Yabani yeniden aramızda!

-
Aa
+
a
a
a

Değişmiş ve yenilenmiş formatıyla yayımlanan Yabani'yi (100 sayfayı aşan hacmiyle) bir dergi-kitap olarak nitelendirebiliriz.

İlk sayısı Haziran 2016'da yayımlanan Yabani, aylık bir dergi olarak yayın hayatına başlamıştı. Bilimkurgu, fantastik ve korku temalarını benimseyen renkli çizgi roman ve hikâyelerden oluşan her bir sayı, söz konusu türlerin takipçilerinin de kısa sürede benimsediği bir içeriğe sahipti. Üstelik, herkesin katılımına açık ve hiçbir sabit köşenin olmadığı bir dergi formatının benimsenmesi hem yapılan işe dinamizm kazandırmış hem de "üretmek" isteyen yeni isimlere önemli bir alan açılmıştı. 

Ancak ne yazık ki (zaman içerisinde formatta da birtakım değişikliklere gidilmesine, ilgi çekici özel sayılar hazırlanmasına rağmen) 10. sayıyla birlikte aylık periyodu sürdüremeyeceklerine dair bir açıklama yapmıştı derginin yayın yönetmeni Devrim Kunter: "Okurlarımızın, bir çok sitenin ve bir çok grubun özverili desteğine rağmen Yabani’yi dergi formatında sürdürmemizin imkansız olduğunu kabullenmiş bulunuyoruz. Yabani periyodu belli olmayan, toplama albüm mantığında çıkmaya devam edecek. Benim için 'Yabani' sadece bir dergi değil, fikri bir oluşum ve bildiğiniz gibi 'Fikirlere kurşun işlemez.' Görüşmek üzere." Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere, her şeye rağmen, geri dönüş için kapı aralık bırakılmıştı. 2019'un sonlarında o kapının biraz daha aralandığına dair haberler geliyordu zaten ve işte nihayet, Yabani, yakın bir zaman önce yeniden aramıza döndü! 

Değişmiş ve yenilenmiş formatıyla yayımlanan Yabani'yi (100 sayfayı aşan hacmiyle) bir dergi-kitap olarak nitelendirebiliriz. Artık her sayıda, belirlenen bir konu üzerinden üretilmiş çizgi romanlar yayımlanacakmış. "Pandemiyle boğuştuğumuz 2020 yılına, bilim kurgu sayısının denk gelmesi de Yabani’nin bir garipliği diyelim artık." Sanırım özlenenler ve yeniliklerle ilgili, diğer bir deyişle içeriğin ayrıntılarıyla ilgili en doğrusu, Devrim Kunter'in giriş yazısını alıntılamak: "İlk hikâyemiz 'Yaşlı Adam ve Çocuk' ilk bölümünü benim yazıp çizdiğim, ikinci bölümünü Ülker Şamxalova’nın çizdiği klasik bir post apokaliptik öykü. 'Hasat' hikâyesini Mete Atatüre yazdı, Tamer Poyraz Demiralp çizdi. 'Şeyler' Zafer Okur’un yazıp çizdiği, teknolojik bağımlılıklarımızı sorgulayan bir çizgi roman. 'İsimsiz Dünya' çizgi roman dergisinden tanıdığımız Ozan Yüksel, zaman yolculuğu ve pişmanlıklar üzerine yazıp çizdiği Mr. Blue ile aramızda. 'Kartel' Yabani’nin üçüncü sayısında benim yazdığım, Alper Çaytaş’ın çizdiği çizgi romanın devamı. Bu bölümde hikâyeye Ozan Erman çizimleriyle eşlik etti. Bu sayımızda bir yenilik olarak yurt dışından da bir katılımımız var. Aynı zamanda her yıl "Balkan Genç Çizgi Romancılar Festivali"ni düzenleyen Marko Stojanović’in yazdığı Ivan Šainović’in çizdiği 'İş'. Kubilayhan Yalçın’ın YBKY Bilimkurgu Öykü Seçkisi 2019 kitabında yayınlanan hikâyesi 'Ottomat' Bora Örçal’ın çizimleriyle çizgi romana dönüştü. Seyfettin Efendi’yi de ihmal etmedik. İbrahim M. Çelik’in yazdığı, Hayali Meşgul’ün çizdiği 'Hezarfen'de zeki hafiyemiz seri bir cinayet davasını çözüyor. Tevfik Uyar’ın 'Firardan Sonra' kitabında yayınlanan 'Cehennem' isimli öyküsü 'Sırat' olarak çizgi romana uyarlandı, Ozan Yüksel çizimlerini yaptı. Boreas’ın yazdığı ve Açelya Taşkıran’ın çizdiği "Cadı" Ortaçağ Avrupası’nda geçen bir bilim kurgu öyküsü. Deniz K. Üstündağ’ın 'Bilişsel Düşüşler Hiyerarşisi' hikâyesinden uyarlanan çizgi romanı Roysi Patramilo çizdi. Polisiye kitaplarıyla tanıdığımız Elçin Poyrazlar’ın bir robot polisin macerasını anlattığı 'Koku' hikâyesini ben çizdim. Murat Çalış’ın tek sayfalık eğlenceli 'Kargocu'suyla bu sayıdaki çizgi romanlarımız bitiyor. Lakin Yabani’de bir yeniliğimiz daha var. Yabani’nin ön ve arka kapakları malum, okuyucular açısından iki çizerle ilgili tatlı bir çekişme hep olurdu. İsmail İnceoğlu ve Betül Aytaç’ın küçük birer galerisi mevcut, böylece işlerini daha ayrıntılı inceleme olanağı bulacaksınız." 

Daha nice yabaniliklere...