Gezegenin Geleceği: 12 Eylül 2019

-
Aa
+
a
a
a

2017'de araştırmacılar, Almanya’nın doğa rezervlerinde büyük miktarda böcek kaybı olduğunu bildirdi. Bulgular hakkındaki geniş çaplı endişeler nedeniyle Almanya Federal Hükümeti, 4 Eylül'de, böcek popülasyonlarının araştırılması ve izlenmesi için yılda 100 milyon € 'luk bir “böcek koruma eylem planı” ilan etti.

Fotoğraf: Science Mag
Gezegenin Geleceği: 12 Eylül 2019
 

Gezegenin Geleceği: 12 Eylül 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Japonya’da 2011 yılında tsunami sonucu zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali, kazadan bu yana muhafaza ettiği 1 milyon tondan fazla radyoaktif suyu ‘yeri olmaması’ nedeniyle 2022’de Pasifik Okyanusu’na dökmek zorunda kalacağını açıkladı. The Guardian’da yer alan habere göre Japonya Çevre Bakanı Yoşiaki Harada, “Tek seçenek bu suyu denize akıtıp seyreltmek” dedi.  Şirket de şu anda nükleer santralde binden fazla tankın içinde bekletilen suya 2022’nin yaz ayları itibariyle yer kalmayacağını duyurdu. Japonya Atom Enerjisi Derneği tarafından yapılan bir çalışmaya göre radyoaktif işlemden geçmiş bu suyu tahliye etmek 17 yıl sürebilir. Hükümet uzmanlardan oluşan bir panelin raporunu görmeden herhangi bir karar vermeyecek. Diğer seçenekler ise sıvıyı buharlaştırmak veya bu sıvıyı kara üzerinde daha uzun bir süre muhafaza etmek. Tokyo’da özel bir şirket, nükleer santralde zarar gören üç reaktör çekirdeğinin erimesini engellemek için kullandığı suyu mevcut teknolojilerle radyoaktif bir hidrojen izotopu olan trityumdan temizleyemiyor. Devletin yeraltı kaynak sularının tesiste kullanılan suya karışmaması için inşa ettiği yeraltı duvarına rağmen kaynak sular reaktörü temizleyen suya karışıyor.

 

Bahamalar‘da 43 kişinin ölümü ile sonuçlanan Dorian Kasırgası sırasında, bir petrol tesisinde sızıntı yaşandığı ortaya çıktı. Tesisin Norveç merkezli özel bir firmaya ait olduğu belirtildi. Bahamalar Başbakanı Hubert Minnis‘in sözcüsü Erica Wells Cox, sızıntı nedeniyle acil durum ilan edildiğini duyurdu. Firma ise yaptığı açıklamada “Tesiste kasırga sonrasında yaptığımız ilk değerlendirmede terminalin hasar gördüğü ve karadaki tankların dışındaki zeminde petrol sızıntısına rastlandı. Sızıntı konusunda herhangi bir hacmi belirtmek için henüz çok erken. Bu noktada henüz denizde bir petrol sızıntısı gözlemimiz yok” denildi. Ancak yerel basın, şirket içi kaynaklara dayandırdığı haberlerde sızıntının Atlantik Okyanusu‘na kadar uzanabilecek geniş çaplı bir hasara neden olduğu bilgisini paylaştı. Haberlerde adı verilmeyen bir firma yetkilisinin “Beş tankın çatıları tamamen hasar gördü. Rüzgârlar tarafından sürüklenip sürüklenmediklerini veya tankların içine düşüp düşmediklerini bilmiyoruz’’ dediği kaydedildi.

 

2017'de araştırmacılar, Almanya’nın doğa rezervlerinde büyük miktarda böcek kaybı olduğunu bildirdi. Bulgular hakkındaki geniş çaplı endişeler nedeniyle Almanya Federal Hükümeti, 4 Eylül'de, böcek popülasyonlarının araştırılması ve izlenmesi için yılda 100 milyon € 'luk bir “böcek koruma eylem planı” ilan etti. Hükümet planı, çayırlar ve çitler gibi böcek habitatlarının korunması gibi öneriler içermekte. “Böceklerin azalması, habitatların azalmasına yakından bağlı” diyor araştırmacılar. Örneğin, birçok saman için biçilen çayırlar - yerli bitkiler, böcekler ve diğer hayvanlar için önemli habitatlar - çiftçiler onları maalesef tarlaya dönüştürüp suni gübre atınca bu hayvanlar yok oluyor. Çiftçiler, eski çitleri ve kenarları ortadan kaldırarak tarlalarını genişletti. Önümüzdeki aylarda yasalaşması beklenen plan, böcek bakımından zengin yaşam alanlarına, yarı ılıman meyve bahçelerine ve hatta kırsaldaki kuru taş duvarlara koruma statüsü kazandırılmasını öneriyor. Plan aynı zamanda Aralık 2023'e kadar dünyanın en yaygın yabani ot öldürücüsü olan glifosatın tüm kullanımlarını da yavaş yavaş kullanımdan kaldırmayı vaat ediyor. Bu plan doğa rezervlerinde ve diğer korunan alanlardaki pestisit kullanımına ilişkin daha sıkı düzenlemeler getirecek. Yeni pestisitlerin onaylanması, biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkileri dikkate almak zorunda kalacak. Hükümet ayrıca, gece böceklerinin davranışını engelleyebilecek ve yiyecek ya da eş bulmalarını engelleyen ışık kirliliğini azaltmak için adım alacağını belirtti. Plan, dış mekan ışıklarını sadece ihtiyaç halinde açan hareket dedektörleriyle donatmak, ve belirli dalga boylarında böcek dostu ışıkların kullanılmasını sağlamak. Ayrıca okullarda ve ulusal çapta bir “böcek dostu bahçe” kampanyasında halk eğitimi çabalarını destekleyecek. Daha geniş bir biyoçeşitlilik izleme programının bir parçası olan ülke çapında bir böcek izleme ağının geliştirilmesi de planların içinde. Araştırmada gözlemlenen düşüşler ve bunların tersine çevrilmesi için en umut verici yöntemler için de araştırma projesi çağrısı var.


BM Çevre Programı tarafından hazırlanan 2019 yılı Küresel Yenilenebilir Enerji Yatırımları Eğilimleri Raporu‘na göre 2019 sonunda, son 10 yılda gerçekleşen yenilenebilir enerji projelerinin toplam yatırım tutarı 2,6 trilyon ABD Dolarına ulaşmış olacak. Son on yılda yenilenebilir enerji alanında 1.408 GW’lık net gücün devreye girmesini sağlamış olacak bu yatırımlar sayesinde bu alandaki toplam güç ise 1.650 GW’a ulaşmış olacak. Bu kurulu güç sayesinde küresel elektrik üretiminde 2009’da %5,9 olan yenilenebilir kaynakların payı 2019’da %12,9 seviyesine yükselmiş olacak. Bununla birlikte raporda yenilenebilirin artan payı sayesinde karbon emisyonlarında 2 milyar ton tasarruf sağlandığı vurgulandı. 2018’de Türkiye 2 milyar dolar düzeyinde yatırım ile en fazla yenilenebilir enerji yatırımının yapıldığı 19’uncu ülke oldu. Rapordaki bulgulara göre Çin’de 2010 başı ile 2019 ortası arasında yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi için 758 milyar ABD Doları yatırım gerçekleşti ve Çin bu alandaki açık ara lider ülke konumunu sürdürdü. Tüm Avrupa ülkelerinde gerçekleşen yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim yatırımları tutarı ise 698 milyar ABD Doları oldu.