Ortak Yayın Ülkesinde

-
Aa
+
a
a
a

 

Mart ayında Açık Radyo’nun en önemli etkinliği elbette Dinleyici Destek Projesi 9. Radyo Şenliği’ydi. Dinleyici Destek Projesi özel yayınlarımızın dokuzuncusunu 24 Mart Cumartesi ve 1 Nisan Pazar günleri arasında idrak ettik. Özel yayınımız boyunca pek çok katılımcı dinleyicimiz ve dostlarımız, ‘ortak yayın ülkesi’ diye tanımladığımız ortak alanımızda sözlerini, şarkılarını paylaştılar.

 

Böylelikle, gezegenimizi, demokrasimizi, ekonomimizi, meydanlarımızı, parklarımızı, topluluklarımızı, mahallelerimizi ve hepimize ait olan, paylaşmakta olduğumuz başka ne varsa onları, yani bütün öteki ortak değerleri korumak için bir kez daha, babaanneler, anneanneler, dedeler ve torunlarla 3, hatta 4 kuşak hepbirlikte ses verdik.

 

9 gün süren bu özel yayınımızın sonunda 3000 kişi, aslında bedava olan, kimseye ait olmayan bu ortak yayının devam edebilmesi için gereken giderleri 1 yıl daha karşılayabilmek için katkıda bulundu.

 

9. Radyo Şenliği’nin günlüğüne buradan ulaşabilirsiniz.

 

9. Radyo Şenliği boyunca yayınlanan programları kaçırdıysanız da hiç üzülmeyin. Hepsine buradan ulaşabilirsiniz: 9. Radyo Şenliği podcast kanalı.

 

Mart ayında Açık Radyo’da başka şeyler de oldu tabii. Geçtiğimiz ay Açık Radyo’daki konuk ve konularımızdan bazıları şöyleydi:

 

Açık Gazete’de:

 

Clark Üniversitesi Soykırım Çalışmaları Merkezi’nden Prof. Taner Akçam’la, resmi ideolojiye dayanan, kazananların ve iktidarın resmi tarih tezlerine karşı, asıl tarihi yapan sıradan insanların hayatlarına dayanan sivil tarih çalışmaları ve bu çalışmaların, Hrant Dink cinayeti, Hocalı mitingi gibi ırkçı eylemlerin toplum vicdanında açtığı yaranın tamirindeki rolü ve önemi hakkında konuştuk;

 

Buğday Derneği’nin kurucusu Victor Ananias’ı  kaybetmemizin birinci yıldönümünde Buğday Derneği’nden Lalehan Uysal’la hem Victor’u andık hem de kendi yazdıklarını ve onun hakkında yazılanları kapsayan Yaşam Dönüşümdür adlı kitabı konuştuk;

 

İstanbul Tabip Odası başkanı Prof. Dr. Taner Gören’le 14 Mart Tıp Bayramı’nı vesile bilerek, ticarethaneyi andıran bir ortamda sistemin “ürettikleri hizmetten nemalanmaya” ittiği hekimlerin durumu ve mücadelesi üzerinde konuştuk;

 

Greenpeace Uluslararası Genel Direktörü Kumi Naidoo ile gelecek kuşaklara ahlaki bir sorumluluğumuz olan ve kendisinin de uzun yıllardır ön saflarında yer aldığı iklim adaleti mücadelesinden, bu mücadelenin gerekçesinden, sosyal adaletle olan sıkı bağlarından ve bunu nasıl birlikte yürütebileceğimizden sözettik; Uğur Hüküm’le, yaklaşan Fransa Başkanlık seçimleri öncesinde, genel siyasi durum ve sol değerlendirmesi yaptık; uzun yıllardır eğitim sorunları ile uğraşan sivil toplum gönüllüsü –ve aynı zamanda Açık Radyo programcısı– İbrahim Betil’le 4+4+4 diye adlandırılan yeni eğitim reformu yasa tasarısının, TBMM’de ve toplumda çok tartışılan negatif ve pozitif yanları üzerine konuştuk, İstanbul Lisesi 10. sınıf öğrencisi Ekin Uhri ve Çanakkale Savaşı esnasında sedyeci olarak görev yapmış ANZAC askerinin torununun torunu Auckland Rangitoto lisesi 11. sınıf öğrencisi Yeni Zelandalı Anna Henvest ile “Gelibolu’nun Gözyaşları 2012” projesini konuştuk, TESEV Demokratikleşme Platformu’nun hazırladığı Anayasa İzleme Raporu’nun yayımlanması üzerine, anayasa sürecinde siyasi ve toplumsal aktörlerin rolü ve katkısı açısından bir değerlendirmeyi, bu raporu kaleme alan araştırmacılardan siyaset bilimci Özge Genç ile konuştuk.

 

Açık Gazete'nin içinde, Van Depremi Günlüğü’nde: hergün Van’a bağlanarak, çeşitli konuklarımızla Van’ın son durumunu takip ettik.  

 

Açık Dergi’de:

 

“Bahçeye Hanımeli” albümü yeni yayınlanmışken Ayşenur Kolivar, “tUnE-yArDs” mahlasıyla müzik yolculuğuna devam eden Merrill Garbus, piyanist Völker Bertelmann - nam-ı diğer “Hauschka”, Vanlı kadın sanatçılar ekibi "Komela Jinên Dengbejên Serhedê"den kadın dengbejler Gazin, Saide ve Mukaddes; “Harekete Geçiren Başlıca Güçler” sergisinden yola çıkarak konuştuğumuz sanatçı Güneş Terkol , ‘Zamanaşımı’ sergisinin küratörü Emre Zeytinoğlu, “Cockaigne, Bolluk… Şimdi!” sergisini konuşmak üzere küratör Rahmi Öğdül; Uluslararası gezici kadın filmleri festivali ‘Filmmor” koordinatörü Melek Özmen, Eskişehir’de düzenlenen“10. Amatör Caz Müzisyenleri Festivali’ni konuşmak üzere Ayçe Ezgi, Taksim Gezi Parkı’nda bir süredir düzenlenen şenlikleri konuşmak üzere “Herkes İçin Mimarlık” ekibinden Mihriban Duman, “7. Dağ Filmleri Festivali”nin başkanı Murat Yılmaz, 1. ölüm yıl dönümünde Victor Ananias anısına yapılacak etkinlikleri konuştuğumuz Şişli Ekolojik Halk Pazarı koordinatörü Leyla Ünlübay, 24 aylık tutuklululuğu bu ay sona eren öğrenci Cihan Kırmızıgül’e özgürlük etkinliklerini konuşmak üzere Cihan’ın arkadaşlarından Yasemin Özkan, Boğaziçi Üniversitesi Müzik Kulübü gitar günlerini konuşmak için kulübün başkanı Buğra Barçın,’ın, Suriye halkıyla dayanışmaya çağrı yapan KÜRESEL BAK’tan Meltem Oral ve “Alternatif Su Forumu”nu konuşmak üzere Nuran Yüce mart ayında Açık Dergi’de konuğumuz oldu. “Ateş ve Düğün - Zorunlu Göçten Kimlik Mücadelesine Hakkarili Kâğıtçılar” sergisinin mekânında gerçekleşen panel ve forumdan ses kayıtları dinledik 

 

Açık Dergi köşelerinde:

 

Zamansız’da, “Ateş ve Düğün - Zorunlu Göçten Kimlik Mücadelesine Hakkarili Kâğıtçılar” sergisini hazırlayan “Artık İşler” ve “Kara Haber video eylem atölyesi” ekibinden Oktay İnce ve Alper Şen;

 

Matbuat Dünyası’nda, Abdullah Ataşçı, Jale Sancak, Hüseyin Kıran ve “Habitus” yayınları hakkında Emrah Yaralı;

 

Çıplak Ayakla Dans’ta, dansçı Bedirhan Dehmen;

 

Kuranderde Kalanlar’da, Kukla sanatçısı Candan Seda Balaban ve “Yeni Metin Yeni Tiyatro” ekibinden Yeşim Özsoy Gülan;

 

Müziğin Başka Türlüsü’nde,‘Kolektif İstanbul’ ekibinden Aslı Doğan ve Richard Laniepce ile “Perapolis” ekibi konuk oldu.

 

Açık Mimarlık’ta:

 

Mimar Cem Kozar’la İstanbul’da gündemde olan, kentin geleceğini ve kamuyu yakından ilgilendiren Haydarpaşa Garı ve Liman Bölgesi ve Taksim Topçu Kışlası projelerini konuştuk.

 

Açık Yeşil’de:

 

WWF - Türkiye’nin hazırladığı “Türkiye’nin Ekolojik Ayak İzi Raporu”nu (2012), raporun yazarlarından araştırmacı Ceren Ayas ile konuştuk.

 

Alla Turca’da:

Piyanist Güher ve Süher Pekinel ve soprano Pervin Çakar konuğumuz oldu.   

Cuma Adlı Adamlar’da:

Felsefe Profesörü Besim Dellaloğlu ile Theodor Adorno’nun düşüncesi, siyaset felsefesi, üslubu, çevresi, toplumsal eleştirileri, günümüze bıraktığı etkiler üzerine sohbet ettik.

 

Evrenin Suyuna Giden Tasarım’da:

Beşikten Beşiğe Tasarım'ın yaratıcılarından Michael Braungart’ı konuk ettik.

Fikr- Takip’te:

İbrahim Öztürkçü ile Toplumsal Tarih'in 219.sayısında yeralan İbnülemin Mahmud Kemal İnal ile İbrahim Aleaddin Gövsa'nın mektuplaşmaları adlı yazısı dolayısıyla dönemin okumuş yazmışlarını, mektuplaşmlarını, bunların belge olarak önemlerini ve bu insanların birbirleriyle ilişkilerini konuştuk.

Hikâyenin Kadın Hali’nde:

 

Sabancı Üniversitesi Eğitim Reformu Girişimi koordinatörü Batuhan Aydagül’le kafalarımızı iyice karıştıran 4+4+4 meselesini konuştuk.  

 

Utrecht Üniversitesi Tarih ve Kültür Enstitüsü’nden ve Avrupa Kadın Çalışmaları Dergisi’nin baş editörü de olan feminist yazar, araştırmacı ve uzun yıllardır kadın bedeni ve sağlığı üzerine çalışan Kathy Davis’le hem bu çalışmalarını hem de tutkulu bir şekilde bağlı olduğu tango ve tangonun kadın çalışmaları ile bağlantısını konuştuk. 

 

Çocuk denecek kadar erken yaşta aile baskısıyla evlendirilen kız çocuklarının hayatlarına odaklanan belgesel filmi hakkında konuşmak üzere yönetmen Bingöl Elmas konuğumuzdu.

 

Kükreyen Fare’de:

 

Emre Zeytinoğlu, Virginia Woolf’un Kendine Ait Bir Oda adlı romanından alıntılarla başlayıp 18. Yüzyıl’da yaşayan İngiliz düşünür ve feminist hareketin öncüsü sayılabilecek Mary Wollstonecraft’ın, eşitlik, insan hakları ve kadın hakları konusundaki eserlerinden sözederek devam ettiği programında dünya kadın hakları mücadelesinin tarihine dair bir özet sundu. 

 

Orman ve Civarındaki Faydalı İşler’de:

 

Buğday Derneği’nden  Melike Hemmami ve Adım Adım koşucusu Nesligül Oktay'la Runtalya Maratonu’nu ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği'nin Tohum Takas Ağı’nı konuştuk. 

 

Adım Adım Oluşumu'ndan Selin Uysal ve Sener Kurtuluş ile Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve Adım Adım İşbirliği üzerine konuştuk.

Şeffaf Gündem’de:

Bilişim Hukuçusu Gökhan Ahi'yi ağırladık. Ahi ile internet üzerinden verdiğimiz kişisel bilgilerin paylaşımı, kullanımı ve bu konu üzerindeki yasal prosedürleri konuştuk.

Toplumsal Dönüşüm için Sosyal Girişimcilik’de:

Uluslararası Sosyal Girişimcilik Konferansı’nın düzenleyicileri British Council'dan Ozan Dinçer, TACSO Dan Neslihan Özgüneş, TÜSEV den Derya Kaya konuğumuz oldu.

Türlerarası’nda:

 

Mazlum Çimen konuk olduğu programda, Sivas Katliamı’nın 13 Mart’ta görülecek davasında dosyaların zamanaşımına uğraması ihtimaline karşı hepimizi dikkat kesilmeye davet etti: "13 Mart’taki dava bütün ülkenin, hepimizin davasıdır, dikkatle takip etmeliyiz."

 

Bültenimizi Mart ayının son günlerinde aldığımız kötü bir haberle noktalamak zorundayız maalesef; porgramcımız Eraslan Sağlam’ın annesi vefat etti.

 

Önümüzdeki ay görüşmek üzere sevgiler, selamlar.

 

Açık Radyo