Bal rekoltesinde düşüş

-
Aa
+
a
a
a

İklim değişikliğinden dolayı son yıllarda bal rekoltesinde düşüş yaşanıyor.

Gezegenin Geleceği: 23 Ağustos 2023
 

Gezegenin Geleceği: 23 Ağustos 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

İklim değişikliğinden dolayı son yıllarda bal rekoltesinde düşüş yaşanıyor. Bayburt’ta aşırı sıcaklar nedeniyle son üç yılda rekolte kovan başına 12 kilogramdan beş kilograma kadar düştü. Bayburt’ta bal sağım sezonu sürüyor. Arıcılar, balın sağım işlemlerine Ağustos ayında başlayıp Eylül’de sonlandırıyor. İhlas Haber Ajansı’ndaki (İHA) habere göre, Bayburt’ta da, aşırı sıcaklık ve mevsim değişiklerinden dolayı son üç yılda rekolte kovan başına 12 kilogramdan beş kilograma kadar düştü. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bal üretimini olumsuz etkilediğini belirten arıcı Şakir Seven, iklim değişikliği ve yüksek hava sıcaklıkları nedeniyle rekoltede yüksek oranlarda düşüş beklendiğini kaydetti.

İmamoğlu’ndan su tasarrufu çağrısı

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı. Paylaşımında su tasarrufu çağrısı yapan İmamoğlu, “İstanbul Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) verilerine göre İstanbulumuzda önümüzdeki hafta da yağışsız geçecek. Tüm vatandaşlarımızı su kullanımında çok daha dikkatli ve tasarruflu olmaya davet ediyorum. Kuraklık tehlikesi kentimizi ve ülkemizi tehdit ediyor,” dedi.

Akdeniz foklarına tehdit için protesto

İzmir'in Karaburun ilçesindeki Ayıbalığı Koyu'nda bir işletme tarafından kurulan iskele, Akdeniz foklarının yaşam alanına zarar verdiği iddiasıyla protesto edildi. İzmir'in tatil beldelerinden Karaburun’nda yurttaşların en çok tercih ettiği koylardan olan Ayıbalığı Koyu'ndaki bir işletme, denize iskele kurdu. Karaburun Kent Konseyi Genel Sekreteri Tayyar Gürhan Kırman'ın çağrısıyla bir araya gelen grup, iskelenin bir an önce kaldırılmasını talep etti. Burada açıklama yapan Kırman, halkın denize girebildiği yerlerin sayısının yıldan yıla azaltıldığını belirterek, bu anlamda herkesin duyarlı olmasını istedi. Bölgenin Akdeniz foklarının yavrulayabildiği mağaraları barındırdığını kaydeden Kırman, "Akdeniz foklarının artık bu sahile, kayalıklara gelmesi ihtimali çok az. Yaptıkları tamamen izinsiz, mevcut kanunlara ve Anayasa hükümlerine aykırı, 'ben yaptım oldu' mantığı ile yapıldı," ifadelerini kullandı.

Panama Kanalı’ndan gemi geçiş sayısı sınırlandırıldı

Kuraklık nedeniyle Panama Kanalı’ndan gemi geçiş sayısı sınırlandırıldı. Kanala giriş yapamayan ve körfezde bekleyen onlarca gemi nedeniyle küresel ticaretin olumsuz yönde etkilenmesi bekleniyor. Atlas Okyanusu’nu Pasifik Okyanusu’na bağlayan dünyanın en önemli kanalları arasındaki Panama Kanalı, alarm veriyor. Kuraklık nedeniyle gemilerin geçiş sayısı sınırlandırıldı. Kanala giriş yapamayan ve körfezde bekleyen onlarca gemi küresel ticareti vurabilir. Panama Kanalı Otoritesinin yaptığı duyuruya göre, maksimum geçiş sayısı 2 Eylül’e kadar günde 32 gemi ile sınırlı kalacak. Atlantik’i Pasifik’e bağlayan 80 kilometreden uzun su yolundaki kısıtlamalar, Orta Amerika bölgesindeki düşük yağışın ardından geldi. Dünyanın en işlek ticaret geçitlerinden biri olan kanalda yaşanan tıkanıklık, genellikle su yolunu kullanan şirketleri alternatif rotalar aramaya yöneltti. Panama Kanalı, Çin ile ABD arasında ticaret yapan büyük perakendeciler ve enerji şirketleri de dahil olmak üzere birçok nakliyeci için maliyetleri ve geçiş sürelerini azaltıyor. Yetkililerin Reuters’e verdiği demeçte, 10 Ağustos itibarıyla kanalın yakınında 161 gemi olduğu söylendi.

Yasunidos hareketi kazandı

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, Ekvador’da yapılan tarihi referandumda halk %60’a yakın ‘hayır’ oyu kullanarak Amazon’un korunan bölgelerinden olan Yasuni Milli Parkı’nın da yer aldığı 43’üncü Blok olarak bilinen bölgede petrol arama ve sondaj operasyonlarına karşı çıktı. Referandum sonuçlarıyla birlikte, Amazonlar’daki insanları ve biyoçeşitliliği tehlikeye atan petrol sondajlarını tamamen durdurmaya yönelik yapılması gerekenler tartışılmaya başlandı. Yasuni Milli Parkı’nda Tagaeri ve Taromenani kabileleri gönüllü bir izolasyon halinde yaşamaya devam ediyor. Ayrıca 1989’da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından ‘dünya biyosfer rezervi’ olarak tanınan bölgede, endemik türlerle birlikte 800’den fazla farklı canlı türü yaşıyor. 43’üncü Blok’taki petrol sondajlarının durdurulma düşüncesi ilk olarak 2007’de dönemin başkanı Rafael Correa tarafından dile getirildi. Gelişmiş ülkelerden gelecek fona bağlı olarak çalışmaları durduracağını açıklayan Correa, Ağustos 2013’te beklenenden az finansman sağlanmasını gerekçe göstererek çalışmaların devam edeceğini bildirdi. Karara karşı çıkan yerliler ve ekoloji savunucuları, ‘Yasunidos’ hareketiyle birlikte referandum çağrısında bulundu ve yaklaşık 10 yıllık mücadele sonrasında bu isteklerine kavuştu. Ekvador Başkanı Guillermo Lasso’nun Yasuni’deki petrol çalışmalarını desteklediği biliniyordu. Yasuni’deki günde 60 bin varil petrolün çıkarıldığı operasyonların durdurulacağı bildirildi. Referandum kararı sadece 43’üncü Blok’u kapsıyor. Amazon’un diğer bölgelerinde yapılan petrol çalışmaları devam ediyor ve buralarda birçok kaza meydana geliyor. Kazaların büyük bir çoğunluğu, petrolün nehirlere sızmasıyla sonuçlanıyor. Amazon’da yaşayan kabilelerden Waorani kabilesinin lideri Nemo Guiquita, “Ekvadorlular, yerli kardeşlerini korumak ve iklim krizine karşı tepki göstermek adına bir araya geldi,” dedi ve ekledi, “Bu bizim rahatlayacağımız bir durum değil sadece bir dönem için sakince bir nefes alabiliriz. Ancak bölgeye zarar veren birçok petrol çalışması olduğunu biliyoruz. Umuyoruz ki bir birliktelik olur ve yurdumuzdaki tüm petrol çalışmalarını ve kirliliği temizleyebiliriz.”