2040 iklim hedefleri

-
Aa
+
a
a
a

Avrupa Birliği’nin başarılı bir modernizasyon ve yeniden sanayileşmeyi başarmak ve aynı zamanda 2040 iklim hedeflerine ulaşmasını sağlamak için yapması gereken stratejik seçimler inceleniyor.

Gezegenin Geleceği: 18 Temmuz 2023
 

Gezegenin Geleceği: 18 Temmuz 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

İklim değişikliği ile mücadelede özellikle zengin ülkelerin sanayilerini karbondan arındırması ve temiz enerji dönüşümünü Paris hedefleri ile uyumlu bir şekilde gerçekleştirmesi gerekiyor. Strategic Perspectives tarafından hazırlanan yeni bir rapor ise, Avrupa Birliği’nin (AB) başarılı bir modernizasyon ve yeniden sanayileşmeyi başarmak ve aynı zamanda 2040 iklim hedeflerine ulaşmasını sağlamak için yapması gereken stratejik seçimleri inceliyor. Rapor, bir ‘Vizyoner Senaryo’ temelinde sektörel geçiş yollarını, ilgili seragazı emisyon azaltımlarını ve önümüzdeki yıllarda AB politika yapımını bilgilendirebilecek politika önerilerini ortaya koyuyor. 2040 yılına kadar %90 net emisyon azaltımı sadece uygulanabilir değil, aynı zamanda tüm sektörlerde kömür ve gazın iyi yönetilen bir aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasını organize etmek ve elektrifikasyon ve döngüsellik yoluyla sanayinin modernizasyonunu teşvik etmek için bir fırsat.

Plastiksiz Temmuz

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ‘Plastiksiz Temmuz’ eylemine özel açıklamalarda bulundu. Prof. Karaosmanoğlu, “Envai çeşit plastikleri her yerde kullanarak plastik atık çıkarırız. Plastik en iyi atık yönetimi önceliklendirmesine göre atık oluşturmama; atık çıkıyorsa en azını başarma; yeniden kullanma; geri dönüşüm/ileri dönüşüm; enerji ve/veya malzeme geri kazanımı; bertaraf sıralamasıyla yaşamımızda olmalı ve döngüsel ekonomide değer yaratmalı. Plastik ürünler pipet, çatal, kaşık, bıçak, tabak, bardak, balon, enjektör, poşet, ambalajlar gibi tek kullanımlık ya da uzun ömürlü seçenekler ile hayatımızda. Türkiye’de artan sıra ile otomotiv, tekstil, tarım, beyaz eşya, yapı-inşaat ve ambalaj sektörlerinde plastik kullanılıyor. Tek kullanımlık plastikler ile faydalı kullanım ömrünü tamamlamış plastikler atık olur. Tek kullanımlık plastikler günlük yaşamın parçası. Plastiğin doğada hiç yeri yoktur. Burada suçlu olan güçlü, yüksek moleküllü işlevselliği mükemmel plastik ürünler değil, faydalı kullanım ömrünü tamamlayan plastik atığını yönetemeyen insan. Suç bizim. Bitkiler, hayvanlar, mikroorganizmalar, yeşilimiz ve mavimiz masum. Plastik ekonomisi bizim. Plastik suçlarını işlememek de görevimiz,” dedi. “Ne yapmalıyız? Cevap; sürdürülebilir yaşam kültürü ile yaşamalıyız,” diyen Dr.Karaosmanoğlu, “Sözün özü en iyi atık-enerji-su yönetimi yapmalı, kaynak verimli ve mevcut en iyi teknolojileri kullanarak ilerlemeliyiz. Tüketim için seçimlerimiz ve tarzımız mühim. Tek kullanımlık plastiklerin mümkün olanlarını yaşamımızdan kolayca çıkarabiliriz. İçecek kapları, çatal-kaşık-bıçaklar, pipetler, şişeler, poşetler gibi. Yeni nesil ambalaj seçenekleriyle satın almalar da yapabiliriz. Kendi kaplarımıza dolumla satın alma, aynı ambalaja tekrar doldurtma gibi. Kişisel matara, içecek kabı, çatal-kaşık-bıçaklar, alışveriş çantası edinmemiz de kolay. Böylece renkli, şık bir tarzımız da olur,” dedi.

Güneş pillerinin verimliliği %30’un üzerine çıkıyor

Geçtiğimiz hafta Science dergisinde yayımlanan iki makalede (Chin ve ark. ve Mariotti ve ark.), tandem (çok eklemli) güneş pillerinin verimliliğini %30’un üzerine çıkaran öncül çalışmaların detaylarını paylaştı. Bugün piyasada yaygın olarak kullanılan silisyum pillerin verimliliğinin yaklaşık %27’lik bir pratik üst sınırı bulunuyor ve buna ulaşmaya birkaç yıl kadar yakınız. Küresel yeşil enerji dönüşümünde güneş pillerinden daha fazla faydalanmak ve bu dönüşüm sürecini hızlandırmak için yeni ve daha verimli teknolojiler geliştirilmesi gerekiyor. Tandem güneş pilleri, bu noktada önemli fırsatlar sunabilir. Tandem güneş pilleri, güneş ışınlarından en yüksek seviyede faydalanmayı sağlıyor. Kırmızı ışığı daha iyi soğuran silisyum güneş pillerinin, mavi ışığı daha iyi soğuran perovskit tabanlı güneş pilleri ile birleştirilmesi sonucunda daha çok enerji üretilebiliyor. Bu sayede güneş enerjisinin daha da ucuzlaması ve yeşil enerji dönüşümünün hızlanması hedefleniyor.

Nükleer enerji üretiminde kısıtlamalar

Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, yüksek sıcaklıklar bu hafta Fransa’nın Rhone Nehri kıyısındaki santrallerde nükleer enerji üretiminin yarıya indirilmesine neden olabilir. Nükleer operatör şirketi EDF Enerji, yüksek sıcaklık tahminleri nedeniyle doğu Fransa’daki iki nükleer santralde üretim kısıtlamalarının beklendiğini söyledi. Geçen seneki benzer bir uyarıdan daha erkenden yapılan açıklamada, bu yaz daha az santralin yüksek sıcaklıklardan etkileneceği de kaydedildi. Operatör, sıcak havanın 13 Temmuz’dan itibaren 3,6 gigawatt (GW) kapasiteli Bugey santrali ve 16 Temmuz’dan itibaren 2,6 GW kapasiteli Saint Alban santralinden gelen mevcut güç arzını yarıya indireceğini açıkladı. Ayrıca şebeke gereksinimlerinin karşılanması için Bugey’de en az 1,8 GW ve Saint Alban’da 1,3 GW elektrik üretimi yapılacağı ve bu miktarın şebeke ihtiyaçlarına göre değişebileceği belirtildi. euronews’ün aktardığına göre, Kepler analisti Emeric de Vigan, kısıtlamaların çıktı üzerinde muhtemelen çok az etkisinin olacağını söyledi. Kesintilerin yalnızca hafta sonları veya güneş enerjisi üretiminin zirvede olduğu öğle vakitlerinde yapılabileceği, bu nedenle enerji fiyatları üzerindeki önemli bir etkisi olmayacağı düşünülüyor. Ancak durumun önümüzdeki haftalarda takip edilmesi gerektiğini belirten de Vigan, bu tür kısıtlamaların uygulanmasının yazın bu dönemi için alışılmadık ölçüde erken olduğunu vurguladı.