Isınan bir dünyada dalgalanan denizler

-
Aa
+
a
a
a
""

Gazze, neredeyse bir yıldır süren savaşın etkisiyle su krizinin en yoğun yaşandığı yer haline gelirken, insan kaynaklı iklim çöküşü de dünya genelinde su kaynaklarını tahrip etmeye devam ediyor.

Aktivistler hapsediliyor

İklim çöküşüne dikkat çekmek isteyen protestocular ise ağır cezalarla karşılașıyor. Almanya'da iklim aktivistlerine yönelik cezaları ve dava sürecini İklim Kuşağı Konuşuyor’da dinledik.

“Almanya’da iklim değişikliğine dikkat çekmek ve hükümetin yetersiz iklim politikalarını protesto etmek için ülke çapında eylem yapan Son Nesil (Letzte Generation) grubundan 65 yaşındaki bir erkek, çıkarıldığı mahkemede 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Davaya bakan Berlin-Tiergarten Bölge Mahkemesi sanığın şartlı tahliye edilmemesine de hükmetti.”

Programda ayrıca, deniz seviyelerinin görülmemiş yükselişini, Hindistan ve Bangladeş'i vuran Amphan Siklonu'nun yıkıcı etkilerini, Kuzey Kutbu'ndaki permafrost çözülmesiyle ortaya çıkan cıva kirliliği tehdidini, Pasifik Adaları'nda artan deniz seviyelerinin tehlikelerini ve Gazze'de İsrail saldırılarının su krizini derinleştirdiğini de konuştuk.

Savaş sürerken

Gazze’de son bir yılda çatışmalar sebebiyle en az 40 bin insan ölmüşken; Ekonomi Politik’te devletlerin İsrail’le ekonomik ilişkilerini keseceklerine dair vaatlerini yerine getirmediğini ve boykotların savaş komisyoncuları ile delindiğini ele alan bir makaleyi, yanı sıra Türkiye ile İsrail arasındaki ikircikli ticari ilişkileri değerlendirdik.

Web sitesinden…

Marmara Denizi ve Adalar’ı Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan eden Cumhurbaşkanlığı Kararı’na iptal istemiyle açılan dava sonucunda Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi olmaktan çıkarıldı. Kültürel Miras ve Koruma'da Pervin Çelik'le davayı ve bu kararın yol açacağı olasılıkları tartıştık.

Açık Bilinç'te, biyolojide kamuflaj ve taksonomiyi ele alarak canlılarda kamuflaj neden var, taksonomi nedir, biyoloji için bitki-hayvan ikili sınıflandırması doğru mu sorularına cevap aradık.

Antroposen Sohbetler’de güncel verilerden hareketle hem derinleşen iklim krizini hem de bu krizin gizli kahramanlarını ele aldık.

Fransız Öpücüğü’nde  18 Ağustos’ta, seksen sekiz yaşında hayata gözlerini yuman Fransız sinemasının efsanevi oyuncusu Alain Delon’un oynadığı filmlerde yer alan parçalara kulak verdik ve sanatçının seslendirdiği şarkıları keşfettik.

Sakat Muhabbet’te Fransa'nın başkentinde başlayan Paris 2024 Paralimpik Oyunları ile spor müsabakalarını yerinde deneyimlemek isteyen her tür engel grubundan sporsever için hayata geçirilen uygulamaları Mihriban Boyacı’dan dinledik.

Hüsnükabul’de ulus-devlet, sınırlar, İslamofobi, toplumsal şiddet, tarih yazımı, kimlik politikaları ve genel olarak Pakistan ve Hindistan'ın bölünmesi üzerine, Pakistan asıllı Amerikalı tarihçi ve akademisyen Ayesha Jalal ile konuştuk.

Nereye Doğru’da gündemimizde, Fransa’da hükümet kurma kaosu, Türkiye’de vize almada yaşanan mağduriyet, Telegram'ın Fransa’da gözaltına alınan kurucusu Pavel Durov yer aldı.

Açık Dergi’de

4. İstanbul Oda Müziği Festivali'ni, festivalin kurucusu ve genel sanat yönetmeni, viyolonsel sanatçısı ve akademisyen Nil Kocamangil'den dinledik. Etkinlik 31 Ağustos'ta başlıyor ve üç hafta sürecek! 

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Dave Granlund'ın çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın sözü

“Bölge coğrafi olarak tuzlu suların tatlı sulara yoğun olarak karıştığı bir bölge. Uzun yıllardır Yemen, dünyada su krizini en ağır yaşayan ülkelerin başında geliyordu ancak Gazze son bir yıldaki yıkımla Yemen’i de geride bırakarak dünyada su krizini en fazla yaşayan bölge haline geldi.” — Prof. Dr. Vakur Sümer, iklim değişikliğinin etkileri ve İsrail saldırıları nedeniyle dünyada en büyük su krizinin Gazze'de yaşandığını bu sözlerle belirtiyor. (Yeşil Gazete)

Açık Radyo Podcast