Sıcaklardandır* | Açık Bülten

-
Aa
+
a
a
a

Açık Bülten’in üçüncü sayısından merhaba!

Ocak ayına veda etmemize bir hafta kala, bahar aylarından çalınmış kadar sıcak günleri hâlâ hayretle karşılıyoruz. Ancak Almanya hükûmeti bu hayretimizi paylaşmıyor olacak ki kömür çıkarmaya dair şiddetli ısrarını sürdürerek gezegeni kasıp kavuran iklim krizini körüklemeye devam ediyor. 

Elbette bu hararet yalnızca havalara mahsus değil. Ülke ve dünya gündemi de insanlar üzerindeki bunaltıcı etkisini sürdürüyor. Oxfam adlı uluslararası yardım kuruluşunun yeni raporundaki verilere göre gelir ve servet dağılımı adaletsizliğinin arş-ı âlâ'ya çıktığı dünyada seçime adım adım yaklaşan bir Türkiye, grevlerin baş gösterdiği İngiltere, dünyanın dört bir yanında yaşanan siyasal-iktisadi krizler, İran’da dördüncü ayını geride bırakan devrimci direniş… Özetle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: “Bu havalar bizi daha çok şaşırtacak.”

Bize göre bu haftanın en ilginç –ve bir o kadar da sinir bozucu– haberi şuydu: Almanya’nın batısındaki Lützerath köyü, dünyanın çaresizce ihtiyaç duyduğu(!) kömürün çıkarılması için Federal Hükümet ve enerji şirketleri tarafından yerle bir edilmek istendi. Dünyanın dört bir yanından iklim aktivistleri bu haksızlığa dur demek için Lützerath’ta bir araya geldi. Göstericiler arasında Greta Thunberg de vardı. Meriç Gök, Lützerath’taki süreci Açık Radyo okurları için özetledi.

Açık Gazete köşelerinin gündeminde ise her geçen gün yaklaşan seçimler vardı. Ali Bilge, Ekonomi Politik’te Türkiye’yi seçimlere götüren siyasi iklimi değerlendirirken, muhalefet kanadında hâlâ belirsizliğini koruyan “HDP’nin konumlandırılması” meselesine dikkat çekti. Bekir Ağırdır ise Bize Yeni Bir Söz Lazım’ın ikinci bölümünde, içinde olduğumuz seçim döneminin koşullarını değerlendirdi. Bu dönemin ihtiyaçlarına değinirken, aynı zamanda muhalefetin benimsemesi gerektiğini düşündüğü politikayı da paylaştı.

Yeni 10 Emir

Size her yaştan, ırktan, cinsiyetten, dünyamıza duyarlı ve dolayısıyla kulak vermeye değer “10 Emir”i iletiyoruz.

Haftanın Sözü

“Halkın gücünü ve demokrasinin ne olduğunu göstermeyi umuyoruz. Hükümetler ve şirketler bu şekilde davranıp çevreyi yok ederken, sayısız insanı riske atarken, insanlar ayağa kalkıyor.” — Almanya’da Garzweiler Açık Kömür Madeni'nin Lützerath köyüne genişletilmesine karşı on binin üzerine aktivist Lützerath’da bir araya geldi. Polisin sert müdahale ettiği eyleme katılan ve iki kez gözaltına alınıp bırakılan Greta Thunberg, hem ülkede hem de Lützerath'ın bulunduğu eyalette iktidar ortağı olan Yeşiller’i bu sözlerle eleştirdi.

Haftanın Karikatürü

Haftanın Karikatürlerinde İranlı sanatçı Mahmood Nazari’nin çizimi seçildi. Göçmen meselesine dikkat çeken ve seyahat eden kalabalık bir insan topluluğunun boomerang şeklinde resmedildiği bu karikatür Aydın Doğan Karikatür Yarışması’nda ikinci olmuştu.

izel

Ayrıca…

• Alper Tolga Akkuş ile İdil Seda Ak, Sakat Muhabbet’te sakatlığın tarihini Antik Çağ’dan Ortaçağ’a kadar geçen süreyi odağa alarak konuştu.

• Ahmet İnsel, Ufuk Turu’nda Peru’daki siyasal-iktisadi krizi, Tunus’taki meclis seçimlerini ve İngiltere’deki grevleri değerlendirdi.

• Brezilya’da çıkan olaylar üzerine Jonathan Watts tarafından kaleme alınan ve The Guardian’da yayımlanan yazıya internet sitemizde yer verdik.

• Ceyhan Usanmaz, John Gray’in Kedi Felsefesi: Kediler ve Hayatın Anlamı kitabı üzerine bir inceleme yazısı kaleme aldı.

• Ercüment Gürçay, Yubal ve Göçmen’s grubunun müziği ve umut verici gücü üzerine yazdı.

Nereye Doğru?’da Cengiz Aktar, Oxfam eşitsizlikler raporu, İran ve Libya’daki gelişmeler, NATO’nun genişlemesi hakkında Türkiye’nin tutumu ve bunun diğer ülkelerdeki etkisi üzerine konuştu.

• Milat Bülent Kılıç, Fizan Ekspresi’nde İran’da dördüncü ayını geride bırakan eylemlerde son durumu ve Rejim’e dair akıl almaz iddiaları paylaştı.

Burcu Biçer’le Spor Gündemi’nde 2023 Avustralya Açık Turnuvası’ndaki maçların detayları, Turnuva’daki ilkler ve saha dışında gerçekleşen gelişmeler konuşuldu.

Açık Radyo podcast

Öte yandan

İklim değişikliğinin Grönland’daki imzası: Son bin yılın rekor sıcaklığı kırıldı.

Dünyanın en yüksek rütbeli diplomatı Guterres, Davos'ta fosilci elitlerden sözünü esirgemedi: "Gezegeni Kavuran şirketlerden hesap sorulmalı!"

İklim aktivistleri Davos'ta Fosil yakıt şirket CEO'larına "faaliyetten men" ihtarnamesi çekti: "Derhal Durun!"

DemocracyNow!'dan efsanevi radyocu Amy Goodman ve Denis Moynihan'ın, Davos, fosilciler ve aktivistler konusundaki yazısı: "Yalanlar, Kuyruklu Yalanlar ve İklim Değişikliği"

Karen McVeigh, deniz seviyesinin yükselmesiyle yerli halklara ait yüzlerce dilin de tüm kültürleriyle birlikte yok olma tehdidi altında olduğunu yazıyor.

Catherine Early, The Ecologist dergisindeki yazısında Ukrayna Savaşı’nın ekolojik maliyetini inceliyor. 

Burcu Karakaş, DW Türkçe’deki yazısında askere alınmamak için Rusya’yı terk ederek Türkiye’ye kaçan Rusya vatandaşlarıyla yaptığı röportajlara yer veriyor.

The New York Times yazarı Josef Berger, 97 yaşında hayatını kaybeden Yahudi direnişçi Adolfo Kaminsky’nin olağanüstü hayatını anlatıyor.

Oxfam yıllık küresel eşitsizlikler raporunu yayımladı. Akademisyen ve yazar Mühdan Sağlam, bu rapordan yola çıkarak Türkiye'deki verileri işaret ediyor.

Ogün Akkaya, Gazete Duvar’daki yazısında İstanbul’da radyoların artan maliyetlerinin radyo yayıncılığına etkisini anlatıyor.

 

*Bugünlerde hepimizin içinde bir sıkıntı var. Sebebi belli ama belki de hakkıyla anlatamıyor, “Sıcaklardandır!” deyip geçiyoruz. Güce sahip olanların üzerine düşeni yaptığı bir gelecekte hararetimizin biraz olsun dineceğini umuyoruz. Uganda'dan Vanessa, İsveç'ten Greta, Ekvador'dan Helena, Almanya'dan Luisa’nın “temiz enerjiye acil geçiş” için yaptığı ortak çağrıya imza atarak bu umudu bizimle paylaşabilirsiniz. 

 İdil Ceren Yılmaz

Açık Bülten'e buradan kayıt olabilirsiniz.