Yeni bir müzik kütüphanesine doğru...

-
Aa
+
a
a
a

İçeriğinin yanı sıra, yeni bir 'müzik kütüphanesi'ne doğru atılmış ilk adım olduğu için de gölgede kalmaması gereken bir çalışma Bedava Müzik; Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ile Can Yayınları'nın yeni markası Mundi işbirliğiyle oluşturulacak serinin ilk kitabı.

Mart ortası ile nisan başı civarında yayımlanan kimi kitaplar, malum nedenle, biraz gölgede kalmış gibi oldular. Zaten yayınevleri de bu durumu hemen fark edip yeni kitapların sayısını bir hayli düşürdüler, hatta basılanların bir kısmı dağıtıma bile çıkarılmadı. Neyse ki, bugünlerde artık yavaş yavaş 'kıpırdanmaların' başladığını görebiliyoruz. Yeni kitapların tanıtımlarıyla ilgili gelen mailler artmaya, ertelenen kimi etkinliklerin ayrıntıları belli olmaya başladı. Stephen Richard Witt'in, Türkçesi Mart 2020 tarihli olarak yayımlanan Bedava Müzik isimli çalışması da, bu süreçte gölgede kalmaması gereken kitaplardan. Bunun iki nedeni var: 

Müzikle haşır neşir olanların bir gün bir şekilde mutlaka karşısına çıkmış olan MP3'ü adeta bir saplantı haline getirmiş Stephen Richard Witt. A'dan Z'ye ya da daha doğru bir deyişle ABBA'dan ZZ Top'a sahip olduğu devasa dijital albüm listesine göz gezdirirken bir soru takılmış aklına, üstelik ABBA'yı hiç sevmediği ve ZZ Top’la da albümlerini ezberden sayamayacak kadar az ilgilendiği halde; tüm bu müzikler nereden gelmişti? İşte bundan sonrası, düzinelerce insanla görüşerek ve onbinlerce belge tarayarak geçmiş: "Bu konuyu saplantı haline getirdim ve araştırmam derinleştikçe olağanüstü şeyler keşfetmeye başladım. Orijinal MP3 korsan kliğinin manifestosunu buldum, o kadar eski bir belge ki görüntüleyebilmek için bir MS-DOS emülatörü kullanmak zorunda kaldım. Mucitlerinin bile kayıp kabul ettiği orijinal MP3 dönüştürücüsünün kırık, shareware demosunu buldum. 1982'den itibaren 30 yıl boyunca tüm büyük korsan ekipleri tarafından sızdırılanların –yazılım, müzik, film– takip edildiği gizli bir veritabanı buldum. Mikronezya ve Kongo'da, Panama paravan şirketler adına tescilli, gerçek sahipleri meçhul, gizli internet siteleri buldum. Binlerce sayfalık mahkeme belgeleri içinden sinsi küresel komploların detaylarını gün ışığına çıkaran dinleme tapeleri, FBI izleme kayıtları ve işbirlikçi ifadeleri buldum."

Stephen Richard Witt'in kısaca 'bir mucit', 'bir patron' ve 'bir hırsız' çerçevesinde oluşturduğu üç farklı noktadan anlatmaya başladığı hikâyesi, merkezdeki MP3'e doğru yavaş yavaş kapanıyor. MP3'ün 'gerçek' kaynağına iniyor, internet müzik korsanlığının sıfır noktasına; kapağa kulaklıklı bir korsan bayrağı çekilmiş olması boşuna değil elbette! Winamp, Napster, torrent, MPEG gibi aşina olduğumuz ifadeler eşliğinde, sonunu az çok bildiğimiz ama asıl o sona nasıl gelindiğini çözmeye çalıştığımız heyecanlı bir kurgu kitap gibi kaleme alınmış Bedava Müzik. Kitabın bir yerinde şu cümleye de rastlıyoruz zaten: "Bundan sonraki olaylar, Uzay Yolu dizisinden bir bölümü andırıyor."

İçeriğinin yanı sıra, yeni bir 'müzik kütüphanesi'ne doğru atılmış ilk adım olduğu için de gölgede kalmaması gereken bir çalışma Bedava Müzik; Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG) ile Can Yayınları'nın yeni markası Mundi işbirliğiyle oluşturulacak serinin ilk kitabı. Yapılan açıklamaya göre, müzik ve müzik endüstrisi üzerine yakın zaman içinde yayımlanmış ve global ölçekte ses getirmiş kitaplardan oluşan bir seçki hedefleniyormuş. Söz konusu müzik kütüphanesinin elimizdeki ilk kitabına, müzisyen kimliğinin yanı sıra, MSG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak da önsöz yazan Harun Tekin'in sözleriyle; "MSG bu yayınlarla, müzik tüketen kişi ve kurumlarla arasındaki iletişimi güçlendirmeye hedeflerken, toplumu müzik dünyasıyla ilgili tartışmalara dahil olmaya, müzikten daha fazlasını dinlemeye ve birlikte düşünmeye davet ediyor."

BEDAVA MÜZİK

Stephen Richard Witt

Çeviren: Ergin Özer

Mundi Kitap, 2020, 293 s.