İklim acil durumu

-
Aa
+
a
a
a
""

Dünya dramatik bir şekilde ısınmaya devam ediyor. Bilim insanları, bu yılın şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olarak 2023'ü geçme ihtimalinin %90'dan fazla olduğunu söylüyorlar.

Açık Yeşil’de, iklim aktivisti yazar Bill McKibben'ın ABD’deki başkanlık seçimlerinin iklim krizi açısından kritik sonuçları olabileceğini anlatan yazılarını değerlendirirken, bir diğer önemli aktivist Margaret Klein Salamon’un ‘iklim acil moduna derhal girmemiz lazım’ uyarısında bulunduğu makalesine de göz attık.

Web sitesinden…

İklim Kuşağı Konuşuyor'da, gezegenden iklim haberlerini derlerken, bir kez daha iklim krizi için harekete geçme zamanı çağrısını yineledik.

Ekonomi Politik'te, yeni gerçekleştirilen tüzük kurultayı sonrasında CHP’nin geçmişini ve geleceğini masaya yatırdık.

Hüsnükabul'de, Avrupa'da yükselen sığınmacı karşıtı politikaları tartıştık.

Nereye Doğru'da, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ndeki soykırım davasının düşürülmesi için İsrail’in ABD Kongresinden Güney Afrika Cumhuriyeti’ne baskı yapma isteğini, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi’nin Türkiye ziyaretini, Libya konusundaki gelişmeleri, Suriye ile ilişkilerde gelinen son durumu ve Fransa’da Macron’un Başbakan tayin ettiği Michel Barnier’yi konuştuk.

Ufuk Turu’nda, geçtiğimiz hafta sonu Cezayir’de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, Almanya’da devam eden eyalet seçimlerini, İtalya ve Arnavutluk arasındaki göçmen antlaşmasını, Fransa’da yeni başbakan olarak atanan Michel Barnier’ye karşı tepkileri değerlendirdik.

Antroposen Sohbetler'de, iklim krizinin Avrupa’nın gelecek yüzyılına karşı etkilerine değindik.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, Validebağ Gönüllüleri Arif Belgin ve Neşe Şahna ile Üsküdar Belediyesi’nin Validebağ Korusu için hazırlanan Ekosistem Yönetim Planı'nı hazırlık sürecinde nasıl yer aldıklarını, önceki dönemlerde karşı karşıya gelmek zorunda kaldıkları belediye ile ilk defa kurulan işbirliği deneyiminin nasıl olduğunu konuştuk.

Açık Bilinç'te, Zoë Schlanger'in The Light Eaters kitabından yola çıkarak bitkilerin marifetlerini önemsememiz gerektiği halde, 'bitkiler akıllıdır' sonucuna niçin ikna olmadığımızı temellendirmeye çalıştık.

Sakat Muhabbet'te, sona eren Paralimpik Oyunları'nın ardından oyunlarda Türkiye'nin başarısını değerlendirirken, oyunların tarihçesi hakkında da bilgi verdik.

Spor Gündemi'nde, Oasis ve Manchester City'nin iş birliği üzerinden yola çıkarak, Oasis'in 15 yıl aradan sonra tekrar bir araya gelmesi üzerine Oasis'in Manchester için anlamını ve aynı şekilde Manchester City taraftarı için Oasis'in anlamını konuştuk.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde, Coco'nun çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın sözü

“Gezegen, geri döndürülemez geri besleme döngülerinin hızlandırdığı iklim yıkımının eşiğinde iken, değişim isteyen ve şiddet-dışı doğrudan eylemlerini giderek arttıran iklim aktivistleri de gitgide daha fazla sorgulama, yargılama, hapsedilme, şiddet ve hatta katledilme tehlikesi ile yüz yüze bırakılıyor.” — Amy Goodman ve Denis Moynihan, "Gezegen yanıp tutuşurken iklim aktivistleri de giderek topun ağzında yer alıyor" başlıklı köşe yazılarında iklim acil durumunda mücadelede zamanın çok azaldığına dikkat çekiyorlar. (Democracy Now!)

Açık Radyo podcast