Kopenhag'ın Ardından Bir Son Değerlendirme

-
Aa
+
a
a
a

Açık Yeşil’de bu hafta, Ümit Şahin ve Ömer Madra, geçtiğimiz iki hafta boyunca Kopenhag’da yapılan İklim Değişikliği Konferansı’nın bir değerlendirmesini yaptılar.

 

Ömer Madra ve Ümit Şahin Açık Yeşil'de Kopenhag Mutabakatı (Copenhag Accord) adı ile ortaya çıkan iki buçuk sayfalık metni değerlendirdiler:

İyimser bir bakış açısıyla bakacak olursak, Kopenhag'dan bir metnin ortaya çıkması bile iyi bir şey olarak görülebilir. Metnin olumlu görebileceğimiz en önemli tarafı da 5. maddesinde belirtildiği gibi, Kyoto Protokü’ne referans vermesi ve Kyoto Protokü’nün geçerliliğine devam etmesi.

 

Bazı diğer iyimser yorumlar da 2 derecelik sıcaklık artışının baz alınmasının iyi olduğu şeklinde. Oysa pek çok yoksul ülke, -G77 ülkeleri, Afrika Birliği Ülkeleri, Küçük Ada Devletleri Ülkeleri gibi- “2 derece bizim sonumuz olur” diyerek 1.5 derecede ısrar ediyorlardı. Ayrıca metinde bu ülkelerin ısrarla üzerinde durduğu, hayati önemde olduğunu söyledikleri 350 ppm. sınırından hiç söz edilmiyor.

 

Ancak bu metnin en zayıf tarafı hukuki hiçbir bağlayıcılığı olmaması tabii. Bu durumda, metinde   bulabileceğimiz ufak tefek olumlu noktaların da hiçbir anlamı kalmıyor.

 

Ümit Şahin ve Ömer Madra, Açık Yeşil’de, Kopenhag Konferansı’nın ardından dünya basınında çıkan yorumlara değindiler. Konferansı başından sonuna kadar takip eden George Monbiot, Naomi Klein ve Johann Hari’nin değerlendirmelerini ele aldılar. Bu değerlendirmelerin ortak noktası, Kopenhag’dan çıkan hayal kırıklığının en büyük sorumlusunun ABD olduğu ve Obama’nın çok zayıf bir hedefle Kopenhag’a gelerek herkesin elini kolunu bağladığı. 

 

Açık Radyo tarafından Türkçe olarak yayımlanan Karbon Ayak İziniz kitabının yazarı Mark Lynas’ın The Guardian'daki yorumu ise biraz farklı; görüşmelerin çıkmaza girmesinin en önemli sorumlusunun Çin olduğu yolunda. Çin’in hem kendisinin hedef almaktan kaçındığını hem de diğer ülkeleri engellediğini söylüyor.  

Ümit Şahin ve Ömer Madra, programın sonunda James Hansen’la Democracy Now’da yapılan bir söyleşiyi ele aldılar. Hansen'ın, Democracy Now!’ın nKopenhag Konferansı'na neden katılmadığı ile ilgili sorusuna verdiği cevap, Kopenhag'dan bir sonuç çıkmamasından neden memnun olduğuna dair dile getirdikleri, “sınırla ve pazarla” (cap and trade) uygulaması konusunda söyledikleri son derece ilginç.

 

 

Dinlemek için:

 

İndirmek için: mp3, Mb.

 

 

Programda sözü edilen makaleler:

 

George Monbiot: If you want to know who's to blame for Copenhagen, look to the US Senate : The Guardian

 

Naomi Klein: For Obama, No Opportunity Too Big To Blow : The Nation

 

Johann Hari: After the catastrophe in Copenhagen, it's up to us : The Independent

 

Mark Lynas: How do I know China wrecked the Copenhagen deal? I was in the room : The Guardian

 

James Hansen söyleşisi: Democracy Now!

Açık Radyo'nun Kopenhag Günlüğü'nü okumak için.