Kömürsüz 2030

-
Aa
+
a
a
a

‘Türkiye, karbonsuz bir gelecek için 2030'a kadar kömürden çıksın!’ diyen iklim aktivistleri Maçka Parkı’nda bir araya gelerek kömürden çıkış taleplerini yenileyecekler.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 20 Eylül 2024
 

Gezegenin Geleceği: 20 Eylül 2024

podcast servisi: iTunes / RSS

Bugün günlerden iklim grevi. İklim krizi ile mücadele eden genç iklim aktivistleri şu anda yani 18:00’de Maçka Parkı’nda bir araya gelerek kömürden çıkış talebimizi yineleyecek, COP29’u göz önünde bulundurarak köklü iklim politikalarının önemini vurgulayacaklar. Aynı zamanda change.org/komurdencikis adresinde ‘Türkiye, karbonsuz bir gelecek için 2030'a kadar kömürden çıksın!’ talebiyle kampanya yürüten İklim İçin Gençlik ekibi, küresel iklim grevi için şu çağrıda bulundu, “Biz gençler geleceğimize odaklanmak yerine her gün iklim ve ekolojik krizin getirdiği endişelerle yaşıyoruz. Dünyanın giderek yaşanamaz hâle gelmesinden dolayı endişeliyiz. Geleceğin gelmemesinden dolayı endişeliyiz. Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakamayacak olmaktan dolayı endişeliyiz. Gelecek ile ilgili hayallerimizi kuramıyoruz çünkü dünyamız giderek ısınıyor, iklim krizi giderek şiddetleniyor ve tüm çağrılarımıza rağmen karar vericiler buna sessiz kalıyor. Tüm bu endişelerimizi dile getirmek istiyoruz. Sizlerden de bizlerin sesine aracı olmanızı rica ediyoruz. 20 Eylül Cuma günü Maçka Parkı’nda 18.00’de bizim gibi KORKU duyanlar bir araya gelip İKLİM GREVİ yapacağız. Bu iklim grevinde kömürden çıkış talebimizi yineleyecek COP29’u göz önünde bulundurarak köklü iklim politikalarının önemini vurgulayacağız. Çözümler olduğunu biliyoruz. Siz büyüklerimizden bizlere bağ, bahçe, ev, araba değil yaşanabilir bir dünya bırakmanızı istiyoruz.”

“Mersin'deki Yavru Deniz Kaplumbağalarını ve Kum Zambaklarını Koruyun!”

Mersin Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Davultepe Yüzüncü Yıl Tabiat Parkı’nda yaşanan çevre felaketine karşı harekete geçilmesi için change.org/denizkaplumbağalarınıyaşat adresinde bir kampanya başlattı. Komisyon, ‘Mersin'deki Yavru Deniz Kaplumbağalarını ve Kum Zambaklarını Koruyun!’ başlığıyla duyurduğu kampanyada, deniz kaplumbağalarının ve kum zambaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Mersin’in deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olduğunu vurgulayan komisyon, parkta açılan eğlence merkezinin kaplumbağaların yaşamını tehdit ettiğini söylüyor, “Ne yazık ki, bu kumsalda eğlence merkezi açılmasına izin verilmesine karşı açtığımız dava henüz doğa lehine sonuçlanmamış, yuvalardan çıkan yavrular denize ulaşmadan ölmeye başladı.” Ayrıca komisyon, kum zambaklarının da yok olma tehlikesi altında olduğunu vurguluyor, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğünün sorumluluk alanında olan Tabiat Parkında endemik bitki olarak kabul edilen ve özel koruma altında olan kum zambakları da yok olma tehlikesi altında." Komisyon, doğaya verilen zararın durdurulması için tüm yetkilileri ve vatandaşları harekete geçmeye çağırıyor. "Bu duruma daha fazla izin verilmemeli ve seyirci kalınmamalı," diyerek kampanyaya destek beklediğini belirtiyor, change.org/denizkaplumbağalarınıyaşat adresinde.

"Av İhalelerini İptal Edin, Avcılığı Yasaklayın"

1 Eylül itibariyle ‘av turizmi’ başladı. Türkiye Vegan Derneği (TVD), ‘Av İhalelerini İptal Edin, Avcılığı Yasaklayın’ başlığıyla change.org/AvaDurDe adresinde başlattığı kampanya ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın av ihalelerine karşı ses yükseltiyor. 2024-2025 Av Yılı Av Turizmi Uygulama Talimatı’na göre Yaban Keçisi, Hatalı Boynuzlu Yaban Keçisi, Melez Yaban Keçisi, Kızıl Geyik, Çengelboynuzlu Dağ Keçisi ve Anadolu Yaban Koyunu için 1 Eylül’de ‘av’ başladı. Mesela, bin 200 TL karşılığında kızıl geyik öldürülebilecek. Dernek, Bakanlığın her yıl av turizmi adı altında para karşılığı hayvan katliamına izin verdiğini belirterek, "Parayı veren, hayvanları öldürebiliyor," diyor. Özellikle nesli tükenme tehdidi altında olan yaban keçisi, kızıl geyik, Anadolu yaban koyunu gibi hayvanların avlanmasının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguluyor. TVD, ihalelere karşı dava açtıklarını ve mücadeleyi sürdürdüklerini ifade ediyor ve avlanma talimatıyla üveyik ve elmabaş ördek gibi IUCN koruma listesinde yer alan türlerin de avlandığını hatırlatıyor. Kampanyada, avcılığın bir spor, hobi ya da eğlence değil, bir katliam olduğu vurgulanıyor ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na ihaleleri iptal etme ve avcılığı tamamen yasaklama çağrısında bulunuluyor. Kampanya, change.org/AvaDurDe adresinde.

“Orman Yangınlarında Zarar Gören Hayvanlar İçin Tahliye Planı ve İlkyardım Merkezleri”

Ahmet Emre Kütükçü’nün, change.org/canlaryanmasin adresinde başlattığı kampanyada imza teslimi yapıldı. Orman yangınlarında zarar gören yaban hayvanları için tahliye planı ve ilk yardım merkezleri kurulması için toplanan 54 binden fazla imza, Tarım ve Orman Bakanlığı'na teslim edildi. Kütükçü, yangınlar sırasında ormanlarda yaşayan canlıların en savunmasız gruplardan olduğunu, hayvanların güvenli alanlara tahliyesi ve yangın bölgelerinde ilkyardım merkezleri kurulması gerektiğini belirtiyor, "Yangın riski yüksek bölgelerde yaban hayatı ilkyardım merkezleri kurulmalı ve bu merkezlerde uzman veterinerler görev yapmalı.” Kampanya, change.org/canlaryanmasin adresinde.