Açık Dergi: 22 Aralık

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Haftasonu hareketli, yağmura rağmen yürüyüşler ve buluşmalar, yanı sıra mezatlar, kermesler ve çok heyecan verici bir sergi açılışı var.

Abud Efendi Konağı’nda Koloni sergisi, yeni tür bir “karmaşa” öneriyor: “bir aradalıktan arzu, direnç, neşe ve haz devrişen yaşamsal bir materyalizmin imkanlarını araştırıyoryeni yakınlıklar ve açıklıklar ile kurulan zaman-mekan’da düzensizce yayılıyor koloni”. Koloni Şubat ayına kadar Gülhane’nin tarihi mekanlarından birine bulaşıyor.

"Ahmet Şık için, Emre İper için, Akın Atalay için, Murat Sabuncu için", Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Meydanı'nda bir buluşma ve ardından da bir yürüyüş var, şayet sabah Kuzey Ormanları Savunması’nın düzenlendiği, Kanalistanbul rotası keşif gezisine katılmadıysanız, tabi ki. Herhalükarda sıkı giyinmeniz gerekecek.

Yanı sıra dayanışma etkinlikleri bu hafta sonunun öne çıkanlarından, İstos Yayınları ile Aras Yayıncılık’ın bu sene dördüncüsünü düzenlediği Kitap Panayırı, Beyoğlu’nun tarihi mekanlarından Panayia Kilisesi’nin avlusunda olacak. Cumartesi ve Pazar günleri, hiç olmazsa bir bardak sıcak kahveyle destek olmanız mümkün. Pazar günü ayrıca Kadıköy’ün müstesna mekanlarından Muaf Kadıköy’de Yılbaşı Kermesi var. Katılımcılar arasında, Özgür Kazova, Kader Kısmet Atölyesi, Göçmen Kadınlar, Zapatista Kahve Kolektifi gözüküyor.

Fazıl Say’ın Yürüyen Köşk eserinin bu Cumartesi gerçekleşecek Türkiye prömiyerine biletler çoktan bitti, ama bir ek konser mevcut.  Bu hafta sonu ayrıca ladino yorumcusu Yasmin Levy de bir kez daha İstanbul’da sahne alıyor.

Açık Dergi'nin yoğunluğa da fena sayılmaz. Kent etkinliklerini sunduğumuz ilk bir saatin ardından, Frankenstein'ın yayınlanışının 200. yıldönümü vesilesi ile Özgür Çiçek ve Irmak Ertuna-Howison'ın hazırlayıp sunduğu Babam Sağolsun bölümünde; Indianapolis’teki Frankenstein “festivali” ile Stanford’taki bio-etik konferansına değinerek, Dr. Frankenstein’ın romantizmine geçiyoruz.

Yayının sonunda ise Thelonious Monkun yüzüncü doğum yıl dönümü vesilesiyle hazırladığımız ikinci playlist var. Caz tarihinin en çok yorumlanmış bestelerinden birine bakıyoruz, çok farklı yorumlarıyla: ‘Round Midnight. (İlk kaydı 1944 yılında Cottie Williams tarafından yapılan bu beste, ellili ve altmışlı yıllarda onlarca kez yorumlanmış. Biz ise son yirmi yılda ortaya çıkan, yani görece daha çağdaş yorumlardan bir seçki sunuyoruz.)

Bu akşamın yayınında ayrıca 15. ölüm yıldönümünde Joe Strummer'ın sesi de var. The Future is Unwritten belgeselinden sesler, 101ers, the Mescalleros ve tabi ki the Clash'ten parçalar eşliğinde, punk-rockın uçbeyi Strummer'ı anıyoruz.