Doğal sit alanı tescili beklenen Gökpınar Gölü'ne tesis için ihale açıldı

-
Aa
+
a
a
a

Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nün doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar devam ederken, ‘Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi’ ihalesi açıldı.

Gezegenin Geleceği: 19 Haziran 2020
 

Gezegenin Geleceği: 19 Haziran 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nün doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar devam ederken, ‘Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi’ ihalesi açıldı. Bu haber üzerine “Gölpınar Gölü Korunmalı” adıyla bir araya gelen bir ekip Change.org/GokpinarGolu adresindeki başlattıkları kampanyaya kısa sürede 3 binin üzerinde kişi imza attı. Kampanyanın talebi Gökpınar Gölü çevresine bungalov evler yapmak ve göl çevre düzenlemesini iyileştirmek üzere açılmış olan ihalenin iptal edilmesi ve bölgenin küçük  gölü ve kıyı alanlarını da içine alacak  şekilde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınması. Kampanya metninde, gölün önemine ve neden korunması gerektiğine şu ifadelerle değiniliyor: “15 metre derinlikte olmasına karşın doğal bir akvaryum berraklığında olup tümüyle dip yapısı görülebilen, yaz kış 11 derecede sabit su sıcaklığı ile çevresinde vaha gibi bir yeşil alan oluşmasını sağlayan, günün her saatinde ışığın farklı kırılmaları ile özellikle fotoğrafçıların ve yaz aylarında her gün yüzlerce ziyaretçinin ilgisini çeken Gökpınar Gölü; bu benzersiz doğal özelliklerinin yanında Gürün için bir kültürel merkez. Gökpınar Gölü’nün benzersizliği, az rastlanır coğrafi ve jeolojik yapısından kaynaklanmakta. Doğal sit kararı ile korunmaya çalışılan en önemli kısmı ise su kaynakları yani pınarlar. Son derece hassas yapıdaki pınarların yapılacak bilimsel çalışmalarla göl su yüzeyi ve kıyı alanı ile birlikte koruma altına alınması ve tüm diğer düzenlemelerin buna göre yapılması gerekiyor. Göl kıyı hattının ve doğal yapısının korunabilmesi için, iyi niyetli düzenlemelerin ötesinde, bilimsel hazırlık ve planlı yapım ilkeleri ile hareket edilmeli” deniyor Change.org/GokpinarGolu adresinde.

Datçalılar kıyılarını koruyor

Datça Kent Konseyi, kıyıların şirketlere kiralanmaması için sürdürdüğü kampanyanın imzalarını Datça Kaymakamlığı’na teslim etti. Change.org/KiyilarHalkindir adresinde sürmekte olan kampanyada paylaşılan güncellemede: “Kıyılarımızın şirketlere kiralanmasını engellemek için Datça Kent Konseyi olarak burada başlatmış olduğumuz mücadelemize destek için attığınız imzalar 12 bini geçti. Özel bir şirketin Çevre ve şehircilik Bakanlığı ile yaptığı 3 yıllık sözleşmenin Haziran 2020'de sona ermişti. Sözleşmenin yeniden imzalanma ihtimaline karşı şuana kadar toplamış olduğumuz imzalar Datça Kent Konseyi tarafından Datça Kaymakamlığı'na teslim edildi. Bu konuda gerekli kamuoyunu oluşturmak ve başarıya ulaşmak için imza kampanyamız devam edecek.” denildi, Change.org/KiyilarHalkindir adresinde.

Adana'ya termik santala karşı kampanya

Doğu Akdeniz Çevre Platformu adı altında bir araya gelen 20 çevre kuruluşunun, Adana’da kurulması planlanan kömürlü termik santrala karşı yürüttüğü kampanya devam ediyor. Platform, 16 Haziran dünya su kaplumbağaları gününde bir açıklama yayınlayarak, Change.org/AdanayaTemizHava adresinde süren kampanyayı imzalayan 25 bine yakın kişiyle paylaştı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Termik santral inşaatı deniz kaplumbağası yuvalama kumsalını ikiye böldü! Adana Sugözü kumsalında yapılmak istenen Hunutlu kömürlü termik santralı deniz kaplumbağası yuvalama alanlarını yok ediyor. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin Kırmızı Listesi'ne göre “tehlike altında” kategorisinde yer alan yüzlerce yeşil deniz kaplumbağası ve iribaş deniz kaplumbağası her yıl bu bölgede yumurta bırakıyor. Kumsaldaki termik santral inşaatı, kaplumbağa yuvaları için büyük tehdit oluşturuyor. Üstelik, mevzuatımıza göre bu alanda termik santral yapılması hukuka aykırı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Deniz Kaplumbağalarının Korunmasına İlişkin 2009-10 sayılı Genelge’ye göre, bu alan korunması gereken önemli deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından biri; yani bu kumsala çivi dahi çakılmaması gerekiyor. Bizim de temiz hava kaynağımız olan denizler bir anlamda deniz kaplumbağalarının sayesinde nefes alıyor. Dünyanın en yaşlı denizcisinin yaşamaya devam etmesi için desteğine ihtiyacı var!” deniyor Change.org/AdanayaTemizHava adresinde.

Kırmıtlı Kuş Cenneti için de kampanya

Figen Ant’ın başlattığı kampanya Osmaniye’deki Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edilip bir statü kazanmasını ve sulak alan ilan edilmesini talep ediyor. Change.org/KirmitliKusCenneti adresindeki kampanyada, bölgede bilinen 250 çeşit kuşun yer aldığı, ancak Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin şu anda bakımsızlıktan yitmeye yüz tuttuğu ifade ediliyor. Kampanyada imzalar 13 bine yaklaşırken, Figen Ant, imza atanlara gönderdiği teşekkür mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bu kampanyayı imzalayarak; Doğaya göstermiş olduğunuz saygı ve sorumluluk hissi ile hareket ettiğinizi biliyorum, yalnız bugünün dünyası için değil, yarını da düşünecek kadar nazik ve öngörülü olduğunuzu göstermiş oluyorsunuz. Çok mutlu ettiniz her biriniz ve her imzayı büyük bir sorumlulukla kabul ediyorum. Benim umudum ve inancım var, burayı kurtaracağımızı biliyorum” diyor Change.org/KirmitliKusCenneti adresinde.