Bir vaka olarak pandemi: Prof. Dr. Veli Duyan ile söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

Açık Dergi'de her Salı 19:00'da yayınlanan Dünyayı Okumak programında Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Duyan konuğumuzdu.

Dünyayı Okumak: 12 Mayıs 2020
 

Dünyayı Okumak: 12 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Duyan ile yeni çıkan “COVID-19 Salgınında Vaka Yönetimi” başlıklı kitabından hareketle pandeminin vaka yönetimini ve Türkiye’deki uygulamaları konuştuk.

Prof. Duyan, vaka yönetimini “planlama, araştırma, savunuculuk yapma ve farklı sosyal hizmet ve sağlık kurum ve kuruluşları tarafından verilen hizmetleri izleme ve müracaatçı yararına çalışma süreci” olarak tanımlıyor.  

Bu süreçte “terapötik ilişki kurulması, birey odaklı hizmet verilmesi, her bireyin çevresi içinde değerlendirilmesi, güçlendirmeye vurgu yapılması, hizmetlerin ekip çalışması anlayışı içinde yürütülmesi, bireylerin bedensel, bilişsel, duyuşsal, sosyal ve tinsel özelliklerinin göz önünde bulundurulması ve kişisel, kişiler arası, sosyo-politik ve sosyo-ekonomik bağlamın gözetilmesinin” altını çiziyor. 

Duyan, pandeminin çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar, engelliler ve mülteciler gibi toplumun çeşitli kesimleriyle birlikte fiziksel ve ruhsal sağlıkları, eğitim ve çalışma yaşamları olumsuz yönde etkilenmiş herkesi ve karmaşık ihtiyaçları ifade ettiğini belirtiyor ve bu süreçte farklı ötekileştirme durumlarının toplumda yaygınlaştığının, yaş ayrımcılığının görünür olduğunu belirtiyor.

COVID-19 salgını ile ortaya çıkan sorunları giderebilmek ve insanların ihtiyaçlarını karşılamada öncü çalışma yapan profesyonellere yardımcı olmak çabasının bir ürünü olarak kaleme alınan “COVID-19 Salgınında Vaka Yönetimi” için Amerikan Ulusal Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği’nin vaka yönetimi standartları temel alınmış. 
 
Türkiye’deki pandemi sürecinin detayları, Prof. Dr. Veli Duyan ile kaydımızda.