Dijitale Üretmek, "Ölümüne Boşanmak" ve Boğaziçi Direnişi

-
Aa
+
a
a
a

Yeni yayın döneminin ilk yayınında Senem Aytaç ve Fırat Yücel dijital mecradaki üretimleri, İstanbul Film Festivali'indeki "Ölümüne Boşanmak" vakasını ve süregiden Boğaziçi Direnişi'ni konuşuyor.

Fasikül’de bu hafta özgür sinema gündeminin öne çıkan mevzularını konuşuyoruz.
Dijitale Üretmek, Ölümüne Boşanmak ve Boğaziçi Direnişi
 

Dijitale Üretmek, Ölümüne Boşanmak ve Boğaziçi Direnişi

podcast servisi: iTunes / RSS

Fasikül’de bu hafta özgür sinema gündeminin öne çıkan mevzularını konuşuyoruz. Dijital platformlara yaptıkları belgesel ve videolarla tanınan isimlerin Altyazı Fasikül Tartışmaları: Dijitale Üretmek’te söyledikleri, Ölümüne Boşanmak filminin 40. İstanbul Film Festivali’nde sansürlenmesi ve Boğaziçi Üniversitesi’ndeki sinema derslerinin iptali…

Altyazı’nın YouTube kanalında yayınlanan Altyazı Fasikül Tartışmaları: Dijitale Üretmek’te dijital mecralara belgesel, video ve haber videosu üreten isimler deneyimlerini anlattı. Dijital platformlar için yaptıkları belgesel serilerinde kayda değer bir özgürlük alanı bulduklarını söyleyen üreticiler, YouTube’daki algoritma verileri ve seyirci beklentilerinin estetiklerini şekillendirdiğini dile getirdiler. ‘Beyaz Yaka’, ‘Şokopop’, ‘Pavyon’, ‘Ensestten Hayatta Kalmak’ gibi ses getiren işlere imza atan Sercan Subaşı (Yapımcı, SLOT,), Selva Daşdemir & Yağmur Gönenç (Editör, Şokopop), Sami Öztürk (Yönetmen), Burcu Karakaş (Gazeteci) Altyazı Fasikül’ün videosunda özellikle normalleşen otosansüre dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Kadına karşı şiddet vakalarını konu alan Ölümüne Boşanmak (Dying to Divorce, 2021) filminin yürütücü yapımcılarından Seda Gökçe ise, Altyazı Fasikül’ün Serbest Kürsü adlı köşesine yazdığı Ne İzlediğim Önemli Ama İyi Şeyleri Kim Seçiyor? başlıklı yazısında, belgeselin 40. İstanbul Film Festivali’ne başvuru sürecinde yaşananları anlattı. Gökçe de, yazısında sansürün sıradanlaşmasına dikkat çekiyor.

Üniversitelerin özerkleşmesi için sürdürülen Boğaziçi Direnişi, 5 Kasım tarihinde 300. gününü kutlarken atanmış rektörlük tarafından son verilen sinema derslerini de konuştuk. Senem Aytaç ve Fırat Yücel’in sinema gündeminden bu üç önemli mevzuyu değerlendirdikleri program yayında.  

Programda sözü edilen Sinema Bergama web belgeseli ile ilgili Yücel Tunca ile yapılmış söyleşiyi okumak için ise buraya...