Açık Bülten’in beşinci sayısı yayında!
Haklılığından hiç şüphemiz olmamıştı zaten ama Einstein'ın tezi şu günlerde her an tekrar tekrar doğrulanıyor: Zaman kimilerimiz için çok yavaş, kimilerimiz için çok hızlı akıyor. Ülkede seçim sath-ı mailinde pupa yelken seyir hâlinde giderken geçen zamanın niteliğine odaklanmaya gayret ediyoruz.
Geçen hafta gözlerimizi Millet İttifakı’nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni paylaştığı tanıtım toplantısına çevirdik. 2023 yılı genel seçimi için henüz bir aday telaffuz etmeyen koalisyonun yönetimi devralması hâlinde uygulayacağı politikalarda mutabık kalınan noktaları paylaştığı bu toplantı, Açık Gazete köşelerinin de gündemini oluşturdu.
Ekonomi Politik’te Ali Bilge, bu etkinlikten ve açıklanacak Mutabakat Metni’nden beklentilerini ifade ederek, yıllardır izini sürmekte olduğu sağlıklı bir ittifakın gereklerine değindi. Toplantının ardından Nereye Doğru? programında Cengiz Aktar, mutabakat kapsamında “yer almayanları” değerlendip insan hakları, laiklik ve yargı reformu gibi önemli başlıkların eksikliğine dikkat çekti.
Bekir Ağırdır ise Bize Yeni Bir Söz Lazım'da mutabakat sağlama girişiminin oldukça kıymetli olduğunu; ancak, yayımlanan metnin “toplumsal sorunlardan ve yurttaşa göre şekillenen bir yönetim anlayışından uzak” olduğunu da dile getirdi.
Mutabakat Metni üzerine tartışmalar Açık Gazete köşeleriyle sınırlı kalmadı. Altın Saatler’e konuk olan Prof. Dr. Derin Orhon, mutabakat kapsamından açıklanan politikaların Türkiye’nin çevre sorunlarıyla ilgili gerçeklerinden uzak olduğunu ifade etti. İklim Habercileri’'nde ise açıklanan maddeler arasında canlılar âleminin en önemli sorunu olan iklim krizine yönelik yeni politika planlarının izlerini bulmaya çalıştık.
Haftanın Karikatürü
Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental’ın seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Anthony Garner'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Sözü
“İktidar ve muhalefet aynı kaynaktan besleniyor.” — İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Altılı Masa'nın Ortak Politikalar Mutabakat Metni’nde “insan hakları”nın ayrı bir başlık olarak yer almamasını ve metinde çok az vurgulanmasını bu sözlerle değerlendirdi.
Ayrıca…
• Dünya Mirası Adalar’da Derya Tolgay, konuğu tıp tarihçisi Fatih Artvinli’yle 2008'de hayatını kaybeden şair, yazar, çevirmen, psikiyatri uzmanı Heybeliadalı Kriton Dinçmen’i konuşuyor.
• Açık Dergi’de İlksen Mavituna," Son 25 yılın İstanbul'una yönelik kritik ve yaratıcı bir görsel okuma denemesi” olan "Zamane İstanbulları" sergisinin küratörü iki fotoğrafçı; Serdar Darendeliler ve Refik Akyüz'le konuşuyor.
• Milat Bülent Kılıç, Molla Rejimi’nin dayattığı zorlu koşullarla mücadele eden İran halkının gündeminin izini sürmeye Fizan Ekspresi’nde bu hafta da devam etti.
• Burcu Biçer'le Spor Gündemi'nde dünyadan örnekleriyle özellikle futbol ve snooker'da bahis, iddia ve şans oyunları ile sporda yolsuzluk, çürüme ve şike olaylarını konuştuk.
Açık Radyo podcast
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin önerdiği özel makale ve analizler.
• ABD'nin iki büyük üniversitesinde yapılan, yapay zekânın da modelleme konusunda başarıyla kullanıldığı kapsamlı bir araştırmada dünyanın ölümcül derecede kritik 1,5 derecelik sıcaklık artışı eşiğini, içinde bulunduğumuz on yıl içinde aşmak üzere olduğu, dahası 2 derece ısınma eşiğini de 2050 yılı dolaylarında aşarak gerisi dönüşü olmayan "devrilme noktası"na ulaşabileceği ortaya konuluyor.
• Common Dreams'de akademisyen ve aktivist João Camargo, özlü bir radikal analiz yayınladı. Camargo, Almanya’nın Lützerath kasabasındaki açık kömür madeni direnişine yönelik tanklı toplu devlet-şirket saldırısı, Birleşik Krallık’ta her türlü gösteri ve protestoyu yasaklayan kanun-nizam koruyucu polis devleti kanunları ve ABD’de çevre korumacısı genç aktivistin polis tarafından katledilmesi üzerinden küresel iklim hareketinin egemen sermaye ve devlet sistemine karşı dünyada yeni bir mücadele dönemine girdiğini anlatıyor.
The dominant system of capital and state has already made its choice: it wants collapse and will violently confront anyone who opposes it.
• Gazeteci, yazar ve aktivist George Monbiot, Covid-19 hakkında hepimizin tehlikeli bir kumar oynadığını, başta okullar ve sınıflar olmak üzere kapalı mekânlarda temiz hava ve havalandırma sistemi olmazsa bir sonraki enfeksiyonun, yakalananları ciddi şekilde "safdışı” edeceğini yazıyor.
• Türkiye’de ilk kez bir yurttaş girişimi kanun tasarısı hazırladı: Ekokırım suç kabul edilsin.
• BBC, İran’ın süren devrimci ayaklanmasında güvenlik görevlilerinin eylemcilerin gözlerine bilerek ateş etmesinin bir sosyal medya kampanyasına konu olması üzerine çeşitli eylemcilerle yaptığı röportajda mikrofonu eylemcilere uzatıyor.
• Deneyimli savaş muhabiri Julian Borger, “Büyük savaş yaklaşıyor” makalesinde Rusya’nın Ukrayna savaşındaki son durumu ve birkaç ay içerisinde başlaması muhtemel büyük savaşı analiz ediyor.
• Gazeteci, yazar ve aktivist Chris Hedges, NATO ülkelerinin Ukrayna’ya sağladığı yeni gelişmiş silah ve tank desteğinin Ukrayna’ya umduğu üstünlüğü veremeyeceğini öngörüyor.
• Ukrayna’nın çevre örgütleri, Rusya işgaline rağmen savaş sonrası dönemde uygulanmak üzere bir adil geçiş planı hazırlanması için başlattıkları çalışmayı anlatıyorlar.
• BBC Türkçe, Türkiye’deki faaliyetlerini 2018 yılında durduran Açık Toplum Vakfı sözcüsü ile Gezi Parkı eylemlerini ve vakıf temsilcilerinin hükümet yetkilileriyle 2018’e kadar devam eden temaslarını konuştu.
• Millet İttifakı’nın mutabakat metninin iklim ve çevre içeriği açısından eleştirisini Yeşil Gazete’den, metnin LGBTİ+ hakları açısından eleştirisini KAOS GL yazarı Yıldız Tar’dan, insan hakları açısından eleştirisini Ayça Söylemez’in Eren Keskin ile yaptığı söyleşisinden, demokrasi açısından eleştirisini İrfan Aktan’dan, olumlu ve olumsuz yanlarını Gökçer Tahincioğlu’ndan ve metnin iktidar medyasında nasıl göründüğünü de Artı Gerçek’ten okuyabilirsiniz.
• Atlantik Okyanusu’nda, Shell’in anlaşmalı olduğu bir gemiye çıkarak eylem yapan Greenpeace aktivisti Yakup Çetinkaya, Yeşil Gazete’ye verdiği röportajda iklim aktivistlerine umutlu olma ve yerelde mücadeleyi sürdürme çağrısı yaptı.
Radyo Sesleri
• Yer Yüzleri'nde Aysim Türkmen, yönetmen Umur Turagay’la Şahmaran dizisini ve Adana’daki çekim mekânlarını konuştu.
• Müzik Endüstrisi Naber?’in son iki bölümünde Merve Eryürük, “Tamiri Mümkün” konser filmleri yakın zamanda izleyiciyle buluşan Mor ve Ötesi’nden Harun Tekin'i konuk etti.
• Yerden Yüksek’te Gizem Kıygı, Yedikule Bostanları’nı Koruma Girişimi’nden araştırmacı ve yazar Suna Kafadar'la toprağın nasıl bir “arşiv” olarak görülebileceğini tartıştı. İstanbul’un bostanlarına Radyo İstanbul, Kültürel Miras ve Koruma ve Ahşaptan Betona, Mecidiyeden Jetona programlarımızda da yer vermiştik.
• Uzun Hikâye’de Muzaffer Çorlu, konuğu Atakan Yorulmaz'la sinirbilim, psikanaliz ve hukuk çerçevesinde flört uygulamalarını konuştu.
28 Ocak’ta 78 yaşında hayata veda eden efsanevi gitarist ve şair Tom Verlaine anısına kadim dostu müzisyen, şair ve yazar Patti Smith’in kaleme aldığı ve New Yorker’da yayımlanan anma yazısını sizler için çevirdik: aloft the Omega!
Geçtiğimiz hafta Açık Radyo'da yer alan Tom Verlaine ve grubu Television'nın seslendirdiği parçalar bu listede!
Henüz abone değilseniz, Açık Bülten’i düzenli olarak takip etmek için buraya tıklayabilirsiniz!
— İdil Ceren Yılmaz