Açık Radyo’dan gündeme dair okuma önerileri - 7

-
Aa
+
a
a
a

İklim ve çevre krizi, dünyadaki son gelişmeler ve Türkiye gündemi üzerine yazılmış makale ve analizleri takipçilerimizle paylaşıyoruz.

İklim ve çevre

Foti Benlisoy, 1+1 Express için yazdığı “Hayvan özgürleşmesi insanın da özgürleşmesidir” başlıklı makalede sokak hayvanlarına yönelik şiddet tartışması üzerinden “türcülüğün” kapitalizmle iç içe geçerek hayvanlara uyguladığı sistematik vahşeti ele alıyor. Benlisoy, Karl Marx’ın köpekleriyle olan ilişkisi, Marx ve Engels’in hayvanlar üzerine mektuplaşmaları, Rosa Luxemburg ve Louise Michel gibi devrimcilerin hayvanlar üzerine yazdıkları yazılar gibi az bilinen ve ilginç noktalara da değiniyor.

Isabella Kaminski, The Guardian yer alan makalesinde 2023 yılında sonuçlanması beklenen bir dizi iklim davasını derledi. Yazıda ulusal, uluslararası, şirketlere ve merkez bankalarına açılan davalar sıralanarak bu yıl içerisinde tarihi kararlar verileceğini ifade ediliyor. 

Tom Dispatch yazarı Tom Engelhardt, Amerikan medyasında iklim değişimine dair haberlerin nasıl son sıralarda yer bulduğunu eğlenceli bir dille kaleme alıyor

Dünya

İran’da başörtüsünü düzgün takmadığı için öldürülen Mahsa Amini’nin ardından başlayan devrimci isyanın 100. günüde İran İşçi Örgütlenme Komitesi, “Kadın, yaşam, özgürlük mücadelesinin 100 günlük kazanımları” başlıklı bir derleme yayımladı. 100 günlük mücadelenin farklı noktalarının altını çizen metin, 26 maddede mücadelenin karakterini ortaya çıkarıyor. 

Savaş ve barış 

Chris HedgesScheer Post internet dergisinde, dünyanın en büyük demokrasisi kabul edilen ABD'nin "liberal ve barışçı" diye bilinen Demokrat Parti'sinin daimi savaşı körükleyen, bütçenin yarısını silah harcamalarına ayıran, nükleer savaşla bile flört eden "Savaş Partisi"ne dönüştüğünü rakamlarla belgeliyor.

New York Times yazarları Edward Wong ve Ana Swanson, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla başlayan ve neredeyse 10 aydır süren savaşın küresel açlık krizini çok ağırlaştırdığını, akut açlık ve kıtlık krizine dönüştürmekte olduğunu BM ve diğer uluslararası yardım STK'larının açıkladığı rakamlara dayanarak belgeliyor.

Türkiye

Akademisyen Can Candan ve Boğaziçi öğrencisi Enes Karakaş, iki yılını dolduran direnişi Artı Gerçek’e anlatıyor. Candan, tüm baskıya rağmen direnişin devam ettiğini söylüyor. Simgeleşen fotoğrafı hatırlatan Karakaş da "Kelepçe tüm Boğaziçi'ne takılmak istendi" diyor.

Burcu Karakaş, DW Türkçe'de, Türkiye'nin 171 kadın ve LGBTİ+ örgütünün muhalefet partilerine “ayrımcı ve laiklik ilkelerine aykırı” olduğu için Anayasa değişikliği teklifini reddetmeleri çağrısında bulunmasını haberleştiriyor.