Perşembe Yaylası’ndan güzel haber

-
Aa
+
a
a
a

Perşembe Yaylası'nda siyanürlü altın madenciliği için yapılan sondaj çalışmasının, bölge halkının tepkisiyle durdurulduğu bildirildi.

Gezegenin Geleceği: 04 Ekim 2024
 

Gezegenin Geleceği: 04 Ekim 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Müşerref Kutlu’nun, ‘Aybastı Perşembe Yaylası ve Mendereslerini Tehdit Eden Maden Çalışmalarını Durdurun!’ talebiyle change.org/PersembeyeDokunma adresinde yürüttüğü kampanya başarıya ulaştı. Ordu’nun Aybastı ilçesindeki Perşembe Yaylası’nda siyanürlü altın madenciliği için yapılan sondaj çalışmasının, bölge halkının tepkisiyle durdurulduğu bildirildi. Şirketin gerekli izni olmadan çalışmalara başlandığının ortaya çıktığı söylenirken, sondaj makinesinin belediye tarafından mühürlendiği ve şirkete ait araçların alanı terk ettiği belirtildi. Bölgedeki maden çalışmalarına karşı kampanya yürüten Müşerref Kutlu, konuyu yakından takip ettiklerini ve şirketin yeniden harekete geçme ihtimaline karşı kampanyayı sürdüreceklerini belirtti. Kutlu, "Bu eşi benzeri olmayan doğa harikasını korumak bizim görevimiz!" dedi. Kampanya, change.org/PersembeyeDokunma adresinde.

Temiz Hava için Kanserojen Kirleticiye (PM2.5) Acilen Limit Belirlenmeli!

Buket Göktaş, Türkiye'de hava kirliliği sorununa dikkat çekmek için ‘Temiz Hava için Kanserojen Kirleticiye (PM2.5) Acilen Limit Belirlenmeli!’ başlığıyla change.org/TemizHavaLimit adresinde başlattığı kampanyayı sürdürüyor. Kampanyanın referans noktalarından olan Kara Rapor 2024, Türkiye’nin 2022-2023 yıllarındaki hava kalitesi karnesine dair çarpıcı verileri gözler önüne seriyor. Raporda, Türkiye’deki hava izleme istasyonu sayısının 380’e yükseldiği ancak tüm kirleticiler için yıl boyu yeterli ölçüm yapabilen istasyon sayılarında düşüş olduğu, 40 ilde limit değerlerinin aşıldığı ve bu 40 ilin yıl boyunca Türkiye’deki hava kalitesi mevzuatının izin verdiğinden daha kirli hava solunduğu, 9 ilde yeterli ölçüm yapılamadığı ve bu eksikliklerin, hava kirliliğinin boyutlarını ve halk sağlığı üzerindeki etkilerini tam olarak anlamamızı engellediği belirtiliyor. Bu önemli gelişmeyle birlikte Buket Göktaş, kampanyasında şunları ifade ediyor, "Temiz hava solumak hepimizin en temel hakkı ancak soluduğumuz havada, sağlığımız için son derece zararlı ve kanserojen olan PM2.5 ince partikülleri bulunuyor. Bu maddeler erken ölümlere ve kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Türkiye’de henüz bu partiküller için bir limit değeri belirlenmiş değil. Halk sağlığını korumak adına acilen bir limit belirlenmesini ve düzenli ölçümler yapılmasını talep ediyoruz." PM2.5'in halk sağlığına olan zararlarının artık görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan kampanyacı, temiz hava hakkı için harekete geçilmesi için çağrıda bulunuyor. Kampanya, change.org/TemizHavaLimit adresinde.

Kirazlıdere Termik Santrali'nin üretim lisansı sona erdirildi

Kirazlıdere Derneği, ‘Çanakkale’de Yeni Bir Termik Santral Daha İstemiyoruz!’ talebiyle change.org/kirazlidere adresinde yürüttükleri kampanyaya başarıya ulaştı. Çanakkale, Lapseki’de kurulması planlanan Kirazlıdere Termik Santrali'nin üretim lisansı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından sona erdirildi. Bu önemli gelişme, bölgedeki çevre mücadelesini sürdüren sivil toplum örgütlerinin yoğun çabaları ve dayanışması sayesinde gerçekleşti. Kirazlıdere Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Mehmet Sağlam, süreçte bölge halkıyla birlikte çevreci avukatlarla iş birliği yaptıklarını belirtti. Sağlam, "40’a yakın köyü tek tek dolaşarak maden çalışmasının çevreye vereceği zararları anlattık. Change.org’da başlattığımız imza kampanyasıyla sizlerden gelen destekle kamuoyu oluşturmayı başardık. Ülke çapında açılan ve açılacak olan çevre tahribatına ilişkin davalara örnek teşkil etmesi açısından KİRAZLIDERE TERMİK SANTRAL PROJESİ İPTALİ davası önemli bir mihenk taşı. Olayı medyaya taşıyıp gündemde tutan basın mensupları arkadaşlar, bizim sesimizi daha fazla yaygınlaştırmaya destek veren ve kampanyamızı imzalayıp paylaşan sizler ve avukatlarımız başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz." diyerek bu zaferin halkın dayanışmasının bir sonucu olduğunu vurguladı. Kirazlıdere Termik Santrali’nin yapılması planlanan alanın, dünyada nadir görülen Akdeniz foklarının üreme alanı olduğunu ve bölgenin doğal güzelliklerinin bu projeyle ciddi bir tehdit altında olduğunu söyleyen Sağlam, mücadelelerinin hukuki süreçle birlikte devam edeceğini açıkladı. Kampanya, change.org/kirazlidere adresinde.

Açık Deniz Anlaşması imzalandı

Kampanyacı Şebnem Erener’in change.org/AcikDenizAnlasmasi adresinde yürüttüğü ‘Türkiye Açık Denizlerdeki Yaşamı Korumak için Hazırlanan Anlaşmayı İmzalasın ve Onaylasın!’ kampanyasından güzel haber geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, küresel okyanus ekosistemini koruma çabalarına katılarak Açık Deniz Anlaşması’nı imzaladı. Erener’in başlattığı kampanyayı, 7 bin 550 kişi imzasıyla desteklemişti. Denizlerin yaklaşık üçte ikisini kaplayan açık denizlerde, iklim değişikliği, aşırı avlanma ve nakliye trafiği gibi hususlar biyoçeşitlilik üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratıyor. Anlaşma, bu bölgelerde balıkçılık faaliyetlerine denetim imkanı sağlarken, aynı zamanda deniz mayınları, deniz ulaşım yolları ve keşif faaliyetlerine de sınırlamalar getirecek. Anlaşmanın bağlayıcı olması için TBMM'de onaylanması gerekiyor. Erener, "Türkiye'nin bu anlaşmayı imzalaması, bölge için büyük bir adım," diyerek kampanyaya destek veren herkese teşekkür etti. Şebnem, kampanyasını anlaşma onaylanana kadar sürdürecek. Kampanya, change.org/AcikDenizAnlasmasi adresinde.