Zor günlerde dayanışma

-
Aa
+
a
a
a

Afet günlerinde bencillik mi öne çıkıyor, dayanışma ve yardımlaşma mı? Yeni bir program duyurusu: Korona Vakayinamesi. Bir dinleme önerisi: Türkiye Hikayelerini (radyoda) Anlatıyor.

Açık Bilinç: 5 Mayıs 2020
 

Açık Bilinç: 5 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Bu hafta, Açık Radyo geleneksel dinleyici destek haftasını, salgın durumundan ötürü, alışılageldik şekilde gerçekleştiremiyor.

Ama dayanışmanın özellikle önem kazandığı günlerdeyiz. 

Zor zamanlarda kitle psikolojinin nasıl şekillendiğine dair bilimsel çalışmaları taradım.

Kamu sağlığından sosyal psikolojiye kadar hemen her alandaki pek çok araştırma, insanların zor zamanlarda bencilleşmeye değil yardımlaşmaya eğilim gösterdiklerini ortaya koyuyor.

Felaket anında insanların yalnızca kendilerini kolladıkları iddiası, büyük ölçüde boş bir efsane.

Örneğin, Sussex ve Leeds Üniversitelerinde yapılmış "Kitlesel Acil Durum Algısı ve Yönetiminde, Psikolojik Felaket Efsaneleri" (2013) başlıklı analiz, büyük panik anlarında bile insanların birbirlerini kolladıklarını ve dirençli bir dayanışma duygusunun kuvvetlendiğini öne sürüyor.

Halk sağlığı alanında ABD'de yayımlanmış "Felaket Efsaneleri ve Gerçekler: Katrina Karsırgası ve Toplumsal Bağlılık" (2008) başlıklı bir çalışma da, acil durumlarda en önemli unsurlardan birinin toplumsal dayanışma olduğunu söylüyor; böyle anlarda ailelerin, hatta komşuların bir arada kalabilmelerinin önemini vurguluyor.

— / —

Bu dayanışma konusunu, hepimizin Açık Radyo'nun dinleyici destek haftasına aktif bir biçimde katılmamızın önemine bağlayacağım.

Ama önce yeni bir program duyurusu, bir de bugünlerde dinlemekten hoşlanabileceğiniz bir dinleme (podcast) önerisinde bulunayım.

Bu haftadan itibaren, Ömer Madra ile birlikte, bir dönemlik olacağını umduğum yeni bir programa başlıyoruz.

Korona Vakayinamesi: Salgın Günlerinde Memleket Manzaraları.

Cuma sabahları 10:30-11:00 arası. Duyuruları @KrnVakayiname'den takip edebilirsiniz.

— / —

Bir de dinleme önerisi: Türkiye Hikayelerini (radyoda) Anlatıyor.

Birkaç yıl önce, Açık Radyo ve Murat Gülsoy’un önderliğinde Boğaziçi Üniversitesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezin’nin birlikte gerçekleştirdikleri, podcast arşivi olan ve daha sonra Can Yayınları tarafından kitaplaştırılan bu hoş projenin hikayesi, şöyle: https://canyayinlari.com/yazidetay/10290/radyo-hik-yeleri-uzerinden-turkiye-nin-gercekligi/

Hepsi Türkiye'ye özgü, kimisi komik kimisi hüzünlü, ama hepsi yaşanmış ve sahici onlarca "hayat-ı hakikiye hikayesi", 4-5 dakikalık küçük podcast'lerden oluşan arşivde, yeniden dinlenmeyi bekliyor. 

Bugünlerde hepimize iyi gelebilir.

http://nazimhikmetmerkezi.com/projeler/turkiye-hikayelerini-anlatiyor/

— / —

Son olarak, Açık Radyo için destek çağrılarına ben de katılıyorum.

Radyomuzun düğmesini her çevirdiğimizde Açık Radyo'nun bilgilendirici, öğretici, eğlendirici seslerini ve özenle seçilmiş güzel müziklerini karşımızda bulmaya devam etmek istiyorsak, destek olmayı ihmal etmeyelim.

https://acikradyo.com.tr/acik-radyodan/acik-radyo-program-destek-projesi-nedir-nasil-destekci-olunur

— / —

Açık Bilinç'i salı sabahları 9:30'da (http://acikradyo.com.tr/stream) dinleyebilir, podcast arşivine http://acikradyo.com.tr/program/acik-bilinc'den ulaşabilirsiniz.