Gezegenin Geleceği: 63. Gün

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

5 Ekim Pazartesi

 

 

Kopenhag İklim Zirvesine 63 gün kaldı.

 

Geçen ay yaşanan korkunç sel felaketi ve fırtınaların ardından Brezilyalı çiftçiler zor durumda. Brezilya’nın 250 milyar dolarla en önemli gelir kaynaklarından biri olan tarımın gittikçe kötüye gideceğinden endişe ediliyor. Sıcaklık artışları, mevsimlerde kayma ve aşırı hava olaylarının gelecek 10 yılda bazı bölgelerde tarımı zorlaştıracağı, birçok bölgede ise tamamen bitireceği ön görülüyor. Brezilya kırılgan bir ülke. Eğer hiçbir şey yapılmazsa besin üretimi tehlikeye girebilir.  Brezilya, soya fasulyesi ve kahve üretiminde dünya lideri ve eğer gerekli önlemleri almazsa 2020’de soya fasulyesi üretiminde %20, kahve üretiminde ise %10’luk düşüş yaşayacak. Tüm bu nedenler, Brezilya’yı küresel iklim görüşmelerinde liderlik rolünü üstlenmeye itiyor. Sebebi ne olursa olsun, görüşmeleri dünyanın yararını gözeterek gerçekleştiren ve gerçekleştirecek birilerinin olması hepimiz için çok önemli. İklim değişikliğinden en kötü etkilenecek ülkelerden biri olan Türkiye ne yapacak?

 

Nükleer konusunda Avrupa’ya kulaklarımızı çevirecek olursak. Cenevre’de geçen hafta gerçekleşen görüşmelerde, Iran, nükleer projesiyle ilgili bir takım adımlar attı. Son otuz yılın en yüksek seviyedeki görüşmelerinde İran, kurduğu yeni nükleer santrale Birleşmiş Milletler için giriş izni verdi. Bunun bir geciktirme hamlesi olduğunu belirten Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama, Iran’ı “yapıcı” eyleme çağırdı ve isteksizlik halinde Washington’un baskıyı arttıracağını söyledi. Bu gelişmenin ardından, başka Batılı güçler de yeni yaptırımlar uygulayabileceklerini açıkladı. Yine de Iran kendi ülkesinde uranyum zenginleştirme konusunda “mutlak” hak sahibi olduğunu savunuyor. Bakalım gelecek günler neler getirecek..

 

Kuzeye, buzullara doğru bir yolculuk yapalım şimdi. Alaska’nın kuzeyinde 131 deniz aygırı üstünde bulundukları buzuldan düşerek öldüler. Konuyu araştıran biyologlar tarafından yapılan incelemelerde deniz aygırlarının bedenlerinde çok sayıda yara bulundu. Genç deniz aygırları, kutup ayılarının, avcıların ya da alçaktan uçan uçaklardan ürküp paniğe kapıldıklarında kendilerine zarar verebiliyorlar. Bilim adamları, buzulların azalmasının deniz aygırlarının soyunu tehlikeye sokmasından endişe ediyor.

 

Geçen haftalarda size bahsettiğim Aptallık Çağı’nın Türkiye prömiyeri, bu akşam saat 19.00’da İstanbul’da Greenpeace tarafından gerçekleştiriliyor.

 

Günümüzde insanlığı bekleyen tehlikeyi ve nasıl önleneceğini bildiği halde insanların harekete geçmemesi gelecekte yaşayanlara ne hissettirir?  Ve daha önemlisi hala vaktimiz varken neden kendimizi kurtarmıyoruz? Aptallık Çağı (Age of Stupid) 2055 yılından günümüze bakan bir adamın ağzından bunları sorgulayan ve filmin başrolüne bizi oturtan bir yapım. Ancak Aptallık Çağı’nı iklim ya da çevre üzerine çekilmiş diğer filmlerden ayıran çok önemli bir özelliği var. Film sadece bireysel desteklerle çekildi. Bu nedenle karşımızda tam anlamıyla bağımsız bir belgesel var. Bağımsızlığının verdiği cesareti ve açıksözlülüğü filmin her karesinde görmek mümkün. 

 

Aptallık Çağı’nın çekilme nedeni ve vizyon tarihi arasında da bir bağlantı var. Film, Kopenhag İklim Zirvesi öncesinde 45 ülkede birden aynı anda seyirci karşısına çıkarak dünyanın en büyük eş zamanlı gösterimlerinden biri olma özelliği taşıyor. Bu açıdan da Guiness Rekorlar Kitabına girmeye aday. Dünya prömiyerini New York’ta yapan filmin ilk seyircileri arasında Radiohead’den Thom Yorke,  BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan, Gillian Anderson, Stephen Baldwin, Heather Graham da vardı. Ünlüler, politikacılar, onlarca sivil toplum örgütü ve bireyler bu sosyal oluşumu destekledi.

 

Greenpeace, filmi izleyen hiçkimsenin hayatına kaldığı yerden devam edemeyeceğini söylüyor. Günlük hayatımızda yapacağımız değişikliklerden tutun da, bize karşı sorumlu olan, oylarımızla seçtiğimiz politikacılardan istememiz gerekenlere kadar pek çok konuda vereceğimiz kararlar, bizden sonraki nesillerin, bizleri birer aptallar ordusu, içinde yaşadığımız dönemi de aptallık çağı olarak adlandırmasını engelleyebilir belki.

 

Yılmaz Erdoğan'ın açılış konusması ile Beşiktaş Kültür Merkezi - BKM'de gerçekleşecek prömiyere gitmek için hemen yola çıkın! Şu anda gidemezseniz de üzülmeyin, film 9 Ekim’de vizyona giriyor. Açık Site www.acikradyo.com.tr adresinde Gezegenin Geleceği bölümünde gösterim saatlerini öğrenebilirsiniz. Dünyanın gelmiş geçmiş en yeşil filmini gidin, görün, izleyin, izletin.

 

Kopenhag İklim Zirvesi’ne son 63 gün, gezegenin geleceği için geri sayım devam ediyor. Sağlıcakla kalın.

 

Aptallık Çağı – 2009 Beşiktaş Kültür Merkezi - BKM

 

 

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü