Onur ayı ve nefret suçları: Gazeteci Evrim Kepenek’le söyleşi

-
Aa
+
a
a
a

10 Haziran Çarşamba günü yayınlanan Açık Gazete’de Bianet muhabiri Evrim Kepenek ile Pride ayı ve nefret suçları üzerine konuşuldu.

Evrim Kepenek konuşmasına LGBTİ+ bireylere yönelik nefret söylemi ve ayrımcılığın kadınlara yönelik şiddette olduğu gibi sistematik olduğunu söyleyerek başladı. 23 Nisan’da kendiliğinden oluşan bir sosyal medya kampanyasını hatırlattı Kepenek. Bu kampanyada LGBT bireylerin çocukken yaşadıklarını paylaştıklarını ve bunun ardından Diyanet Başkanlığı’nın açıklamasının geldiğini söyledi. “Kadın hareketinde olduğu gibi LGBT hareketi yükseldiğinde de karşı açıklamalar geliyor” dedi Kepenek. O dönem düğmeye basılmış gibi siyasetçilerden ve medyadan ayrımcı söylemlerin yayıldığını belirtti.

Kepenek geçen hafta İstanbul’da yaşanan nefret söylemi ve suçları hakkında da bilgi verdi. Kaos GL’nin düzenli olarak bu tür saldırıların haberini yaptığını hatırlattı ve Maçka Parkı’nda son olarak bir grup LGBTİ bireye yönelik saldırı gerçekleştiğini anlattı.

Kepenek, Kaos GL’nin yayınladığı 2019 Nefret Raporu’nun nefret söyleminin ve ayrımcılığın ne kadar sistematik ve planlı olduğuna dair önemli bilgiler içerdiğini söyledi. Raporda, 2019 yılında 150 vaka tespit edildiğini yani Kaos GL’ye bildirildiğini, bunların ise sadece 26‘sının polise iletildiğini kaydetti. Polise bildirilen vakaların hiçbirinde ise faillere ceza verilmediğini söyledi. LGBTİ’lerin polise şikâyette bulunduklarında polis tarafından da nefret söylemine maruz kaldıklarını, bu nedenle polise bildirmekten çekindiklerini belirtti. 

Raporda yer alan ilginç bir bilgiye de yer verdi Kepenek. Buna göre rapor edilen 43 vakada faillerin üç kişiden fazla olduklarının belirtildiğini söyledi. Bunun, nefret söyleminin bir linç haline dönüştüğü anlamına geldiğini paylaştı. 

Kepenek, 10 Haziran’da Kaos GL aktivisti Aslı Alpar tarafından açıklanan bir başka rapor hakkında da bilgi verdi. “Mayıs Ayında: Basında LGBTİ+’lara Yönelik Ayrımcı Söylem” raporunda mayıs ayı içerisinde basında 171 ayrımcı söylem yer aldığını, bunun günde 6 ayrımcı söyleme denk geldiğini söyledi Kepenek ve bunun nefretin nasıl sistematik hale geldiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. 

Kepenek, CHP Genel Başkan Yardımcılarından Gökçe Gökçen’in “Her kesimden insanın haklarını açıkça savunmalıyız” dediğini, bunun İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun LGBTİ hakları için söylediği “toplum henüz hazır değil” sözleriyle birlikte düşünüldüğünde önemli olduğunu söyledi. Gökçen’in “açıkça savunmalıyız” vurgusunun önemine vurgu yaptı.

Onur ayı konusunda da bilgi verdi Kepenek. Onur ayı programının henüz açıklanmadığını ama hazırlanmakta olduğunu söyledi. Yine de çok kapsamlı bir etkinlik programının hazırlanmakta olduğunu, bu ayın temasının “Ben Neredeyim?” olduğunu söyledi. Bu ay, program belirlenirken bir açık çağrı yapıldığını ve ülkenin her yerinden başvurular geldiğini anlattı Kepenek. Etkinliklerin de bu başvurular üzerinden belirlendiğini söyledi. Dikkat çeken etkinliklerden birinin Alevi LGBTİ’ler olacağını vurguladı.