'Sydney bölge sorumlusu' Jean Hinchcliffe ile mülakat: Başka eylemler ve hareketler olabilir

-
Aa
+
a
a
a

Avustralya’da iklim krizine kayıtsız kalan politikacılara karşı okul kırma eyleminin Sydney bölge sorumlusu, 14 yaşındaki öğrenci Jean Hinchcliffe ile görüştük.

Fotoğraf: Açık Radyo

Ömer Madra: Her şeyden önce tüm bu eylemlerden dolayı sizleri kutlarız.

 

Jean Hinchcliffe: Ah, çok teşekkür ederim.

 

ÖM: Bütün dünyanın beklediği bir tür mucize gibi birşey. Arundhati Roy’un bir sözü var: “Another world is not only possible, she is on her way. On a quiet day, I can hear her breathing.” Yani, “Başka bir dünya sadece mümkün değil, yola çıktı bile. Sessiz bir günde onun nefes aldığını duyabiliyorum...” diyor. Jean, bu son günlerde neler olup bittiğini sen bize anlatabilir misin lütfen?

 

Jean: Tamam. Özellikle Sydney okul grevi hakkında biraz konuşabilirim. Onu ben örgütledim çünkü... Oldukça erken saatlerde hazrılıklara başladık. Bir süre sonra çocuklar doluşmaya başladılar. Toplantı yerinde manzara etkileyiciydi. Medyanın yoğun ilgisi vardı. Pankartlar ve posterler de inanılmazdı. Belli bir noktada şarkılar ve öğrencilerin performansları da vardı. Başbakan ofisinde kapalı kaldı diye bir oyun da sergilendi. Bayağı eğlenceliydi. Bütünüyle havada büyük heyecan vardı.

 

ÖM: Biz de radyo olarak başından beri bu hareketi takip etmeye çalışıyoruz. İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in okul kırmasından başlayarak... O 15 yaşında. Sen kaç yaşındasın?

 

Jean: 14

 

ÖK: 14 yaşında Sydney grevini örgütlendin yani... Biz de Melbourne’daki hareketi Melbourne’da yaşayan Türkiye kökenli çocuklar aracılığıyla izledik, mülakatlar yaptık. 3 bin öğrencinin katılmış olduğunu öğrendik. Bayağı büyük bir sayı.

 

Jean: Evet, tam bir çılgınlık!... Harikaymış!

 

ÖM: Jean, Başbakanınız Scott Morrison’un sizin bu eylem konusundaki söylevini nasıl değerlendiriyorsun? “Öğrencilerin yeri okuldur, sınıflarına dönüp okumaya devam etsinler, daha az eylemci olsunlar” gibilerinden bir laf etmiş, ne diyorsun?

 

Jean: Anlaşılan bizim kayıtsız kalmamış olmamızdan rahatsız olmuş Başbakan. Bizim bir fikrimiz olmasından ve o fikirlerimizi doğrultusunda, yani nasıl uygun görüyorsak öyle davranmamızdan rahatsız olduğu anlaşılıyor. Bu eylemlerin etkili olduğu görülüyor. Başbakanın seçim bürosunu aradım... Bence Başbakanın böyle birşey söylemesi delilik. Böyle söyleyince bizim herşeyi bir yana bırakacağımızı, birşey olmamış gibi davranıp sınıflara döneceğimizi mi sanıyor acaba? Bence bu delilik ve gülünç birşey...

 

ÖM: Melbourne’da bizim radyo için mülakat yapan Deniz de bu soruyu bir eylemci öğrenciye sormuştu. Grevci öğrenci, senin dediğin gibi bunun delice, saçma birşey olduğunu söyledi. Sonra da ekledi: “Ama burası özgür bir ülke, herkes düşüncesini serbestçe söyler” dedi. Jean, bir sorum da şu olacak: Bundan sonrası nasıl olacak? Nasıl devam etmeyi düşünüyorsunuz? Sahnede eylemci öğrencilere konuşurken: “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam edeceğiz” demişsin....

 

Jean: Evet, öyle söyledim. Tam ne olacağını söylemem zor. Biz bu eylemleri planlamaya bir ay önce başladık. Bazı grevler daha planlıyoruz. Başka eylemler ve hareketler olabilir. Öğrenci arkadaşlardan gelecek hafta her gün Başbakanın seçim bürosunu aramalarını istedik. Başka şeyler de olabilir, şimdiden net konuşmak doğru olmaz.

 

ÖM: Biz de sizin eylemlerinizi yakından takip etmeye devam etmeyi planlıyoruz. Yakında tekrar ararız ve gelişmeleri konuşuruz olur mu?

 

Jean: Elbette. Çok teşekkür ederim. Görüşmek üzere.

 

ÖM: Görüşürüz. Hoşça kal