İşçiyi Sıcaktan Koru!

-
Aa
+
a
a
a

İşçilerin mola sürelerinin uzatılması ve suya erişimlerinin artırılması için imza kampanyası başlatıldı.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 04 Ağustos 2023
 

Gezegenin Geleceği: 04 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

‘Yüksek sıcaklıklar bir işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunudur’ diyen Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Elektrik, Gaz, Su ve Baraj Çalışanları Sendikası, işçilerin mola sürelerinin uzatılması ve suya erişimlerinin artırılması için change.org/İsciyiSicaktanKoru adresinde imza kampanyası başlattı. “Enerji işçileri, yüksek sıcaklık altında çalışanlar arasında en fazla riske maruz kalan işçi kesimlerinden biri. Elektrik, doğalgaz ve su sayaçlarını okuyan işçi arkadaşlarımız ve açma kapama ekipleri, bütün gün güneşin altında yüksek sıcaklığa maruz kalarak dolaşmakta. Sıcak çarpmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı riski altında. Bütün bunlar işçi sağlığını ve iş güvenliğini tehdit etmekte,” diyen kampanyacı, bu tehdidin iklim krizi kaynaklı olduğunu hatırlatarak devam etti, “İklim krizi durdurulmazsa, sıcak dalgaları hayatın her alanını olduğu gibi çalışma hayatını da olumsuz etkileyecek ve aşırı hava olayları işçiler için hayati risk oluşturmaya devam edecek.” Kampanya change.org/İsciyiSicaktanKoru adresinde.

Doğa Katliamını Durdurun!

İzmir'in Karaburun ilçesindeki Ayı Balığı Koyu'nu tel örgülerle çevirip halka kapatan bir işletme, Akdeniz fokları yaşadığı için Özel Koruma Bölgesi ilan edilen kıyıya izinsiz demir iskele kurmuştu. Karaburun Kent Konseyi Başkanı Tayyar Kırman, change.org/ayibaligikoyu adresinde imza kampanyası başlatmış ve iskelenin kaldırılmasını talep etmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Karaburun Kaymakamlığı aracılığıyla kaçak iskelenin kaldırılması için işletmeye tebligat gönderdi ve 15 gün süre tanıdı. 15 gün içinde firma iskeleyi kaldırmazsa, iskele Bakanlık eliyle sökülecek. “Rehavete kapılmayalım,” diyen Tayyar Kırman iskele gerçekten kaldırılana kadar kampanyasını sürdürüyor. “Akdeniz Fokları Monachus monachus'ların yanındayız. Yaşam alanımızı savunuyoruz. Siz de imzanızla bize destek olun,” mesajlarını içeren kampanya change.org/ayibaligikoyu adresinde.

Akbelen direnişi ikinci haftasında

Akbelen’de köylülerin ve yaşam savunucuların ağaç kesimine karşı direnişi ikinci haftasına yaklaşıyor. İkizköylülerin change.org/AkbeleneDokunma adresinde yürüttüğü imza kampanyası, kesimin başladığı günden bu yana 30 binden fazla imza toplayarak 150 bine aşkın destekçiye ulaştı. CHP 28. Dönem Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, resmi change.org karar verici profili aracılığıyla doğrudan kampanyaya verdiği yanıtta, “Yurttaşların taleplerine kulak verilmeli ve bölgedeki termik santrale kömür sağlamak için başlatılan proje iptal edilmeli. Akbelen Ormanları, bitki ve hayvan varlığıyla Anayasa’da öngörüldüğü gibi korunmalı ve genişletilmeli. Bu amaçla, CHP olarak, TBMM’yi Akbelen'deki kesimlerin durdurulması gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırıyoruz,” ifadelerini kullandı. Kampanyacının bildirdiğine göre jandarma ablukası altında bulunan ve sinyal bozucuların etkisiyle tüm iletişim kanalları engellenen İkizköylülerin yaşadığı hak ihlalleri, sadece izinsiz kesim, sinyal bozucu kullanımı ve şiddetle bitmiyor. 2 Ağustos Çarşamba günü alanda sağlık ekibi bulunmadığını söyleyen yerel halk, rahatsızlanmaları durumunda sağlık hakkına erişimlerinin olmayacağından korkuyor. İkizköylüler destek çağrılarını sürdürüyor. Kampanya change.org/AkbeleneDokunma adresinde.

Dikmece Köyü’ne dokunma!

Özge Özal, Hatay'da topraklarını konut projesi yüzünden kaybeden köylüler adına change.org/DikmeceyeDokunma adresinde imza kampanyası başlattı. Özal, “Şehrimizde yaşanan deprem sıkıntılarıyla zorluk çekerken, geçtiğimiz haftalarda orman yangını da yaşamıştık. Depremin ardından altı ay geçmesine rağmen daha toplanmayan enkazlar ve yıkılmayan ağır hasarlı binalar varken, daha tam konut inşaatları başlamamışken, Hatay'ın Antakya ilçesinde Dikmece Köyü’nde kamulaştırma kararı çıkan tarım ve zeytinlik alanları var. Depremde kendisi dışında ya da ailesini, her şeyini kaybeden insanların tek geçim kaynağı veya tek çaresi olan topraklarına el koydular,” dedi. Köylüler, kamulaştırma kararını topraklarına iş makineleri girdiğinde öğrendi. Karara itiraz eden ve ağaçların kesilmesini önlemeye çalışan köylülere ise jandarma müdahale etti. “Hatay'ın kalkındırılması konuşulurken, bu kararın verilmesini onaylamıyoruz. Akbelen’de nasıl erken saatlerde gizlice kesime başlandıysa bizde de sondaj açma bahanesi kullanıldı,” açıklamasında bulunan kampanyacı, iklim krizi kaynaklı aşırı sıcak hava dalgaları ve yangınlar yüzünden ağaçların zaten yok olduğunu, göz göre göre kalan ağaçların da katledilmemesi için herkesin desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Kampanya change.org/DikmeceyeDokunma adresinde.