Yeni albümler - 15

-
Aa
+
a
a
a

Bu haftaki programımızda 2020'nin ilk üç ayı içinde yayınlanan albümlerden seçtiğimiz şarkıları dinledik. Programda, Pascal Obispo ya da Calogero gibi sanatçıların salgın ve karantina temalarını işleyen parçalarına da yer verdik.

Nisan ayının ortasını da geride bıraktğımız karantina günleri devam ederken insanlığın Koronavirüs ile mücadelesi sürüyor. Bu mücadelenin en ön saflarında da sağlık personeli yer alıyor şüphesiz. Virüse en fazla maruz kalma tehlikesi altındaki grup da yine sağlık çalışanları ne yazık ki. Onların bu fedakârlıklarına duyduğumuz minnet borucunu farklı şekillerde ifade ettiğimiz bu dönemde müzisyenler de bu duruma kayıtsız kalmadı ve son günlerde sağlık çalışanları için yazılan şarkılar yayınlanmaya başlandı. Ülkemizde Zuhal Olcay ve Hüsnü Arkan desteklerini; Eyvallah adlı parçayla aktardılar.  Fransa’da ise Pascal Obispo, Florent Pagny ve Marc Lavoine, bu ayın başında Pour les gens du secours adlı parçayı yayınladı. Şarkıda doktorlara, hemşirelere, ambulans görevlilerine, kısacası tüm sağlık personeline duyulan minneti dile getiriyor sanatçılar ve "Yarın tüm bunlar sona erdiğinde sizi hatırlayacağız" diyorlar. 

Şanson ve rock müziği başarıyla harmanlayan Cali, son stüdyo albümü "Cavale"i 13 Mart’ta piyasaya sürdü. Sanatçının bu çalışması, oldukça hümanist ve enerjik bir albüm olarak tanımlanmış . Albümdeki şarkılarda da pop, rock ve elektronik müzik esintileri hissediliyor. Albümden çıkan ilk single olan Viens avec moi’da, Cali'ye After Marianne grubundan Mathilda eşlik ediyor. Parçanın sözlerini Cali yazmış, beste için ise Augustin Charnet ve Théophile Antolinos yardımcı olmuş kendisine. 

Kanada asıllı Maude Audet, 2005’te konservatuardan mezun olduktan sonra çeşitli tiyatro topluluklarında rol almıştı. Daha sonra kostüm tasarımına da el atan sanatçı, 2015’te bu alanda bir de ödül kazanmış. Bu dönemde kendi şarkılarını yazıp bestelemeye başlayan Maude, ilk albümü "Nous sommes le feu"yü 2015’te piyasaya sürmüştü. Rock, folk ve country tarzında şarkıların yer aldığı "Tu ne mouras pas" adını taşıyan ikinci albümü ise geçtiğimiz Şubat ayında piyasaya çıktı. 

Fransız müziğinin en üretken isimlerinden biri olan Jean-Louis Murat, 1989’dan bu yana birçok stüdyo albümüne imza attı. Özellikle son dönemde, hemen her yıl yeni bir albüm çıkaran sanatçı, yirminci stüdyo albümü "Baby Love"ı da 6 Mart’ta piyasaya sürdü. On bir şarkıdan oluşan bu albüm ve yine son derece olumlu eleştirilerle karşılandı. Oldukça ritmik, dans etme isteği uyandıran şarkılar yer alıyor bu çalışmada. Pembe rengin hâkim olduğu albüm kapağı da hemen ilk bakışta bunun müjdesini veriyor zaten. Bu albümde yer alan Réparer maison adlı parça, acılı bir sürecin ardından yeniden hayata tutunmayı konu alıyor ve “Nasıl yapsam, nasıl söylesem bilmiyorum ama evi onarmak lazım” diyor Murat nakarat kısmında.

Koronavirüs salgını hayatın her alanını olduğu gibi müzik piyasasını da derinden etkiledi. Bu dönemde yayınlanması planlanan birçok albümün çıkışı, ileri tarihlere ertelendi. Bununla birlikte sanatçılar sosyal medya üzerinden yaptıkları canlı yayınlar ve verdikleri mini konserlerle, evlerinden çıkamayan hayranlarına moral vermeye çalıştılar. Ayrıca Lara Fabian, Zazie ve Calogero gibi isimler sağlık çalışanlarına destek mesajları içeren ya da insanlara gelecek için umut aşılamaya çalışan single’lar yayınladılar. Bu single'lardan biri olan On fait comme si'de (–mış gibi yapıyoruz)  şöyle diyor Calogero: "Bir adam balkonunda şarkı söylüyor, komşusu ona kemanıyla eşlik ediyor, çocuklara rahatlatıcı şeyler söyledik, haber kanallarını kapattık / Gözlerimizi yumuyoruz ve tüm bunlar bir oyunmuş, sanki dünya hala mutluymuş gibi yapıyoruz, bu bahar geçip gitse de, size söz dünya yeniden canlanacak". 

Yetmişli yıllardan beri müzik piyasasının içinde olan Louis Chedid, aynı zamanda M adıyla tanıdığımız Matthieu Chedid’in de babası. Sanatçı, yeni albümü "Tout ce qu’on veut dans la vie"yi 28 Şubat’ta piyasaya sürdü. On bir şarkıdan oluşan albümdeki tüm parçaların sözü ve müziği Chedid’in kendi imzasını taşıyor.

Kariyerine 2000 yılında Arnoulph grubuyla başlayan Tom Poisson, daha sonra bir tiyatro kumpanyasına solist olarak katıldı ve Fransa genelinde çeşitli gösterilerde sahne aldı. Melankoliyle mizahı aynı potada eriten ilk albümünü 2004 yılında piyasaya süren sanatçı, en son 2013’te çocuklara yönelik bir albüm yayınlamıştı. Yeni albümü “Se passer des visages”ı da 13 Mart’ta müzikseverlerin beğenisine sundu Poisson. On şarkıdan oluşan albümdeki parçalar; ayrılık, geçen zaman, göç ve aile içi şiddet gibi farklı temaları ele alıyor. İki tane de düet yer alıyor Tom Poisson’un bu çalışmasında. Clio ve Laurence Jaillet ile bir araya gelmiş sanatçı bu şarkılarda.

1994 doğumlu Barbara Pravi, adını ilk olarak 2016’da, İkinci Dünya Savaşı sırasında Paris’te yaşanan özgürlük hareketini konu alan Un été 44 adlı müzikalle duyurmuştu. Yedi şarkıdan oluşan ilk albümünü ise 2017’de yayınladı. "Deda, Sarah et les autres" adını taşıyan bu çalışmasını, savaş nedeniyle Belgrad’ı terk etmek zorunda kalan büyükbabası Deda’ya ithaf etmişti sanatçı. Geçtiğimiz Şubat ayında beş şarkıdan oluşan yeni bir EP yayınlayan Pravi, bu albümde Stan Neff, Lili Poe ve Vincha gibi farklı bestecilerle çalışmış.

Doksanlardan beri müzik piyasasının içinde olan Dionysos, birbirlerini lise döneminden tanıyan dört gencin bir araya gelmesiyle kurulmuştu. Geniş kitlelerin dikkatini 1999 tarihli Coccinelle adlı parçayla çeken grup, asıl büyük patlamayı 2002’de Star Wars hayranlarını mest eden Song for a Jedi adlı şarkıyla yapmıştı. Özellikle grubun lideri konumundaki Mathias Malzieu’nün çılgınlık sınırını zorlayan sahne performansıyla hafızalarda yer eden Dionysos, yeni albümü “Surprisier”yi de 28 Şubat’ta piyasaya sürdü. Albüm, Mathias Malzieu’nün 2019’da yayınlanan Une sirène à Paris adlı kitabını referans alıyor. Aynı adlı bir şarkı da yer alıyor albümde. Roman ayrıca yine Malzieu tarafından sinemaya da uyarlanmıştı.

Kariyerine bir tenisçi olarak başlayan ama daha sonra başarılı bir şarkıcıya dönüşen Yannick Noah'a müzik piyasasının kapılarını açan şarkı, 1991 yılında, kaptanı olduğu Fransız Takımının kazandığı Davis Kupası sonrasında gerçekleşen kutlamalar sırasında söylediği ritmik dans parçası Saga Africa olmuştu. İlk albümü “Black & White”, altı yüz bini aşan bir satış rakamına ulaşmasının ardından 2000 yılında piyasaya çıkan ve reggae ile Afrika müziği gibi türleri bir araya getiren dördüncü stüdyo albümü, ona ticari anlamda kariyerinin en büyük başarısını getirmişti. 2007’de Le Journal du dimanche gazetesinin yaptığı ankette Fransız halkının en sevdiği kişi seçilen Noah, yeni albümü "Bonheur indigo"yu geçen yılın sonlarına doğru piyasaya çıkardı.Albümün dikkat çeken parçalarından biri de Baraka adını taşıyor. Arapçada "nimet", "lütuf" gibi bir anlamı var bu kelimenin. Fransızcada da "şans" anlamında kullanılıyor. Parçada da beklemediği anda kendisine konan ve ona her acının altında bir mutluluk gizlidir diyen bir talih kuşundan bahsediyor bize Noah.

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Marie Laforêt Mes bouquets d'asphodèles Concert aux Bouffes Parisiens Septembre 2005 2:22
Pascal Obispo & Florent Pagny & Marc Lavoine Pour les gens du secours Pour les gens du secours 4:07
Cali & Mathilda Viens avec moi Cavale 2:23
Maude Audet Demande-moi Tu ne mourras pas 3:21
Jean-Louis Murat Réparer maison Baby Love 4:19
Calogero On fait comme si On fait comme si 4:12
Les Enfoirés Dejeuner en paix Le Pari(s) des Enfoirés 2020 3:32
Louis Chedid Si j'avais su Tout ce qu'on veut dans la vie 2:52
Tom Poisson & Laurence Jaillet Les fantômes Se passer des viages 3:10
Barbara Pravi La fête Reviens pour l'hiver 3:22
Dionysos Le chêne Surprisier 3:19
Yannick Noah Baraka Bonheur indigo 4:01