Isınıyoruz!

-
Aa
+
a
a
a
""

İklim Saati’ne göre gezegenin ısınmasını 1,5 derece ile sınırlandırmak için kalan zaman beş yılın altına düştü. Diğer yandan, metan emisyonlarının atmosfere ulaştıktan sonraki 20 yıl boyunca karbondioksitten 80 kat daha ısıtıcı bir etkiye sahip olması hakkında da yeterli adım atılmıyor.

2024’ün tamamı için kullanılması öngörülen yenilenebilir kaynakların limitleri aşılırken, insanlığın gördüğü en sıcak günler yaşanırken ve seller tüm canlıların hayatını alırken İklim Kuşağı Konuşuyor’da metan emisyonları hakkında bilgi vermeye çalıştık.

Web sitesinden…

Ekonomi Politik'te, devam eden 2024 Paris Yaz Olimpiyatları'ndan yola çıkarak Olimpiyatların ekonomik boyutunu masaya yatırdık.

Nereye Doğru'da, seçimlerin ardından Venezuela'daki son duruma, Beyrut ve Tahran’a gerçekleştirilen saldırılara, Çin’in Orta Doğu siyasetinde artan rolüne ve iptal edilen Avrupa Birliği Dışişleri ve Savunma Bakanlarının toplantısına göz attık.

Ufuk Turu'nda, Venezuela’daki seçimlere, İsrail ile Lübnan arasındaki gerginliğe ve Paris Olimpiyatları’nın açılış gösterisine muhafazakâr kesimin gösterdiği tepkiye değindik.

Hüsnükabul'de, her kötülüğün meşrulaştığı günlere tanıklık etmekten; yalan haberler ve hakikat sonrası söylemlerle beslenen iklim felaketlerinden, sokak hayvanları kararından, göçmen düşmanlığından söz ettik.

Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de, madencilik faaliyetleri nedeniyle geleneksel tarım kaynaklarını ve yaşam imkanlarını sürdürme imkânını hızla kaybeden Latmos bölgesini Latmos Platformu kurucularından Dr. Varol Aydın ve aile kökleri bu bölgede olan araştırmacı Berk Kurt ile konuştuk.

Dünya Mirası Adalar'da, mimar ve koruma uzmanı Doç. Dr. Gül Köksal ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun “Kent Muhafızlığı” tanımını değerlendirdik.

Sakat Muhabbet'te, Yeşil Düşünce Derneği'nden Melisa Kutluğ ile bir araya gelerek, derneğin işleyişini, Yeşil Kamp'ı ve kampta gerçekleştirilecek olan 'Sit Down (Bazı Bazı) Remedy Show' üzerine konuşma imkânı bulduk.

Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de, ünlü hatip ve filozof Bergamalı Galenos’un yaşamını ve eserlerini inceledik.

Antroposen Sohbetler'de, endemik bir kuş grubu olan Turakolar üzerinden Afrika biyoçeşitliliği üzerine bilgi verdik.

Tiyatro öldü

Bu hafta tiyatro dünyasının iki duayen ismi Genco Erkal ile Kenan Işık’ın aramızdan ayrılışları haberleriyle sarsıldık. Bu iki değerli ismi, Erkal’ı ve Işık’ı Açık Radyo’da birçok kez ağırlamış ve tiyatroyu farklı boyutlarıyla konuşma fırsatını bulmuştuk.

Öte yandan

Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Haftanın karikatürü

Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Emmanuel Chaunu'nun çizimi haftanın karikatürü seçildi.

Haftanın kitabı

Haftanın Kitabı'nda, Okumanın Tarihi kitabının yazarı Alberto Manguel'in Hayali Bir Hayat adlı kitabı üzerine konuşuyoruz.

Haftanın sözü

“İklim değişikliğinin gezegeni gerçekten dönüştürmeye başladığının şoke edici bir işareti.” — Michigan Üniversitesi’den iklim bilimci Jonathan Overpeck, kış mevsiminin ortasındaki Antarktika kıtasında Temmuz ayı boyunca sıcaklıkların normalin 10 derece üzerinde seyretmiş olması ve bazı noktalarda sıcaklığın 28 dereceye çıkmış olması karşısında bu yorumu yapıyor. (The Guardian)

Açık Radyo podcast