KuzeyDoğa Derneği'nin çalışması: Sarıkamış'ta 106 kuş türü tespit edildi

-
Aa
+
a
a
a

Sarıçam ormanlarıyla birçok yaban hayvanına barınma imkanı sunan Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, KuzeyDoğa Derneği ekibi ve üyeleri tarafından 106 kuş türü tespit edildi.

Fotoğraf: KuzeyDoğa Derneği Emrah Çoban
Gezegenin Geleceği: 2 Ekim 2020
 

Gezegenin Geleceği: 2 Ekim 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Sarıçam ormanlarıyla birçok yaban hayvanına barınma imkanı sunan Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, KuzeyDoğa Derneği ekibi ve üyeleri tarafından 106 kuş türü tespit edildi. İlçeyi çevreleyen eşsiz sarıçam ormanlarının, boz ayı, kurt, vaşak, tilki, domuz gibi yaban hayvanlarının yanı sıra çeşitli kuşlar da barınıyor ve ürüyor. Bölgede araştırma yapan KuzeyDoğa Derneği üyeleri, 106 kuş türü arasında ender türlerden kara ağaçkakan da buldu. KuzeyDoğa Derneği Başkanı, Utah ve Koç üniversiteleri öğretim üyesi Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine, yapılan araştırmalarda Sarıkamış'ın yalnızca yırtıcı memelilerle değil, kuşlarıyla da çok zengin ve özel bir yer olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Arkeolojik sit alanına RES

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, İzmir’in Menemen ilçesinde tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanan ve sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan 5 bin yıllık Panaztepe arkeolojik sit alanına Rüzgar Enerji Santrali  kurulması için gerekli imar plan değişikliği onaylandı. Yamanlar Doğal Tabiat Parkı'nın da sınırında yer alan alanda yapılan imar plan değişiklikleri, Çevre Bakanlığınca askıya çıkarıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan 49 yıllığına üretim lisansı olan özel bir şirket, İzmir Menemen’de RES kurmak için çalışma başlattı. Söz konusu şirketin başvurusu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Panaztepe Arkeolojik SİT alanını da içinde barındıran bölgenin imar planlarını değiştirerek santral yapımına onay verdi.

Marmara Adası'ndaki 4 tarafı mermer ocağı

Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre, Türkiye’nın en büyük ikinci adası olan Marmara Adası’nı mermer ocakları çorak bir araziye dönüştürmüş durumda. 2014 yılında bir soru önergesine cevap veren dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Marmara Adası’nda 41 adet mermer ocağı işletmesi olduğunu açıklamıştı. 2014’ten bu yana 33 mermer ocağı faaliyeti için de çevresel etki değerlendirme gerekli değil kararı verildi. 773 kilometre yüz ölçümüne sahip Marmara Adası’nın binlerce metrekarelik alanı mermer ocakları tarafından bitkisel örtüsü kaldırılmış durumda. 100’e yakın mermer ocağı bulunan adada ayrıca dolomit maden ocağı işletmesi de var. 

Bilim insanları zamana karşı yarışıyor

Bilim insanları, dünyadaki yaşamın temelini oluşturan bitki ve mantar türlerini yok olmadan önce bulmak ve tanımlamak için zamana karşı yarışıyor. 42 ülkeden 210 bilim insanının katkı sunduğu yeni bir raporda, bilinmeyen türlerin COVID-19 ve diğer olası pandemiler için tedavi olanağı sunabileceğine, insanlık için yiyecek, ilaç ve biyoyakıtlardan oluşan “hazine sandığı” niteliğinde olduğuna dikkat çekiliyor. Kew Kraliyet Botanik Bahçesi bilim direktörü Profesör Alexandre Antonelli, “Bitkiler ve mantarlar olmadan hayatta kalamayız. Tüm yaşam onlara bağlı ve hazine sandığını açmanın gerçekten zamanı geldi” dedi. Kaybedilen her türün insanlık için bir fırsat kaybı anlamına geldiğini belirten Antonelli, “Türleri bulup adlandırabileceğimizden daha hızlı kaybettiğimiz için zamana karşı olan yarışı kaybediyoruz” ifadelerini kullandı. Rapora göre bitki kayıplarının ana nedeni, tarım arazileri oluşturmak için yabani yaşam alanlarının tahrip edilmesi. Yabani bitkilerin aşırı hasat edilmesi, inşaat sektörü, istilacı türler, çevre kirliliği ve giderek büyüyen iklim krizi de önemli kayıp nedenleri arasında yer alıyor.

Nijerya'da şiddetli yağışlar sürüyor

Nijerya Acil Durum Yönetimi Ajansı Genel Sekreteri Alhaji Yusuf Sani Babura, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 19 farklı bölgede devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 16 kişinin daha öldüğünü belirtti. Böylece, Nijerya genelinde bu ay başından bu yana etkili olan şiddetli yağışların neden olduğu sel felaketlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 95’e yükselmiş oldu. Sputnik’in aktardığına göre bölgede binlerce hektarlık ekili arazinin de sular altında kaldığını aktaran Babura, SEMA ile hükümet iş birliğinde selzedelere insani yardımı göndermek için çalışma başlattıklarını söyledi. 

İngiltere'de tek kullanımlık plastik satışı yasaklanıyor

İngiltere‘de plastik atıkların azaltılmasını amaçlayan Avrupa Birliği mevzuatı doğrultusunda tek kullanımlık plastik pipet, kulak temizleme çubuğu ve kokteyl karıştırıcıların satışı ve dağıtımı yasaklanıyor. Mayıs 2019’da alınan yasak kararının Nisan 2020’de yürürlüğe gireceği açıklanmıştı. Fakat koronavirüs salgını nedeniyle yasak 1 Ekim’e ertelenmişti. Ülkede yılda yaklaşık 5 milyar plastik pipet, 2 milyar kulak çubuğu ve 300 milyon kokteyl karıştırıcının kullanıldığı tahmin ediliyor. Çevre örgütleri uzun bir süredir, plastik yerine kağıt pipetlerin kullanılması çağrısını yapıyordu. BBC Türkçe’nin aktardığına göre yasak tüm işletmeleri kapsıyor. Ancak, hastaneler, barlar ve restoranların engelli ya da özel ihtiyaçlı kişiler için plastik pipet bulundurması zorunlu olacak. 

Nükleer santrale verilen ÇED olumlu raporuna iptal davası

Sinop Nükleer Karşıtı Platform, Sinop Nükleer Güç Santrali hakkında hazırlanan ‘ÇED Olumlu’ raporuna karşı, Sinop Adliyesi’nde iptal davası açtı. Platform halkın görüşlerine başvurulmadan oluşturulan raporun hukuka aykırı olduğunu belirtiyor. Sinop Adliyesi’ne teslim edilen dilekçelerin ardından Uğur Mumcu Meydanı‘nda bir basın açıklaması düzenlenerek nihai ÇED raporu protesto edildi.