Çok alâmetler belirdi* | Açık Bülten

-
Aa
+
a
a
a

Açık Bülten’in birinci sayısı yayında!

lula

Geride bıraktığımız yılın son gününde müjdelediğimiz Açık Bülten’in birinci sayısıyla karşınızdayız. Yeni yılın ilk haftası göz açıp kapayana kadar geçip gitti. Gündem yoğun. Bu yoğunluğa -ve hıza- yetişmek için gözlerimizi ve kulaklarımızı açtık, gördüklerimizi ve duyduklarımızı size anlatmaya geldik.

motp

İran’da halkın gerçek dostları kimlerdir?

Mahsa Amini’nin katledilişinin ardından İran’da başlayan protestoların bir özgürlük mücadelesine dönüşmesini gururla ve hayranlıkla, aynı zamanda boğazımız düğümlenerek takip ediyoruz. Geçtiğimiz günlerde Molla Rejimi eylemcileri idam etmeye başladı.

İran’daki direnişi ilk gününden bu yana takip eden ve dinleyicilerimiz için eşsiz bir kaynak hazırlayan Fizan Ekspresi’nin yapımcısı Milat Bülent Kılıç’ın İran’da 3,5 aydır süren direniş üzerine kaleme aldığı kapsamlı yazısına da internet sitemizde yer verme şansı bulduk.

Lula “enkazı” ayağa kaldırmaya geldi

Haftanın önemli başlıklarından biri Brezilya yönetimini Bolsonaro’dan devralan, devralırken de “kabus bitti” diyen Lula da Silva’nın yemin töreniydi. Bolsonaro’nun geride bir enkaz bıraktığını dile getiren Lula’nın ayağa kaldıracağı yeni Brezilya’yı görmek için sabırsızlanıyoruz. Ahmet İnsel Ufuk Turu’nda Silva’nın söylemlerini ve politikalarını merkeze alarak Brezilya’daki yönetim değişimini ele aldı. Ayrıca dünya siyasetinden önemli gelişmeleri de dinleyicilerimizle paylaştı.

Tükenenler, aramıza yeni katılanlar ve 2022’nin çevre-ekoloji gündemi

2022’nin iklim, çevre-ekoloji ve gezegen meselelerini 10 önemli başlık altında yeniden incelemek isteyenler için Ömer Madra ve Ümit Şahin’in yılın son Açık Yeşil’inde gerçekleştirdiği sohbeti paylaşıyoruz.

10 başlıkla 2022’nin çevre-ekoloji turunu tamamladıysanız İklim İçin programının yapımcısı, gazeteci Yücel Sönmez’in geçen yılın biyoçeşitlilik haberlerini derlediği detaylı, sarsıcı ama bir yandan da umut veren listesine mutlaka göz atın!

Ayrıca...

Ekonomi Politikte Ali Bilge’nin gündeminde Lula da Silva’nın Brezilya yönetimini resmen devralması ve Türkiye siyasetinden gelişmeler vardı.

Nereye Doğru? köşesinde Cengiz Aktar 2022’den çarpıcı bazı gündem maddelerini rakamlar üzerinden değerlendirdi.

• Günlük kültür-sanat kuşağımız Açık Dergi’de ise Mardin Valiliği tarafından iptalinin ardından Karşı Sanat Çalışmaları'nda yer alan “Geçmişi Unutmak Yaldızlı Bir Yalan” sergisinin küratörü Deniz Özgültekin’le konuştuk.

Modanın Bilinçdışında Özge Kanlı ve Seda Yılmaz’la toplumsal normativite ve moda yazarlığı üzerine disiplinlerarası bir sohbet gerçekleştirdik.

Burcu Biçer’le Spor Gündeminde Türkiye’nin ve dünyanın futbol camiasından gelişmeleri konuştuk.

Gündeme daha yakından bakmak ve bu haftanın tüm içeriklerine göz atmak için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Haftanın sözü

“Kaygılara, korkulara yer yok. Umutlanmaya ve umut için de emek harcamaya, umudu inşa etmeye ihtiyacımız var.”

Araştırmacı ve yazar Bekir Ağırdır’ın Türkiye’nin yaklaşan seçimleri hakkındaki sözleri. (Açık Radyo)

Öte yandan 

Dünyanın hızına yetişmek mümkün olmuyor! Sizlere sesimizle aktarma imkânı bulamadığımız ancak paylaşmadan da edemediğimiz, gündeme dair özel makale ve analizler de burada!

Foti Benlisoy, 1+1 Express için yazdığı “Hayvan özgürleşmesi insanın da özgürleşmesidir başlıklı makalede “türcülüğün” kapitalizmle iç içe geçerek hayvanlara uyguladığı sistematik vahşeti ele alıyor. 

Isabella Kaminski, The Guardian’da yayımlanan makalesinde 2023 yılında sonuçlanması beklenen bir dizi iklim davasını derledi. 

Tom Dispatch yazarı Tom Engelhardt, Amerikan medyasında iklim değişimi haberlerinin nasıl son sıralarda yer bulduğunu eğlenceli bir dille kaleme alıyor. 

Chris Hedges, Scheer Post dergisinde dünyanın en büyük demokrasisi kabul edilen ABD'nin "liberal ve barışçı" diye bilinen Demokrat Parti'sinin "Savaş Partisi"ne dönüştüğünü rakamlarla belgeliyor.

New York Times yazarları Edward Wong ve Ana Swanson, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısıyla başlayan küresel açlık krizini STK'larının açıkladığı rakamlara dayandırarak belgeliyor.

Akademisyen Can Candan ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Enes Karakaş, ikinci yılını dolduran direnişi Artı Gerçekanlatıyor.

Burcu Karakaş, DW Türkçe'de, Türkiye'nin 171 kadın ve LGBTİ+ örgütünün muhalefet partilerine yaptığı anayasa değişikliği teklifini reddetme çağrısını haberleştiriyor.

İran’da başlayan devrimci isyanın 100. günüde İran İşçi Örgütlenme Komitesi, “Kadın, yaşam, özgürlük mücadelesinin 100 günlük kazanımları” başlıklı bir derleme yayımladı.

Açık Radyo podcast

*Çok alâmet belirdi. Hayra mı yormak lazım bu işaretleri? Yoksa Nâzım Hikmet’in “Alâmetler Suresi”nde dediği gibi, “yedi kat yerin ardından gelen uğultulara” kulak vermek mi gerekir? Yaşayıp göreceğiz.

Açık Bülten’in grafik uygulaması için sevgili Nazlı Zaman’a teşekkür ederiz.

— İdil Ceren Yılmaz

Açık Bülten'e buradan kayıt olabilirsiniz.