Kitaplık

-
Aa
+
a
a
a

Anglosakson edebiyat tarihinde bu hafta

1891 yılı 13 Mart’ta tiyatro tarihinin en önemli olaylarından biri gerçekleşti. Ibsen’in Ghosts (Hayaletler) adlı oyununun Londra prömiyeri yapıldı. On yıl önce yayımlanmış olmasına ve Ibsen’in toplum değerlerini ağır bir dille eleştirdiği ilk eseri olmamasına rağmen bu kez hem eleştirmenlerden hem de sanatseverlerden büyük tepki gördü oyun. Hatta Ibsen,bu tepkinin sonucu olarak, kendini ayağından vurdu. Tüm Avrupa’da sansüre uğrayanGhosts, Londra’da bir kez sahnelenmiş olmasına rağmen hakkında gazetelerde 500’den fazla yazı yayımlandı ve hayatı boyunca hiç tiyatroya gitmemiş hatta kitap okumamış birçok İngiliz tarafından bilinir oldu.

Haberler

Amerikalı kült yazar J. D. Salinger’ın bu yıl içinde yayımlanacağı açıklanan yeni romanının yayımı ertelendi. Orchises Press tarafından Kasım ayında yayımlanması beklenen Hapworth 16, 1924 adlı novellanın, mutlaka yayımlanacağı ama henüz yayım tarihinin belli olmadığı açıklandı yayınevi yetkililerince. Daha önce 1965 yılında New Yorker’da yayımlanan ve aldığı kötü eleştiriler sonucu kitap olarak yayımlanmamasına karar verilen novella, Seymour Glass’ın yedi yaşındayken kaldığı kamptan ailesine yazdığı bir mektup. 40 yıl sonra Salinger’ın yayımlanan ilk eseri olacak olan novella için The New York Times’ın edebiyat eleştirmeni Michiko Kakutani, “cazibesi olmayan bir öykü" diyor. İngiliz The Guardian gazetesinde çıkan bir habere göre, bu yıl Britanya’da en çok okunan kitaplar II. Dünya Savaşı ile ilgili kitaplar. Özellikle de Nazilerle ilgili olanları. Anglosaksonlar savaşın açtığı yaraları hatırlamak istiyor sanki. 11 Mart pazartesi günü New York’ta düzenlenen bir törenle National Book Critics Circle Award / Ulusal Edebiyat Eleştirmenleri Birliği Ödülü sahibini buldu. Geçen yıl yaşama veda eden Alman asıllı yazar W. G. Sebald, Austerlitz adlı eseriyle ödüle değer bulundu.

Kitaplık’ta bu hafta

Bu hafta Kitaplık raflarına eklenecek kitap, bir ilk roman. Amerikalı yazar Stephen Raleigh Byler’ın ilk romanı Searcing for Intruders: A Novel in Stories. Adını dilimize kabaca Davetsiz Misafirlerin Peşinde: Öykülerden Oluşan Bir Roman olarak çevirebileceğimiz kitap, 256 sayfa ve Amerika’da Morrow, William & Co. Yayınevi tarafından yayımlanmış.

Intruders’ın baş kahramanı ve anlatıcısı 30’lu yaşlarını sürmekte olan, hayatta payına hep trajediler düşen Wilson Hues adlı genç bir adam. Holden Caulfield’ı hatırlatan Wilson’ın hayatından kesitlerin yer aldığı ve 11 öyküden oluşan romanda Byler, bir anlamda günümüz toplumlarının maço yüzünü, maço değerlerini eleştiriyor.

Baskıcı babasını bir uçak kazasında kaybeden, Yayımlanır yayımlanmaz Amerika’da eleştirmenlerin büyük övgüsüyle karşılanan Searching for  en yakın arkadaşının ailesinin öldürülmesine tanık olan ve tüm çabalarına rağmen evliliğini kurtaramayıp boşanan Wilson, her attığı adımda başarısızlığa uğrar. Düşük maaşlı işlerde çalışır, kötü evlerde yaşar ve aradığı sevgiyi bir türlü bulamaz. Bu herkesin başına gelebilecek bir talihsizlik midir, yoksa Wilson’ın kötü çocukluğunun ve ilk gençliğinin bir sonucu mudur? Sürekli kendine bu soruyu sorar ama cevabını bir türlü bulamaz.

Byler’ın farklı bir anlatı anlayışı var, 11 öyküden oluşan bu romanda her öyküden önce, önsöz niteliğinde kısaca Wilson’ın geçmişte yaşadığı trajik olaylardan bahsediliyor. Kara mizah, samimiyet ve ustaca işlenmiş detaylar. Etkileyici, son derece samimi bir roman Searching for Intruders: A novel in Stories..

Yazar hakkında

Searcing for Intruders: A Novel in Stories’inyazarı Stephen Raleigh Byler, 31 yaşında. Pennsylvania’da doğmuş ve büyümüş. İki yıl Princeton’da felsefe okumuş, Yale Üniversitesi’nde Edebiyat ve Teoloji lisans programını tamamlamış ve Columbia Üniversitesi’nde Yaratıcı Yazın yüksek lisansını tamamlamış Byler. Princeton’da öğrenciyken eğitimine ara verme kararı almış ve altı ay boyunca bir karavanla Amerika’yı dolaşmaya başlamış yazar. Ocak ayında Morrow Wililam tarafından yayımlanan Searching for Intruders: A Novel in Stories bu gezisi sırasında ortaya çıkmış. Eleştirmenlerce Carver ve Ford ile karşılaştırılan Stephen Raleigh Byler, halen New York’ta yaşıyor ve Küba’da geçen ikinci romanı üzerinde çalışıyor.