Bir yıldır süren kampanya: Yenikent Katıatık Alanı temizlensin

-
Aa
+
a
a
a

Muhammed Kaba’nın başlattığı ve Change.org/BursaKokuyor adresinde yaklaşık bir yıldır devam eden kampanya, çevreye kötü koku yayan Hamitler Çöplüğü, diğer adıyla Yenikent Katıatık Alanı’nın temizlenmesini talep ediyor.

Gezegenin Geleceği: 7 Ağustos 2020
 

Gezegenin Geleceği: 7 Ağustos 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Muhammed Kaba’nın başlattığı ve Change.org/BursaKokuyor adresinde yaklaşık bir yıldır devam eden kampanya, çevreye kötü koku yayan Hamitler Çöplüğü, diğer adıyla Yenikent Katıatık Alanı’nın temizlenmesini talep ediyor. Bölge sakinleri, katı atık tesisinden yayılan kokunun, zehirli gazlara da işaret ediyor olabileceğinden endişeli ve bu konuda Belediye’den bir an önce adım atmasını istiyor. Kampanyada Hamitler Çöplüğü’nün giderek yerleşim yerleri içinde kaldığından ve bu olumsuzluktan yüz binlerce insanın etkilendiğinden söz ediliyor. Kampanyada bugüne dek önemli adımlar da atıldı. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Muhammed Kaba seçime katılan tüm adaylara seslendi ve bir söz istedi. Seçimi kazanan Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu alanın botanik parka dönüştürüleceği, kent merkezinde bulunan hurdacıların da şehir dışına taşınacağını açıkladı. Henüz bir adım atılmadığı için kampanya devam ediyor. Şu ana kadar 4000’in üzerinde imza toplanmış durumda ve yakında imzaların Belediye başkanına elden teslim edilmesi planlanıyor. Siz de bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/BursaKokuyor adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Antalya Eski Stadyum Parkı ağaçlandırıldı

Antalya Eski Stadyum Parkı’nın ağaçlandırılmasını talep eden, Onur Kalenderli’nin başlattığı kampanya başarıyla sonuçlandı. Onur Kalenderli, Antalya Belediyesi’nin bu alanda ağaçlandırma yaptığını duyurdu. Change.org/AntalyaStadyumParki adresindeki kampanyaya binin üzerinde kişi imza atmıştı. Onur Kalenderli, paylaştığı metinde “Antalya Belediyesi sesimizi duyurdu. Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bulduğumuz her boş alanda ağaçlandırma yapmak görevimiz olmalı.” ifadelerine yer verdi. 

Bir kampanya da Kirazlıyayla için

Yenişehir Çevre Platformu’nun başlattığı, Kirazlıyayla mahallesinde yapılmak istenen Kurşun, Çinko, Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı’na karşı kampanya devam ediyor. Change.org/kirazliyayla adresindeki kampanyaya bugüne dek 3 binin üzerinde kişi imza attı. Tarım alanlarıyla yer altı ve yerüstü sularını etkileyeceği söylenen projeye yerel halk da karşı çıkıyor. Yenişehir Çevre Platformu, paylaştığı güncellemede maden firmasının daha faaliyete geçmeden köyü yok oluşa sürüklediğini söyledi. Paylaşılan metinde şu ifadelere yer verildi: “Defalarca firma için çalışan beton mikserleri köyün tek kalan göleti olan Kamışlı Göl’e tüm uyarılara rağmen yıkama yaptılar. Firma Kamışlı Göl’e giden yolu ÇED alanında kaldığı gerekçesiyle kapattı. Başka alternatif yolu olmayan gölete insanların ulaşımı kesildi.  Yolu kapatılan Kamışlı Göl’ün yolu hala kapalı. Yapılan keşifte göletin tamamen kuruduğunu gördük. Tarımsal faaliyetlerinde kullandıkları göletin kuruması üzerine köylüler çaresizler. Mahsullerini nasıl sulayacaklarını düşünüyorlar. Firma yüzünden yaşanan tüm olumsuzluklarla ilgili köyden 75 kişiyle beraber suç duyurusunda bulunduk.” Yenişehir Çevre Platformu’nun kampanyasına ve yerel halkın mücadelesine destek vermek için Change.org/Kirazliyayla adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Teşvikiye sakinleri ayakta

Marmara Üniversitesi eski Nişantaşı Kampüsü’nün özel mülkiyete geçmesi ve buradaki yeşil alanlara bina yapılacağı haberleri üzerine Teşvikiye Sakinleri bir kampanya başlattı. Change.org/SonYesilAlan adresindeki kampanya, bu alanın yeşil alan ve deprem toplanma alanı olarak kalmasını talep ediyor. Söz konusu kampüs, içerisinde sansarlar, kirpiler, kuşlar gibi birçok canlıyı barındıran bir koruya sahip olmanın yanında, aynı zamanda deprem toplanma alanı olarak da belirtilen durumda. Teşvikiye Sakinleri, başlattıkları kampanyada şu ifadelere yer veriyor: “Zengin bir biyoçeşitlilik ve onlarca senelik ağaçları barındıran, zarar gördüğünde bir daha asla yerine konamayacak bu ekosistem, doğal haliyle korunmaya alınması gerekirken, yerine inşaat yapılması kabul edilemez.  İstanbul depreminin gitgide yaklaştığı bu dönemde mahalle sakinleri olarak deprem toplanma alanlarımızı korumak zorundayız” İstanbul’un az kalan yeşil alanlarından ve deprem toplanma alanlarından birine sahip çıkmak için imza atmak isterseniz Change.org/SonYesilAlan adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Validebağ Korusu'nun bir bölümü belediyeye devredildi

Validebağ Gönüllüleri, Validebağ Korusu’nun belli bir bölümünün Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edilmesi üzerine bir kampanya başlattı. Change.org/ValidebagKorusundanEliniziCekin adresindeki kampanyada, bu ön tahsis işlemine neden karşı olduklarını şu şekilde açıklıyorlar:   ‘’2006 yılında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzaladığı protokol aracılığıyla bakım, onarım, temizlik ve güvenlik işlerini üstlenen Üsküdar Belediyesi, sayılan hizmetlerden hiçbirini yapmadı. Validebağ Gönüllüleri olarak protokol aleyhine açtığımız dava sonucunda Danıştay, 2011 yılında protokolün iptaline karar verdi.  2009 yılında Üsküdar Belediyesi kros şampiyonası yapma bahanesiyle Koruya dozer sokarak yollar açtı, mevcut yolları genişletti ve doğal dokuyu tahrip etti. Mücadelemiz sonucunda yolların önemli bölümü tekrar daraltıldı ve Koru’da bir daha kros şampiyonası yapılmadı.  2014 yılında Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu hakkında geliştirdiği “çılgın projeler” ile, Koru’ya gözlem kulesi, seyir terası, gölet, amfi tiyatro, çocuk oyun alanları yapacağını ilan etti. Ancak Korunun yapılaşmasına yol açacak olması nedeniyle güçlü direniş gösterdik ve projeler hayata geçemedi. ''Tüm bu nedenlerle, Belediyenin amacının gerçekten hizmet etmek değil, Koruyu yapılaşmaya açmak olduğunu düşünen Validebağ Gönüllüleri, Koru’nun SİT özelliğini yitirmesine neden olacağından da endişeli. Validebağ Gönüllüleri’ne destek vermek istersen, Change.org/ValidebagKorusundanEliniziCekin adresini ziyaret ederek imzanı ekleyebilirsiniz.