Gezegenin Geleceği: 5. Gün

-
Aa
+
a
a
a

2 Aralık 2009

 

Kopenhag İklim Zirvesi’ne 5 gün kaldı.

 

Greenpeace’in Ankara’da gerçekleştirdiği son nükleer karşıtı eylemin ardından, Enerji Bakanı Yıldız, Greenpeace ile bayramlaşmak üzere Istanbul ofisini ziyaret etmek istediğini açıklamıştı. İşte Enerji Bakanı dün bu ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaretinde kendisine, “Nükleer ile yaşamaya hazır mısınız?” tişörtü hediye edildi. Ziyaret sırasında düzenlenen basın toplantısında Bakan’a nükleer santrallere karşı Greenpeace’in yürüttüğü kampanya anlatıldı ve 2050 yılına kadar Türkiye enerji senaryosunu ortaya koyan Enerji (D)evrimi raporu açıklandı. Bakan Taner Yıldız ise, bu raporu incelemek için Bakanlık’ta bir heyet kurulduğunu ve yenilenebilir enerjilerin enerji politikasında önemli yer tuttuğunu söyleyerek verdiği önemi gösterdi. Yıldız, ayrıca, bundan sonraki çalışmalarında Greenpeace’in görüşlerini de almak istediğini söyledi. Bu nedenle her iki tarafın da temsilcilerinin yer alacağı bir çalışma grubu kurulacağını da sözlerine ekledi. Tabii ki bu olumlu gelişmeyle artan diyalog, nükleersiz enerji geleceği için değişim başladığında gerçekten işe yarayacak. Bakan, kendisine hediye edilen “Nükleer ile Yaşamaya Hazır mısınız?” tişörtünü aldığı zaman “Evet hazırım” dese de, iklim aktivistleri nükleer ile yaşamaya hazır değil! Siz de hazır değilseniz http://www.ilovvenuclear.org adresinde bir radyoaktivist olarak bu harekete katılın!

 

Geçen dört nükleer santral ihalesi ile Türkiye çok zaman kaybetti. Bu iki yıl zarfında da yeni pahalı fosil yakıt anlaşmaları yapmanın ötesine gidemedik. Üstelik bu başarısız ihalelerin bizlere bedeli de 2 milyar dolar oldu. Arka bahçesinde nükleer atık istemeyen, “Rüzgar, güneş bize yeter” diyen herkesi www.ilovvenuclear.org internet sitesinde devam eden imza kampanyasına katılmaya çağırıyorum. Bakana mesajınızı gönderin, Greenpeace gibi söz değil sonuç istediğinizi ilettin.

 

Büyük sera gazı salımı suçlularını düşündüğümüzde, çoğumuzun aklına bankalar gelmiyor. Oysa ki, büyük yıkımların, yok etmelerin ve ormansızlaştırmalarının banka fonu olmadan yapılması imkansız. Işte bu nedenle, aslında bankalar da sera gazı salımlarından sorumlular. Amerika Bankası’nın binasında dün 100 iklim aktivistinin gerçekleştirdiği eylem, bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. Zaten Bloomberg’e göre de, Amerika Bankası, petrol, doğalgaz ve kömürün en büyük üçüncü küresel finansörü. Ve aslında en zengin banka olma özelliği büyük ölçüde kömür finansmanına dayanıyor. Bu şekilde baktığımızda, tüm kötü özelliklerini bilmemize rağmen neden hala kömürden vazgeçilmediğini anlamak iyice kolaylaşıyor. Mobilization for Climate Justice – İklim Adaleti için Hareket’den David Solnit de, tam bu noktaya işaret ediyor. Solnit, dünyanın en büyük şirketlerinin iklim krizine gerekli tepkiyi vermemizi engellediğini belirtiyor.

 

6 Aralık, iklim aktivizmi adına önemli bir gün. Çünkü 6 Aralıkta, bisiklet kullananlar, sıradan insanların tehlikeli boyuttaki iklim değişikliğine karşı harekete geçme güçlerini ve isteklerini göstermek için harekete geçecekler. Nasıl mı? Gezegenimizin geleceğini düşünenler, gezegenimizin bir çok yerinde otoyolları ve sokakları dolduracaklar. Bu yıl eylem, Türkiye’de de gerçekleştirilecek. 6 Aralık Pazar günü saat 14.00’te bisikletini alan herkes, Sultanahmet Meydanı’na gelecek. Buradan da Ortaköy’e kadar bisikletleriyle gidecek. Bu eylemin ana çıkış noktası ise, Ağustos 2008’den beri dünyanın dört bir yanına bisikletiyle giden Kim Nguyen’in yaptığı Dünya Gezegeni Gezi Projesi. Ertesi gün, tarihi Kopenhag İklim Zirvesi’nin ilk günü olacak. Bu nedenle 6 Aralık’ın sembolik önemi de çok büyük.

Bu eylemin amaçlarına gelince. Öncelikle, hemen harekete geçme ihtiyacını vurgulayarak, iklim değişikliğinin mevcut ve gelecekteki etkileri konusunda farkındalığı arttırmak. Hepimizin iklim değişikliğine karşı harekete geçme gücünü ve kararlılığını göstermek. Ve tabii ki Kopenhag’a giden dünya liderlerine harekete geçmeleri için baskı yapmak. Katılan hükümetlerden, sera gazı salımını güvenli düzeylere indirmelerini, konular üzerinde anlaşma sağlamalarını ve hemen harekete geçmelerini istemek. Bu eylem, gelişmiş ülkelerin, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeleri de dahil, tarihsel ve güncel sera gazı salınımlarının sorumluğunu almaları, acilen sera gazı salımlarını düşürmeleri ve kendi yerel salımlarını 2020 yılına kadar en az %40 azaltmayı hedeflemelerini de içeriyor. Aslında konuşmak için vakit yok. Eyleme sen de katıl. 6 Aralık saat öğleden sonra ikide Sultanahmet’te ol. Bisikletle değişimi başlat, iklim değişimini durdur.

 

Dünyada yeşilleşmesini istemediğimiz tek yer yeşile bürünüyor. Antarktika yeşile dönüyor! Antarktika Araştırma Bilimsel Komitesi’nin uluslararası raporuna göre, batı Antarktika’da ortalama sıcaklık artışı 5 dereceye ulaştı. Bu da buzların altındaki toprak tabakalarında çim yetişmesi için yeterli sıcaklığı sağlıyor. Üstelik burayı ziyaret eden insanların taşıdıkları yabancı türler ve bakteriler de hızla artıyor. Bazı alanlarda Antarktika buzulları günde 10 metre eriyor. Bilimadamları, bunun öngörülen tüm ihtimallerden daha hızlı olduğunu belirtiyor. Ancak yine de geç değil. Çünkü Kopenhag İklim Zirvesi’ne 5 gün kaldı, son 5 gün, gezegenin geleceği için geri sayım devam ediyor. Sağlıcakla kalın!

 

Dr. Uygar Özesmi - Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü