İran’daki direniş kepenk kapatma eylemleriyle devam ediyor

-
Aa
+
a
a
a

Milat Bülent Kılıç, Fizan Ekspresi’nde İran’daki devrimci eylemlerin güncel durumunu aktarmaya devam ediyor.

Fotoğraf: AA
İran’daki direniş kepenk kapatma eylemleriyle devam ediyor
 

İran’daki direniş kepenk kapatma eylemleriyle devam ediyor

podcast servisi: iTunes / RSS

Amerika’da yaşayan ve Rejim’e kusursuz bir bağlılık gösteren National American Iranian Council (NAIC) isimli grubun üyeleri, Rejim’in talepleri doğrultusunda yaşamazken İran’daki olaylara karşı hükümetin yanında duruyor ve aynı zamanda propagandalara sebep olabilecek haberlerin yayılmasına aracı oldukları iddia ediliyor.

Direnişin bir sembolü hâline gelen ünlü rapçi Tumac Salihi yaptığı şarkılar sebebiyle hükümet tarafından gözaltına alınmış ve ağır işkenceler gördükten sonra itiraf videoları yayınlanmıştı. Bu durum devrimcileri daha da öfkelendirmiş ve Tumac’ı direnişin bir sembolü hâline getirmelerine sebep olmuştu. Geçtiğimiz haftalarda doğum günü şerefine ülkede kutlamalar düzenlendi. Bunun üzerine Tumac’ın gözaltında çekilmiş yeni bir videosu yayınlandı. Bu videoda da yaptığı şarkılardan pişman olduğunu söylese de direnişçiler bu sözlerin Tumac’ın gerçek düşünceleri olmadığını biliyordu.

Geçtiğimiz haftalarda İran'da yaklaşık üç gün süren boykot ve iş bırakma eylemleri düzenlendi. Özellikle büyük şehirlerde neredeyse hiçbir dükkânın açık olmadığı sokaklar vardı. Küçük yerleşim yerlerinde pek fazla alışveriş noktası olmadığı için eylemin etkileri kuvvetle gözükmese de büyük çarşılarda yalnızca manav ve fırınların açık olduğu, başka hiçbir işletmenin kepenk açmadığı bölgeler vardı. Rejim, direnişçilerin bu eylemleri çıplaklığı yaymak için yaptığı iddiasını ortaya attı. Ancak bu gülünç iddia eylemcilerin direnişini kıramadı. Havanın soğuk ve yağışlı olmasına rağmen eylemciler kuvvetli bir ateşle sokaktaydı. Havanın yağışlı olması Rejim güçlerinin hareket kabiliyetini kısıtlamasından ötürü eylemciler için bir avantaj olarak görülüyor.

Eylemin üçüncü gününde direnişçiler Azadi Anıtı’na doğru yola çıktı. Rejim güçleri meydana giden yolları kapatmaya çalışsa ve eylemcilere müdahale etse de alanın doldurulmasına engel olamadı. Rejim güçleri son olarak çareyi Azadi Anıtı’nın ışıklarını kapatmakta buldu. Dünyanın farklı yerlerinde İran'da gerçekleşen eylemler bir devrim ve özgürlük hareketi olarak yorumlanmasa da aktif olarak kullanılan sloganlar bile direnişçilerin Rejim’den tamamen kurtulmak istediğini gösteriyor.

Geçtiğimiz hafta İran’dan gelen ve dünya gündemini etkileyen bir diğer haber de ahlak polislerinin sistemden çıkarılmış olduğu bilgisiydi. Ancak kısa bir süre sonra bu haberin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Rejim özellikle başörtüsü konusunda çuvallamış durumda. Bazı yerlerde kadınlar artık örtünmüyor ve Rejim yanlılarının veya Rejim’in resmî kuvvetlerinin uyarılarına ciddi anlamda direniyor. Fakat Rejim’i destekleyen önemli bir kesim, başörtüsünün Rejim’in bayrağı olduğunu ve onun düşmesi hâlinde Rejim’in de düşeceğini savunuyor. Bu kesim şiddet yanlısı bir tutum içinde.

İran'da Rejim’in belirli ıslahatlarla ayakta kalabileceğine ve yönetim değiştikten sonra yerine geçeceklerine inanan bir grup var. Bu grubun uzlaşmacı tavırları olsa da eylemciler özgürlük mücadelesine devam etmek ve bağnaz bir hükümetten diğerine özgürlüklerini teslim etmek istemiyor.

Hossein Ronaghi, kendisine karşı başlatılan karalama kampanyası şiddetlenince gözaltında gerçekten zayıfladığını kanıtlamak için fotoğraflarını yayınlamak durumunda kaldı. İnsan hakları savunucusu Ronaghi’ye karşı başlatılan bu kampanya, eylemcileri daha da öfkelendirdi.