Gençlerden yerel seçimler için adaylara çağrı

-
Aa
+
a
a
a

Gençlerden yerel seçimler için adaylara çağrı: İklim politikalarınızı açıklayın

Gezegenin Geleceği: 15 Mart 2024
 

Gezegenin Geleceği: 15 Mart 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Genç İklim Hareketi’nin parçası olan İklim Öncüleri, İklim için Türkiye, TİHAP, İklim Değişmeden Değiş ekiplerinin change.org/iklimdostukentler adresinde başlattığı kampanya devam ediyor. Yerel seçimlere katılacak adayların, seçildikleri takdirde kentlerini iklim krizinin etkilerine karşı koruyacaklarına dair söz vermesini talep eden kampanyaya şu ana kadar 29 aday destek verdi. CHP, AKP, MHP, DEM, DEVA, İYİ Parti ve TİP’in aralarında bulunduğu 7 partinin belediye başkan adaylarının yanı sıra üç bağımsız aday da şehirlerin sera gazı emisyonlarını azaltacak somut politikalar hazırlayıp uygulayacaklarını taahhüt etti. CHP Ataşehir Belediye Başkan Adayı Onursal Adıgüzel, Bağımsız İstanbul Büyükşehir Belediyesi Adayı Taylan Yıldız ve Hülya Kavuzlu, CHP Tepebaşı Belediye Başkan Adayı Ahmet Ataç ve TİP Bakırköy Belediye Başkan Adayı Bilge Seçkin Kaya ise kampanyaya change.org platformu üzerinden yanıt vererek, iklim dostu belediyecilikle ilgili mesajlarını paylaştılar. İklim krizine neden olan sera gazı salımlarının %70’inden sorumlu olan kentlerin, iklim kriziyle mücadelede önemli bir rol oynadığını belirten Genç İklim Aktivistleri, “Kentlerimiz 2050 yılından önce saldığı emisyonları azaltmaz veya sıfırlamaz ise iklim felaketlerinin sıklığı artacak ve daha da yaygınlaşacak. Belediye başkanlarından 2050’den önce yönettikleri kentin net sıfır emisyon olması için taahhüt vermesini ve buna uygun zaman planlaması yaparak, kentlerin geleceğini güvence altına almalarını talep ediyoruz,” diyerek adaylara seslenmeye devam ediyor. Kampanya, change.org/iklimdostukentler adresinde.

‘Harmandalı çöplüğünde atılan çöpün tesise dökülmesi ve kaldırılması için mahkeme kararına uyulmasını talep ediyoruz’

Ahmet Can Albayrak, Harmandalı çöplüğünde tesis dışına bırakılan çöplerin kaldırılması ve tesisin kapatılması talebiyle change.org/harmandalıçöplüğü adresinde bir kampanya başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na seslenen Albayrak, endişelerini şu şekilde belirtti, “Çevremizdeki halk sağlığına zarar veren ve binalarımızı potansiyel olarak tehdit eden bir durumla karşı karşıyayız. Harmandalı çöplüğünde tesis dışına atılan çöplerin toprağa bıraktığı metan gazından kaynaklı toprak kaymalarının oluştuğunu gözlemliyoruz. Bu durum, can kaybına yol açabilecek ciddi bir tehlike oluşturuyor.” Kampanya, change.org/harmandalıçöplüğü adresinde.

‘İliç Altın Madeni kapatılsın!’

Dokuz işçinin toprak altında can verdiği İliç maden faciası, 30. gününü geride bıraktı. İliç Doğa ve Çevre Platformu, change.org/ilicaltinmadeninikapat adresinde madenin kapatılması ve sorumluların yargılanması talebini sürdürüyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Sekreteri ve Çevre Mühendisi Dersim Gül, facianın üzerinden 30 gün geçmesine rağmen konuyla ilgili ciddi bir adım atılmadığını belirterek milyonlarca metreküplük siyanür ve ağır metal içeren zehirli malzemenin dere yatağı zeminine karıştığını aktardı. Çözüm olarak yapılan işlemin ise eski bir mermer ocağına kimyasal malzeme taşımak olduğunu söyleyerek kaygılarını şu şekilde dile getirdi, “Geçici depo sahası yeri, yeni bir tehlike yaratıyor. Zeminine kil sererek tehlike önlenemez. Kil işlemi nasıl yapıldı, hangi malzemeden kaç kat kullanıldı, bilmiyoruz. Kil üzerine geçirimsizliği artırmaya yönelik membran neden serilmedi?” Geçici depo sahası için hangi işlemlerin yapıldığını bilmediklerini anlatan Gül, yapılan işlemlerinin yeni tehlikelere davetiye çıkardığını vurgulayarak taşıma ve döküm sırasında siyanürlü malzemenin hava ile temasının arttığını aktardı. Siyanürlü liçli madenciliğin yasaklanması ve İliç’te yaşanan felaketin sorumlularının yargılanmasını talep eden kampanya, change.org/ilicaltinmadeninikapat adresinde.

Büyük Akbelen Buluşması 17 Mart'ta

Akbelen’de sular durulmuyor. change.org/ikizkoydireniyor adresinde kampanyalarına devam eden İkizköy Çevre Komitesi, Akbelen için yaşam mücadelelerine devam ediyor. 13 Mart’ta Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Milas Akbelen Ormanı etrafındaki 190 parsel, linyit madenciliği için acele kamulaştırıldı. İkizköy, Çamköy ve Karacahisar Köylerini içeren, toplamda 2024 dönümlük tarım arazisi ve zeytinlikler madenciliğe açıldı. Komite, gelen kararın ardından, “Biz köylüler, çiftçiler olmadan üretim olmaz! Tarım arazilerimize çökmenize izin vermeyeceğiz. Kararlılıkla, inatla, inançla haklı yolumuza, mücadelemize devam edeceğiz. Biz bitti demeden bitmez!” diye belirtti. Ardından 14 Mart gecesi gelen habere göre, acele kamulaştırma kararı kaldırıldı. “Köyümüz için verilen ‘acele kamulaştırma’ kararı bu gece kaldırıldı. Haklılığımızla, inadımızla, mücadelemizle köyümüzü adım adım kazanacağız. Bu mücadele bitmedi. Köyümüzü madenden tamamen kurtarana dek direnmeye devam edeceğiz. Beş senedir söylediğimiz gibi, topraklarımızdan, zeytinlerimizden, köyümüzden, Akbelen’den vazgeçmiyoruz!” açıklaması yapıldı. Akbelen dostları, 17 Mart'ta yapılacak Büyük Akbelen Buluşması'na herkesi davet ediyor! change.org/ikizkoydireniyor adresinde.