Haftanın kitabı 'Bir Taşra Köpeği': 'Ahlat Ağacı' filmine de ilham veren bir metin

-
Aa
+
a
a
a

'Bir Taşra Köpeği’nde, roman boyunca ismini öğrenemediğimiz kahramanımızın peşinde, adı yine roman boyunca anılmasa da neresi olduğunu tahmin edebildiğimiz kentte, kelimenin tam anlamıyla dolanıp duruyoruz.

Fotoğraf: Ahlat Ağacı

Akın Aksu, Nuri Bilge Ceylan’ın son filmi 'Ahlat Ağacı’nın ortak senaristlerinden ve oyuncularından... Zaten, Nuri Bilge Ceylan’ın geçtiğimiz yıl ONS dergisinde, 'Ahlat Ağacı’ filminin ortaya çıkış hikayesine dair yazısını okuyanlar için ismi yabancı gelmemiştir. Akın Aksu’nun, zamanında kendi imkânlarıyla yayımladığı kitaplarının birinde yer alan 'Ahlat’ın Yalnızlığı' adlı öyküsünün, filmin ismine ilham verdiğini de o yazıda açıklamıştı Nuri Bilge Ceylan; ve senaryo aşamasındaki diğer katkılarından bahsetmişti... Şimdi de, çoğu yerde "'Ahlat Ağacı’ filmine de ilham veren bir metin” olarak nitelendirilen 'Bir Taşra Köpeği' romanı yayımlandı Akın Aksu’nun.,

'İlham veren' ifadesinin altı özellikle çizilmeli; çünkü 'Bir Taşra Köpeği', 'Ahlat Ağacı’ filminin romanı değil ya da 'Ahlat Ağacı’nın uyarlandığı roman. Dolayısıyla, roman mı-film mi arasında gidip gelen o klişe tartışmalarla insanın zihnini meşgul etmiyor. Ama illa bir klişeye başvurulacaksa, şu söylenebilir pekâlâ: 'Ahlat Ağacı’ filmini 'sevdiyseniz', muhtemelen bu romanı da seversiniz!

'Bir Taşra Köpeği’nde, roman boyunca ismini öğrenemediğimiz kahramanımızın peşinde, adı yine roman boyunca anılmasa da neresi olduğunu tahmin edebildiğimiz kentte, kelimenin tam anlamıyla dolanıp duruyoruz. Daha çok, insanların arasında... Ne kahramanımızın ismi ne de hikâyenin nerede geçtiğinin önemi var zaten; 'taşra' yaşantısına az çok aşina olanlara mutlaka tanıdık gelecektir bütün o karakterler, o küçük kent ve yaşananlar... “Tek bir meydan, hep aynı manzara. Deniz de olmasa bir dakika durulmaz burada. Gerçi o da ayrı bir bela. Bir tur atayım diye inersin Kordon’a, nefret ettiğin kim varsa önüne çıkar.”

BİR TAŞRA KÖPEĞİ

Akın Aksu

Doğan Kitap, 2019, 252 s.

Dipnot: Taşradan söz ederken, adını mutlaka anmamız gereken kitaplardan biri de hiç kuşkusuz, 2005 yılında yayımlanan 'Taşraya Bakmak' kitabı. Tanıl Bora’nın derlediği ve Türkiye’deki taşra deneyimlerine bakan yazıların yer aldığı kitapta bize, Nuri Bilge Ceylan’ın fotoğrafları eşlik ediyor üstelik.