Felsefe Açıklarından Kayıt Arşivi
Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
Antikçağ sofistleri ve Septikler’inin düşünce evreninden yola çıkarak postmodernizmin tarihsel ve kültürel altyapısı üzerine konuşuyoruz.

Postmodernizm ve derin kuşku
Doğa Filozoflarıyla başlayan süreçte Yunan felsefesi ve sonraki dönemlerde gelişen dinsel eğilimli öğretilerin temel varlık anlayışları üzerinde konuşuyoruz.

“Hiçten hiçbir şey çıkmaz” düşüncesi ve yaratıcı Tanrı
Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazile Kalaycı ile klasik tragedyaların güncel etik ve politik sorunlara uzanan yapısı hakkında konuşuyoruz.

Haklı ile haklının çatışması: Klasik tragedyalarda etik ve siyaset sorunları
Herakleitos ve Protagoras’ın görüşleri eşliğinde, demokrasilerde yurttaşların siyasete katılma, siyaset yapma ve karar alma süreçlerindeki rolleri üzerine konuşuyoruz.

Bilmeyen çoğunluk, bilen azınlık: Yönetme sanatında hepimiz eşit miyiz?
Bu hafta, dünyayla birlikte içine düştüğümüz hallerin bizi neden sıkça stoacı görüşlere taşıdığı üzerine konuşacağız. Stoacılık nedir? Kadere karşı bir teslimiyet mi yoksa iyi ve mutlu bir yaşam için kılavuz mu?

Bizim “iyi” olma halimiz, Stoacılıkla teselli arayışları
Bu hafta bir bahçenin önünde konuşuyoruz. Bu bahçe, Epikuros’un yüzyıllarca etkisini sürdüren okulu aynı zamanda.
Burası bir dünyevi zevkler bahçesi mi? Bahçeden yükselen sesler bize de bir şeyler söylüyor mu?

Epikuros ve “Dünyevi Zevkler Bahçesi"
Bu hafta, Thomas Vinterberg’in "Körkütük" filminden yola çıkarak, Aristoteles’in ahlak felsefesi üzerinde konuşuyoruz. Ölçülü olmak nedir, gerekli midir? İnsan neden ölçüyü kaçırma eğilimindedir?

Ölçülü olmak, ölçüyü kaçırmak; Aristoteles’te Erdemler
Bu programda Platon’un “tanrıların da insanın da aklını başından alan azgın ve bu uğurda her şeyi göze alan bir Tiran” olarak tanımladığı aşk hakkında, Platon ve Plotinos’un görüşleri çerçevesinde konuşuyoruz.

Aşkın türlü halleri: Platon ve Plotinos’ta bedensel aşk ve ötesi
"Sokrates bir kahraman mıydı?" sorusundan hareketle Sokrates’in yaşamı ve düşüncesi, “kahramanlık” kavramından hareketle ele alınıyor.

Sokrates bir kahraman mıydı?