İzmir kontrolsüz yapılaşma ve talanla karşı karşıya

-
Aa
+
a
a
a

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşme Turizm Projesi planlarına karşı açılan dava sonucunda Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi raporunu yok sayarak yürütmeyi durdurma talebinin reddine oy çokluğuyla karar verdi.

Fotoğraf: Birgün
Gezegenin Geleceği: 19 Temmuz 2022
 

Gezegenin Geleceği: 19 Temmuz 2022

podcast servisi: iTunes / RSS

Birgün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre, İzmir, kontrolsüz yapılaşma ve talanla karşı karşıya. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Çeşme Turizm Projesi planlarına karşı açılan dava sonucunda Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi raporunu yok sayarak yürütmeyi durdurma talebinin reddine oy çokluğuyla karar verdi. Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararına uygun olmadığı ifade edilmesine rağmen Danıştay’ın aldığı karar büyük tepki çekti. Davanın avukatlarından Şehrazat Mercan, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Rapor ortada. Proje için ‘kamu yararı’ yok denmiş. Projenin doğaya vereceği zarar bilirkişi raporunda detaylı açıklandı. Danıştay’ın aldığı bu kararı anlamak mümkün değil. Karar karşı Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu'na itiraz ettik. Proje ile ilgili son kararı Genel Kurul verecek. Bu projeye karşı mücadelemiz sürecek. Tüm kent birleştik. İzmir’de bu projeyi yaptırmayacağız” diye konuştu. Bilirkişi raporunda, projenin kamu yararı taşınmadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Koruma alanları yanı sıra turizm kullanımlarına, dolasıyla yapılaşmaya da açılmasına yol açacak olan sınır kararının, tarım ve orman alanları, doğal değerler su kaynakları ve kültürel miras üzerinde yaratacağı olumsuz etkileri göz önüne alındığında, planlama ilkelerine kamu yararına uygun olmadığı görüşüne varıldı.”

Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgasının da etkisiyle Akdeniz ülkelerinde orman yangınları büyüyor. Türkiye'de de birçok ilde orman yangınları tespit edildi. Fransa'nın güneybatısındaki Gironde bölgesinde 14 bin kişi tahliye edildi. Yangın Teste-de-Buch ve Landiras bölgelerine de yayıldı. Portekiz'deki yangın şimdilik kontrol altına alınırken İspanya, Yunanistan ve Hırvatistan'da orman yangınları yayılıyor. İspanya'nın güneyindeki Mijas tepelerinde 3.200 kişi tahliye edildi, tahliye edilenlerin bir kısmı daha sonra geri döndü. Portekiz'in kuzeyinde, İspanya sınırı yakınlarındaki Foz Coa bölgesinde bir yangın söndürme uçağının düşmesi sonucu bir pilot hayatını kaybetti. Portekizli yetkililer, sıcak havalar yüzünden çoğu yaşı büyük kişiler olmak üzere toplamda 659 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Cumartesi gecesi, Fransa'da çoğu Atlantik kıyılarında olmak üzere 22 bölgede daha turuncu alarm ilan edildi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, 10 bin hektarlık ormanlık alanın yandığını açıkladı. Alpler'de sıcak hava nedeniyle buzullardan kaya kopması tehlikesine karşı Mont Blanc Dağı'na tırmananların seyahatlerini ertelemeleri uyarısı yapıldı.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), ülkelerin güvenli tedarik sağlamak ve gezegeni ısıtan karbon emisyonlarını azaltma hedeflerini karşılamak için Çin’de yoğunlaşan güneş paneli üretiminin farklı bölgelere dağılması gerektiğini duyurdu. IEA yeni bir raporda, dünyanın güneş panellerinin “temel yapı taşlarını” üretmek için mevcut kapasitesini 2030 yılına kadar ikiye katlaması gerektiğini söyledi. Kısmen Çin yatırımı sayesinde, güneş ışığını elektriğe dönüştüren güneş fotovoltaik teknolojisi, dünyanın birçok yerinde enerji üretmenin en ucuz yolu haline geldi. IEA, 2021’de Çin’in polisilikon üretim kapasitesinin %79’una ev sahipliği yaptığını söyledi. Sadece Sincan bölgesi %42’lik üretim oranına sahip. Rapora göre Çin yakında dünyanın polisilikonun %95’ini üretecek. Rusya gazına bağımlılığı azaltma baskısı altındaki AB, parça üretme kapasitesini yeniden inşa etmek için “ne gerekiyorsa” yapma sözü verdi.

Avrupa hükümetlerinin son haftalarda kömür rezervlerinin geçici olarak kullanılacağına dair açıklamalarına karşın Kömürün Ötesinde Avrupa’nın (Europe Beyond Coal) derlemesine göre, halihazırda emekli olan veya 2030’a dek kapatılması planlanan Avrupa’daki kömürlü termik santralların sayısı, bu yıl 171’e yükseldi. Kömür kullanımından vazgeçerken gazı kullanmaya devam eden hükümetler, Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikini kesme tehdidi nedeniyle önümüzdeki kış öncesinde acil durum senaryosuna kömür kullanma seçeneğini ekledi. Bununla birlikte, kısa vadeli kesintilere yanıt verme amaçlı önlemler haricinde, hiçbir Avrupa ülkesi, mevcut durumdaki 2030 yılına dek kömürü kullanımdan kaldırma planını değiştirmedi. Kömürün Ötesinden Avrupa Kampanya Direktörü Kathrin Gutmann, “Avrupa ülkeleri, enerji tasarrufu önlemleri ve yenilenebilir enerji çözümlerine dair daha önce daha sıkı taahhütlerde bulunmuş olsaydı ve bir fosil yakıttan başka bir fosil yakıt kullanarak uzaklaşmaya çalışmasaydı, kömür santrallarını geçici de olsa yeniden devreye sokma kararları önlenebilirdi” dedi. Kömürün Ötesinde Avrupa Kampanyacısı Duygu Kutluay ise şöyle konuştu: “Avrupa ülkelerinin 2030 yılına kadar kömürden çıkış hedeflerinde bir değişiklik yok. Hatta, kömürle birlikte gazı da devreden çıkararak tamamen temiz elektrik üretimine geçmeye yönelik hedeflerde de artış görünüyor. Ancak bu ülkelerin hatalı bir şekilde gazı bir geçiş yakıtı olarak görmeleri, yenilenebilir kurulumlarının devreye alınmasını ve gerekli altyapı yatırımlarının yapılmasını geciktirdi.” Türkiye’nin aynı hataya düşmemesi gerektiğini söyleyen Kutluay, “Türkiye acilen enerji tasarrufu ve yenilenebilir kurulumlarını önceliklendirmeli. Kömür ve gaz gibi fosil yakıtlarda ısrar önümüzdeki dönemlerde de tekrarlaması beklenen bu krizlere karşı enerjide dışa bağımlı olan ve derin bir ekonomik krizden geçmekte olan Türkiye’yi, iklim krizinden en çok etkilenecek bölgelerden birinde yer aldığı için çok daha kırılgan hale getirecek” dedi.