Haftanın Sergisi 31

-
Aa
+
a
a
a

Haftanın Sergisi – 31

 

Haldun Dostoğlu: Geçen hafta Avrupa’da düzenlenen ve beşincisi gerçekleşen ‘Manifesta’ adı altında Avrupa Bienal’i vardı. Bu, Avrupa Topluluğu’nun bir yan organı gibi sanki.

 

Eraslan Sağlam: Tam haberdar olduğumuz bir şey değil bu.

 

HD: Dünyanın en bilinen bienallerinden değil fakat daha ziyade Doğu Avrupa ülke sanatçılarını, Batı Avrupa ülke sanatçıları ile aynı platformda karşılaştırma, o diyalogu geliştirme amacıyla Amsterdam’dan geliştirilmiş bir program bu. Bugüne kadar da Rotterdam, Lüksemburg, Lyubliana, Frankfurt ve bu beşincisi de San Sebastian’da yapıldı. Bunların arasında Frankfurt’u bir yana ayırırsak çok dilli, çok milliyetli şehirler seçiliyor. Bienalin teması da biraz buradan hareket ediyor, o farklılığın, çok sesliliğin sanat üzerinden okunması üzerine giden, biraz coğrafik, biraz politik ağırlıklı bir bienal. Bunların hepsinde Türk sanatçıları da yer aldı; bu sefer Cengiz Çekili ve Hüseyin Alptekin adlı iki Türk sanatçı da 50 sanatçı arasındaydılar. Genç bir bienal, sanatçıları da genç ve her seferinde farklı bir şehirde yer aldığı için bu bienalin öteki sanat camiasındaki adı da “Göçmen Bienal”. İki sene sonra da Avrupa’nın başka bir kentinde gerçekleşecek.

 

Yazın gelmesi ile birlikte galerilerin, sergi salonlarındaki aktiviteler genellikle yavaşladı, azaldı, durdu, fakat bir başka faaliyet öne çıkmaya başlıyor; okulların da sona ermekte olmasıyla birlikte, o okullardan mezun olan genç sanatçıların ilk sergileri veya ilk katıldıkları sergiler şu anda gündemde. Bunların bir tanesi bu akşam açılıyor, Borusan Sanat Galerisi’nde 12.si gerçekleştirilen “Yeni Öneriler, Yeni Önermeler” adıyla hazırlanan bir sergi var. Aslında bu okul sergisi değil, ama katılan sanatçıların tamamı çok genç, ya da yeni mezun veya halen öğrenci olanlar da var aralarında. Birçoğu farklı üniversitelerden, isimlerini de sayalım: Özlem Sulak (Marmara Üniversitesi), Seda Özlem (9 Eylül Üniversitesi), Bağış Tanyıldızı (9 Eylül Üniversitesi), Eda Liman (Marmara Üniversitesi), Elif Sezen (9 Eylül Üniversitesi), Nurcan Gündoğan (Yıldız Teknik Üniversitesi), Erman Özbaşaran (Marmara Üniversitesi), Burcu Arısoy (Marmara Üniversitesi), İmre Soytürk (Marmara Üniversitesi), Volkan Aslan (Mersin Üniversitesi) ve Deniz Gül (Sabancı Üniversitesi) katılan sanatçılar. Bu sergi 21 Ağustos’a kadar sürecek.

 

Buna benzer bir başka sergi de yarın açılacak, Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı bölümü yıl sonu sergisi 18 Haziran’dan 11 Temmuz’a kadar Dolapdere Kampüsü’nde sürecek. Bu sene mezun olmuş öğrencilerin yaptığı çalışmalardan oluşuyor.

 

ES: Ayrıca Marmara Üniversitesi 4. sınıf öğrencilerinin fotoğraf sergisi şu anda halen devam ediyor.

 

HD: Evet. Bir başka okul mezuniyeti sergisi –mi diyelim, artık adını tam kestiremiyorum- haftaya Pazartesi günü açılıyor. G Mall Kültür Sanat Alışveriş Merkezi’nin altındaki galeride Yıldız Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin sergisi yer alıyor, bu serginin adı da “Art-a Kalan Sergi”; Böyle bir kelime oyunu yapılmış.

 

Türk sanat ortamının çok önemli ve gerçekten gelenekselleşmiş bir sergisi de haftaya Akbank Kültür Sanat Merkezi’nde açılacak, 23.’sü gerçekleştirilecek olan Uluslararası Günümüz Sanatçıları İstanbul Sergisi. Bu serginin şöyle bir önemi var; bugün sanat dünyasında varolan sanatçılar hayatlarında ilk kez bu sergilerle fark edilir, görünür olmuşlar. Dolayısıyla böyle genç sanatçıları ve onların yeni eğilimlerini izlediğimiz, fark ettiğimiz, onları ilk kez gördüğümüz bir sergi. 23 Haziran’da açılan ve 19 sanatçıyı izleyeceğimiz bu serginin seçicileri de her seferinde ayrı oluyor. Bu seferki seçiciler Eyal Danon, Anton Leder ve Başak Şenova.

 

(17 Haziran 2004 tarihinde Açık Radyo’da yayınlanmıştır)