Kuzey Kutbu'nda buz kütlesi bugüne dek ölçülen en düşük ikinci seviyesinde

-
Aa
+
a
a
a

ABD Ulusal Kar ve Buz Merkezi’ne göre, Kuzey Kutbu’nda buz kütlesi 15 Eylül’de 3,74 milyon kilometre kareye ulaştı.

Fotoğraf: Greenpeace
Gezegenin Geleceği: 23 Eylül 2020
 

Gezegenin Geleceği: 23 Eylül 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

ABD Ulusal Kar ve Buz Merkezi’ne göre, Kuzey Kutbu’nda buz kütlesi 15 Eylül’de 3,74 milyon kilometre kareye ulaştı. Bu miktar bugüne kadar ölçülen en düşük 2. seviye.  Kuzey Kutbu buzullarının üçte ikisi yok oldu ve on yıllardır düşüş devam ediyor. Greenpeace gemisi Arctic Sunrise, aktivistlerden ve bilim insanlarından oluşan bir ekip ile buzulların erimesini belgelemek ve bölgedeki deniz yaşamını incelemek için Kuzey Kutbu'nda. Gemide bulunan Greenpeace İskandinavya Okyanus Kampanyacısı Laura Meller, 30 Eylül’de yapılacak Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi'ndeki dünya liderlerine seslenerek şöyle konuştu:  "Buzulların hızla yok olması, gezegenimizin tükenmesine ne kadar yaklaştığımızın en üzücü göstergesi. Kuzey Kutbu eridikçe okyanus daha fazla ısıyı emecek ve hepimiz iklim krizinin  yıkıcı etkilerine daha fazla maruz kalacağız. Kuzey Kutbu buz örtüsünün acil korunmaya ihtiyacı var. Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik Zirvesi'ndeki dünya liderlerinin, iklim kriziyle mücadelede okyanusların rolünü anlamaları gerekiyor. Sağlıklı okyanuslar, okyanus tahribatı ve iklim krizinden etkilenen topluluklar için hayati öneme sahip. Gezegenimizin iklim kriziyle başa çıkmasına yardımcı olmak için 2030 yılına kadar okyanuslarımızın en az yüzde 30'unu korumamız gerekiyor."  

ÇED olumlu raporuna itiraz

Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu’nun Fatsa ilçesinde kurulmak istenen Altıntepe Altın Madeni İşletmesi Kapasite Artışı ve Atık Barajı Projesi’nin “ÇED Olumlu” raporuna itiraz etti. Bölgede 2019’da faaliyet yürütmeye başlayan maden şirketi, bölge halkının itirazlarına rağmen, maden alanını iki katına çıkarmak ve sözleşmesini 2033’e kadar uzatmak için 10 Eylül’de ÇED dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunmuştu. Bakanlık dosyayı onaylayarak ilana çıkardı. Fatsa Doğa ve Çevre Derneği’nden yapılan açıklamada, “Bakanlık tarafından açıklanan ÇED raporunun Fatsa’da yaşanan gerçeklikle hiçbir ilgisi yok” denilerek, projeden zarar görecek herkesin ÇED raporuna itiraz etmesi için çağrı yapıldı. 

'Ekonomi dönüşüm geçiriyor'

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs  salgınının ekonomik etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. AA’nın haberine göre COVID-19 krizinin başlangıcından bu yana insanların kendini korumaya aldığını belirten Georgieva, toplum ve ekonomide köklü bir değişimin gerçekleştiğini ifade etti. Georgieva, bu yıl ve gelecek yıl yapılacak eylemlerin nasıl bir dünyanın ortaya çıkacağını belirleyeceğini vurgulayarak “Küresel ekonomi büyük dönüşüm geçiriyor” değerlendirmesinde bulundu. Uzun vadede sürdürülebilir, dirençli bir küresel ekonomiye güç veren iş açısından zengin bir toparlanmanın inşa edilebileceğine işaret eden Georgieva, toparlanma ile iklim değişikliğiyle mücadelenin birbirini desteklediği ve geleceğin pek çok işinin “yeşil ekonomi”de olduğunu kaydetti. Georgieva, “IMF’de sürdürülebilir finansmanın önemini ve COVID-19 sonrası bir dünyayı şekillendirmek için yatırım yapmanın etkisini görüyoruz” dedi.

Salda Gölü imar planı onaylandı

Yeşil Gazete’den Elif Ünal’ın haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Salda Gölü 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı’nı onayladı. Plan Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin (ÖÇK) tamamını kapsıyor. Konuyla ilgili olarak Burdur Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı koşullarına uygun olmak kaydıyla seyrek yoğunluklu kırsal yapılaşmaya imkân tanınacak” denildi. Hazırlanan planda, mevcutta bulunan köy yerleşimlerinin ‘geleneksel dokusunun korunması amacıyla mevcut halinin sürdürülmesinin hedeflendiği ifadelerine yer verildi. Salda Gölüme Dokunma Platformu Başkanı Gazi Osman Şakar, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada imar planında Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin ikiye ayrıldığını belirtti. Şakar, otel ve pansiyonların ise Doğanbaba ve Kayadibi’nin bulunduğu bölgelere yönlendirileceğini söyledi. Şakar, “Doğanbaba ve Kayadibi arasında 1985 yılında yapıldığını öğrendiğim yıkılmak üzere olan bir orman binası vardı. Burayı restore ederek plaj yaptılar. Gölün etrafını çevirecekler. Gölü kullanıma açacaklar” dedi. Söz konusu inşaatın göle 100 metre mesafede ve SİT alanı içerisinde yapıldığına dikkat çeken Gazi Osman Şakar, “Burada taş duvarlar ördüler, beton döktüler. Doğal bütünlüğünün bozulmaması gereken alana dışarıdan toprak getirip çim ektiler” ifadelerini kullandı. Şakar, halk plajını Ekim’e kadar bitirmeye çalıştıklarını aktardı. Salda Gölü’nün korunması için uzun süredir mücadele yürüttüklerini belirten Şakar, gölün “Biz Salda Gölü’nde plaj yapılmasına, beyaz kumlara basılmasına karşı çıkıyoruz. Salda Gölü uzaktan seyredilsin ve eğer gerçekten Mars’taki toprağın özelliğini gösteriyorsa bilim insanları için araştırma laboratuarı olsun” değerlendirmesinde bulundu.

Çevre talanı haritası erişime açıldı

Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi Covid-19 salgını sürecinde durmayan ya da yeni başlayan çevre talanını ve bunlara karşı yurttaş tepkilerini içeren haberlerin işlendiği bir haritayı erişime açtı. Haritada katledilen ormanlar, kurumaya terk edilen sulak alanlar, çevre kirlilikleri, talan edilen tarihi eserler ve bunlara karşı yurttaşların eylem yaptığı alanlar işaretlendi. Toplumcu Mühendisler ve Mimarlar Meclisi yaptığı açıklamada hazırladıklaı haritayı şu şekilde duyurdu: “Direnişlerle durdurabildiğimiz, engel olabildiğimiz, itirazlarımızı dillendirdiğimiz süreçler, pandemi önlemlerinin gerektirdiği izolasyonu fırsat bilerek saldırganca ilerlemeye devam etti. Türkiye’de pandeminin resmi olarak başladığı ilan edilen 13 Mart 2020 tarihinden itibaren kent/ekoloji suçu, beton işi, ekolojik talan haberleri devam etti” dendi.