İran’da direnişçiler grev kampanyası başlattı

-
Aa
+
a
a
a

Milat Bülent Kılıç’ın gündeminde Dünya Kupası’nda yarışan İran Millî Takımı’na karşı direnişçilerin tutumu, ülkede devam eden eylem ve grevler vardı. 

Fotoğraf: AA
 İran’da direnişçiler grev kampanyası başlattı
 

İran’da direnişçiler grev kampanyası başlattı

podcast servisi: iTunes / RSS

İran’da süren direnişe sporcuların, özellikle futbolcuların etkisi oldukça fazla. Direnişe destek olan sporcuların etkisi umut veriyor ancak şu anda Dünya Kupası’nda yarışmakta olan İran Millî Takımı’nın direnişe yönelik tutumu olumsuz bir gündem yaratıyor. Halk takımı İran’ın değil Rejim’in takımı olarak kabul ediyor ve her yenilgisinde sevinç gösterileri düzenliyor. İran’da bir vatandaş İran Millî Takımı’nın yenilgisine sevindiği için Rejim güçleri tarafından başından vurularak öldürüldü.

Rejime karşı sesini çıkaran futbolcu Vurya Gafuri’nin güvenliği hakkında halk endişe duyuyordu. Tepkisini belli ettikten sonra gözaltına alınan futbolcu, halkın endişeli bekleyişinin ardından serbest bırakıldı. İnsan hakları savunucusu Hossein Ronaghi de geçtiğimiz hafta serbest bırakılan isimlerden biriydi. Ronaghi’nin ciddi anlamda zayıfladığı ve yürüyemeyecek hâle geldiği görüldü. Rejim son dönemde oyuncuların, sanatçıların ve sporcuların içinde yer aldığı önemli bir grubu serbest bıraktı. Bu kararda uluslararası baskının etkisi olduğu düşünülüyor.

Direnişçiler yaklaşık üç gün süren bir grev kampanyası başlattı. Ülkenin her yanında, özellikle taşımacılık sektöründe etkisi büyük iş bırakmalar oldu. Kamyoncuların da dahil olduğu bu grev Rejim’in taşımacılık sektörünü ciddi anlamda etkileyip mali zarara uğramalarına neden oldu. Rejim direnişin içine resmî plakalı araçların plakalarını değiştirip girmeyi denedi ancak bu girişiminde de başarılı olamadı.

Direniş her cephede devam ediyor. Rejim yanlısı bir marka Rejim tarafından kullanılmak üzere araçlarını tahsis etmişti. Rejim de bu araçları gözaltına almak veya direniş bölgelerine müdahale etmek amacıyla kullanıyordu. Fakat pek çok kez suçüstü yakalandılar. Direnişçilerin bu markayı boykot etmesi üzerine firma zarar etti ve işletmeyi satmak mecburiyetinde kaldı.

Geçtiğimiz haftanın önemli gündemlerinden biri de Hamaney’in yeğeninin Rejim’e karşı ciddi suçlamalarda bulunduğu bir video yayınlamasaydı. Bu video yayınlandıktan sonra Rejim tarafından gözaltına alındı. Ancak Rejim içerden bir darbe almış oldu. Direnişçiler arasında yer alan bir hacker grubu hem Rejim’in hem de Rejim yanlısı tutum sergileyen insanların hesaplarını hacklemeyedevam ediyor. En son açığa çıkan konuşmalardan birinde, Rejimin sıkı temsilcilerinden biri olan Gholam Ali Haddad-Adel’in direnişçilere karşı Rejim tarafından gönderilen kuvvetlerin yetersiz olduğunu ifade ettiği görülüyor.

Ülke içerisinde direnişçiler ayrılıkçı söylemlerin yayılmasına ve özgürlük mücadelesi dışında herhangi bir şey için eylem düzenlenmesine şiddetle karşılar. Ülke içerisinde böyle bir bölünme görünmese de ülke dışında bu mücadeleye destek vermek iddiasıyla gerçekleşen eylemler direnişçileri endişelendiriyor.