Erkek Şiddetine Karşı Çok Güzel Hareketler Bunlar

-
Aa
+
a
a
a

13 Ekim 2009Emine Özcan

www.bianet.org/bianet/toplumsal-cinsiyet/117607-erkek-siddetine-karsi-cok-guzel-hareketler-bunlar

Bir tenorun yıllar önce işlediği tecavüz cezasız kalmadı, eşini döven bir inşaat işçisi de eşinin şikayetini geri almasına rağmen cezadan kurtulamadı ve şimdi bir tuğgeneral eşe şiddetten savcı karşısına çıkıyor.

Şikayetten geri dönülse de şiddet, uygulayanın yanına kâr kalmıyor

Rize'de eşini dövmekten beş ay hapse çarptırılan 29 yaşındaki Şahin Koç, cezasını bir okulun boya-badana ve tadilat işlerini yaparak çekiyor. Fatma Koç, eşinin attığı tokattan şikayetçi olunca, Çayeli Sulh Ceza Mahkemesi'nde koca hakkında "eşine şiddet uygulamak"tan dava açıldı.

Fatma Koç eşiyle barışınca şikayetini geri aldı. Ancak, Mahkeme kamu adına yargılamayı sürdürdü, koca Şahin Koç'a beş ay hapis cezası verdi. Ceza, 'Denetimli Serbestlik Uygulaması' kapsamında üç ay boyunca günde dört saat kamuda yararlı bir işte çalışma cezasına çevrildi.

Şimdi, Şahin Koç eşine şiddet uygulamanın cezasını Çayeli Yamantürk İlköğretim Okulu'nun boya-badana ve tadilat işlerini yaparak çekiyor. Rize Cumhuriyet Başsavcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü ekipleri asıl işi de boyacılık olan Koç'un işini iyi yapıp yapmadığı, yani cezasını yeterince çekip çekmediğini  denetleniyor.

Erkek "Eşim şikayetini geri aldı, mutluyuz, bu cezayı hak etmedim" dese de, kadın  eşinin işini aksatıyor olmasıyla zor durumda kaldıklarını söylese şiddet cezasız kalmayabiliyor. İşte, Koç çifti örneğindeki bu cezalandırma kadınlara umut veriyor.14 yıl önce işlenen tecavüz suçuna 20 yıl

Bir diğer "güzel" haber de Ankara'dan. Tenor Şahin Öğüt cinsel taciz, tecavüz, istismar gibi iddialarla yargılandığı 12 ayrı davadan birinde yerel mahkemede 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu davada, Öğüt 14 yıl önce 12 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz suçundan yargılanmıştı.Paşa'ya  eşe şiddetten soruşturma

S.Ç.,eşinin kendisini yıllardır aldattığını ve şiddet gördüğünü iddia ederek savcılığa başvurdu. Buarada, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden (GATA) de darp raporu aldı.

S.Ç.  GATA'ya gitti, çünkü eşi  son Askeri Şura kararlarıyla terfi ederek Genelkurmay Başkanlığı'nda görevlendirilen tuğgeneral Ahmet Can Çevik idi.

Savcılığın talebiyle polise ifade veren tuğgeneral Çevik, eşini darp etmediğini ancak kolunu sıktığını söyledi. Tuğgeneral, tartışmanın önemli olmadığını söyleyerek eşinden özür de dilemiş. Çayeli örneğine benzer bir şekilde soruşturma sürüyor.

Bu üç örnek, kadınların maruz kaldıkları şiddet karşısında sessiz kalmadıklarında neler olabileceğinin göstergesi olmak dışında kadınların yasalara güvenmeleri için de cesaret verici.