekleştirildi

İzmir Kuş Cenneti'nde yapay üreme adasındaki 262 yavru flamingo, göç yollarının, barındıkları alanların ve yaşam sürelerinin takip edilmesi amacıyla uzman ve gönüllülerce halkalandı. Flamingoların Türkiye'deki iki üreme sahasından biri olan Gediz deltasındaki İzmir Kuş Cenneti'nde 2012'de oluşturulan 6,5 dönümlük yapay kuluçka adasında bu yıl 10 bin civarında yavru yumurtadan çıktı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü İzmir Şubesi ekiplerinin yakından takip ettiği yavru flamingolar, kanat çırpıp uçma denemeleri yapmaya başladı. Yumurtadan çıktıktan sonra siyah ve füme renklerdeki tüylere sahip yavru flamingolar, tuz karidesi olarak da bilinen bir tür eklem bacaklı ‘artemia salina’ ile besleniyor. Yeni doğan yavrular, suda toplu bulundukları ‘kreş’ adı verilen yerde vakitlerini geçiriyor. Kuşlar, zaman zaman dünyaya gözlerini açtıkları adaya çıkıyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ege ve Ankara Üniversiteleri ile Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğiyle flamingo adasında yavru kuşlar için halkalama çalışması gerçekleştirildi. Uzmanlarca eğitime tabi tutulan 90 kişilik ekip, İzmir Kuş Cenneti'nde bir araya geldi. Araçlarla yapay üreme alanına gelen görevliler, gece 03:00'de suya inerek yavru flamingoları belirlenen alana topladı. Yoğun çalışmanın ardından, minik flamingolardan bir bölümünü belirlenen alana toplamayı başaran gruptakiler, havanın aydınlanmasıyla halkalama işlemine başladı. Flamingoların sağ bacağına PVC plastik halka, sol bacağına da metal halka takan yetkililer, yavruların göç yolları, barındıkları alanlar ve yaşam sürelerini daha kolay takip edilebilecek. Ayrıca kuşlardan tüy örnekleri alınarak genetik ve sağlık durumları ortaya konacak.

Validebağ Korusu nefes vermeye devam edece

Mahkeme, Validebağ Korusu'nu yapılaşmaya açan bakanlık kararını iptal etti. İstanbul Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı olan Validebağ Korusu ve Haydarpaşa Lisesi'ni içine alan sit alanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 7 Mart 2022 tarihli kararıyla statüsü değiştirilerek yapılaşmaya açılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bakanlığın bu kararını mahkemeye taşımıştı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, davanın sonuçlandığını duyurdu. Twitter hesabından, ‘İstanbullulara güzel bir haberim var’ ifadeleriyle açıklama yapan Gökce, kararı şu şekilde duyurdu, “İstanbullulara güzel bir haberim var. Validebağ Korusu, İstanbul Anadolu yakasının ikinci büyük yeşil alanı. 125 bitki ve 119 kuş türüne ev sahipliği yapan, 400 yaşında anıt ağaçlara sahip ekolojik bir zenginlik. Haydarpaşa Lisesi de Validebağ Korusu’nun devamı niteliğinde bir alanda yer alan mutlaka korunması gereken doğal bir sit alanı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 7 Mart 2022 tarihli kararıyla bu alanın sit alanı statüsünü değiştirerek yapılaşmaya açtı. Biz de Validebağ Korusu'nu yapılaşmadan korumak, İstanbulumuzun bu doğal güzelliğini gelecek kuşaklara bırakmak için gereken davayı açtık. Sonuçta mahkeme alınan kararın planlama ilke ve tekniklerine uygun olmadığı gerekçesiyle itirazımızı kabul ederek planı iptal etti. Validebağ Korusu ve aynı alandaki Haydarpaşa Lisesi, tüm güzellikleriyle İstanbullulara nefes vermeye devam edecek. Kamuoyuna mutlulukla duyururum" dedi.

Demircili Koyu korundu

Özel bir şirketin, İzmir’in Urla ilçesindeki arkeolojik ve doğal sit statüsünde olan Demircili Koyu'nda jeotertmal kaynak aramak ve üç sondaj kuyusu açabilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapmıştı. Proje kapsamında bölgeye bin metre derinliğinde üç adet sondaj kuyusu açılması planlanırken, talep İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün görüşü doğrultusunda redddedildi. Bakanlıktan yapılan açıklama, “İzmir ili , Urla ilçesi, Demircili mahallesi mevkiinde yapılması planlanan ‘Jeotermal Amaçlı Kaynak Arama Sondajı (3 Adet)’ projesi ile ilgili olarak İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün görüşü doğrultusunda ÇED Yönetmeliğinin 5. maddesi 2 (a) bendi gereği ÇED süreci sonlandırıldı,” denildi.