Antalya‘da koruma altındaki Caretta carettaların ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının üreme bölgesine beş yıldızlı bir otel yapılması planlanıyor.
Antalya‘nın Gazipaşa ilçesinde, koruma altındaki Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının üreme bölgesine beş yıldızlı bir otel yapılması planlanıyor. Bölge halkı ve yaşam savunucuları, bu projenin hem doğal yaşamı tehdit edeceği hem de halkın kıyılara erişimini engelleyeceği konusunda endişelerini dile getiriyor. Vatandaşlar, 8 Ocak’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılacak olan İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında bu projeye yönelik ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumsuz kararı‘ verilmesi için mücadele edileceğini ifade etti. İnşaatın yapmayı planladığı otelin 122 dekar yani yaklaşık 17 futbol sahası büyüklüğünde bir alana ve 841 oda, 2 bin 508 yatak kapasiteli olarak inşa edilmesi öngörülüyor. Ancak bu bölge, biyolojik çeşitliliği yüksek olan sahilleri, kum zambakları ve diğer endemik bitkileriyle bilinen ve 1., 2. ve 3. derece doğal koruma sit alanları içerisinde yer alıyor. Gazipaşa Hepimizin Platformu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Kızılin, Kahyalar ve Koru kıyılarını içeren Koruma Amaçlı İmar Planları ve uygulamaları, halkımızın sahillerden yararlanma hakkını sonsuza kadar elinden alacak. Bu planlar, doğal güzelliklerimizi betona boğacak ve sahillerimiz bir daha eski günlerine geri dönemeyecek,” dedi.
Bal kuşlarında kayda geçen ilk çift cinsiyetlilik vakası
Amatör kuş bilimci John Murillo, Kolombiya'da Manizales kentinin 10 kilometre güneybatısında bulunan Don Miguel Doğa Parkı'nda benzersiz bir kuş gördü. Aslında bu kuş, sık görülen bir türün üyesi olan yeşil bal kuşlarından biriydi. Sol tarafındaki tüyler yeşildi. Bu, türün dişilerinde karakteristik bir özellikti. Sağ tarafındaki tüyler ise türün erkeklerinde görülen mavi renkteydi. Murillo bir keşif yapmıştı ve keşfini bir başka kuş düşkünüyle, Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nden Zooloji Profesörü ve evrimsel genetik uzmanı Hamish Spencer ile paylaştı. O dönem Kolombiya'da tatilde bulunan Prof. Spencer, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Çok heyecan vericiydi. Birçok kuş düşkünü ömürleri boyunca çift cinsiyetli kuş göremez. John'un keşfini gördüğüm için çok ayrıcalıklıyım," dedi ve ekledi, "İki yanlı çifte cinsiyetlilik bir organizmanın bir yanı erkek özellikleri gösterirken, diğer yanının dişi özellikleri göstermesi..." Prof. Spencer bu tespiti, Murillo'yla birlikte yazdığı ve Alan Kuş Bilimi Güncesi adlı bilimsel yayında yer alan makalede yaptı. Buna göre bu tür çifte cinsiyetlilik, çok sayıda hayvan grubunda, özellikle cinsel açıdan iki yönlü hayvanlarda görülüyor. Bu keşif ise 100 yıldan uzun süredir bal kuşlarında kayda geçen ilk çift cinsiyetlilik vakası. Bu durum daha önce başta kelebekler olmak üzere böceklerde, kabuklularda, örümceklerde ve hatta kertenkeleler ile kemirgenlerde de görüldü.
İklim değişikliği 216 milyon insanı yer değiştirmeye zorlayabilir
Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi’ne (IDMC) göre, 2022’de felaketler nedeniyle 32,6 milyon insan, ülke içinde yerinden edildi. Bu, son 10 yılın yıllık ortalamadan %41 daha yüksek. 2022’de çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edilen kişi sayısı ise 28,3 milyon. 2022 yılında felaketler nedeniyle ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülkeden dördü Asya’da. Pakistan 8,2 milyonla en yüksek rakama sahipken, onu 5,5 milyonla Filipinler ve 3,6 milyonla Çin izledi. Durum her geçen yıl daha kötüye gidiyor. 2021 tarihli Dünya Bankası raporuna göre, iklim değişikliği altı bölgedeki 216 milyon insanı 2050 yılına kadar ülkelerinde yer değiştirmeye zorlayabilir. Bununla birlikte, Ineas-Yusof Ishak Enstitüsü’nden kıdemli uzman Vinod Thomas, bu tahminlerin düşük olduğunu, rakamların daha yüksek olabileceğini aktardı. Thomas’a göre, nüfus yoğunluğu ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı savunmasızlığı Güney Asya’yı bu anlamda odak noktasına taşıyor. Özellikle Bangladeş, Pakistan ve Afganistan’ın iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler olması bekleniyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre, Güney Asya’nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılasının (GSYİH) %10 ila %18’i iklim felaketleri nedeniyle risk altında. Thomas, iklim değişikliği kaynaklı ülke içinde yerinden edilmenin ev sahibi ülke üzerinde ciddi ekonomik yansımaları olduğunu söyledi.
Azerbaycan’ın 10 yıl içinde 411 milyar metreküp gaz çıkarması bekleniyor
Dünyanın en büyük gaz yataklarından biri olan Şahdeniz’e sahip olan Azerbaycan’ın 10 yıl içinde 411 milyar metreküp gaz çıkarması bekleniyor. Bilim insanları, ülkenin planının aksine bu dönemde küresel ısınmayı sınırlamak adına fosil yakıt üretiminin hızlı bir şekilde azaltılması gerektiğini belirtiyor. The Guardian ile özel olarak paylaşılan bir analize göre, bu yılki Birleşmiş Milletler (BM) iklim görüşmelerine ev sahipliği yapacak Azerbaycan, fosil yakıt üretimini önümüzdeki 10 yılda üçte bir oranında artırmayı planlıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreç, küresel ısınmayı sınırlamak için fosil yakıt üretiminin azaltılması gereken çok önemli bir dönem olarak kabul görüyor. Azerbaycan, Hazar Denizi’ndeki dünyanın en büyük gaz yataklarından biri olan Şahdeniz’e sahip ve Global Witness kampanya grubu tarafından Rystad Energy’deki analistlerden elde edilen verilere göre, önümüzdeki 10 yıl içinde 411 milyar metreküp gaz çıkarması bekleniyor. İşlem, 781 milyon ton karbondioksit salımına yol açacak ki bu da Birleşik Krallık’ın yıllık karbon emisyonunun iki katından fazla.