Su, İklim ve Göç Krizi

Su Hakkı
-
Aa
+
a
a
a

Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika ülkelerinden insanca bir yaşam için Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan göçmen sayısı her geçen gün artıyor. Maalesef bu sayı arttıkça Akdeniz'de daha fazla göçmen hayatını kaybediyor. Dün 400'den fazla göçmen Akdeniz'in sularına gömüldü. Bu hafta Su Hakkı'nda, göçmenleri ekonomik ve güvenlik sorunu olarak gören uluslararası kurumların ve kapitalizmin insanlık dışı yüzüne baktık ve insanları göçe zorlayan nedenlerin başında gelen su ve iklim krizine değindik.

AAP
Su Hakkı: 19 Nisan 2016
 

Su Hakkı: 19 Nisan 2016

podcast servisi: iTunes / RSS

Somali, Etiyopya ve Eritreli  göçmenler Mısır'dan İtalya'ya çalışmak üzere yola çıkmışlardı. Maalesef bu ne ilk ne de son olacağa benziyor. Geçtiğimiz yıl da 18 Nisan'da Libya'dan yola çıkan 700 mülteci Akdeniz'in sularında boğularak canvermişti.

BM'nin 2014 yılında yayımladığı rapora göre 2014 yılı içinde tüm dünyada göç eden insan sayısının 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek rakama ulaştığı ve 60 milyon olduğu belirtilmişti. Son rakamlara göre günde 42.500 kişi göç ediyor. 

Göç nedenlerinin arasında, savaş, insan hakları ihlalleri, kuraklık, açlık ve  iklim değişikliği başta geliyor. Göç eden insanların %53'ü Suriye, Afganistan ve Somali'den. 

Bu hafta Su Hakkı'nda, göçmenleri ekonomik ve güvenlik sorunu olarak gören uluslararası kurumların ve kapitalizmin insanlık dışı yüzüne, insanları göçe zorlayan nedenlerin başında gelen su ve iklim krizine baktık.