Londra Tasarım Bienali’nde 'Dilek Makinesi'

Hariçten Sanat
-
Aa
+
a
a
a

Bu yıl ilk defa 7-27 Eylül tarihleri arasında "Utopia by Design" (Tasarımla Ütopya) teması altında düzenlenecek Londra Tasarım Bienali, Türkiye’nin de aralarında olduğu 30’un üzerinde ülkenin katılımıyla gerçekleştirilecek. Bienalde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın koordinasyonunu üstlendiği Türkiye sergisinde çok disiplinli tasarım stüdyosu Autoban’ın hazırladığı "Dilek Makinesi" adlı proje yer alıyor. Londra Tasarım Bienali'ni ve Autoban'ın projesini İstanbul Tasarım Bienali'nin de direktörlüğünü üstlenen Deniz Ova ile konuştuk.    

www.iksvphoto.com
Hariçten Sanat: 29 Ağustos 2016
 

Hariçten Sanat: 29 Ağustos 2016

podcast servisi: iTunes / RSS

http://www.londondesignbiennale.com/

Londra Tasarım Bienali

Londra Tasarım Bienali’nde Sir Thomas More’un klasik eseri Ütopya’nın (1516) yayımlanışının 500. yıldönümü dolayısıyla “Utopia by Design” (Tasarımla Ütopya) teması altında 30’un üzerinde ülkeden projeler sergileniyor. Somerset House’un tamamına yayılacak olan Londra Tasarım Bienali, altı farklı kıtadan heyecan verici ve yenilikçi tasarımcıları bir araya getirerek bir münazara, tartışma ve işbirliği platformu oluşturmayı hedefliyor. Ütopik düşüncenin tarihini sorgulayacak ve tasarımın insanlığın en zorlu meselelerini çözmedeki rolünü keşfe çıkacak Londra Tasarım Bienali, dünyayı daha iyi bir yer kılmaya katkı sunabilecek bir fikir laboratuvarı olacak.

‘Dilek Makinesi’ (The Wish Machine)

Kökleri Neolitik çağlara kadar uzanan “Dilek Makinesi”, Anadolu inanışında derin bir yere sahip, Yunan, Kabala ve Pers inançlarında da rastlanabilen kadim bir kültürel gelenekten, dilek ağacından ilham alıyor. Bir ağacın dallarına tutturulan notlar, istekler ya da hayaller, umutsuzluktan doğan bir umut eylemi olarak görülebilir. “Dilek Makinesi” bu çok kültürlü geleneği, tasarım ve ütopyanın birlikte nasıl işleyebileceğine dair temel bir kavrayış olarak ele alıyor. Yansımalı bir mekânda, nefes alıp verir gibi hava basıncıyla çalışan pnömatik bir sistem görünümündeki sergide ziyaretçiler, şeffaf tüplerden yapılmış altıgen bir tünelin içinden geçmeye davet edilir. Umutlarını, geleceklerini, ütopyalarını ve dileklerini yazdıkları kâğıtları tünelin sonunda bulunan kapaktan “Dilek Makinesi”ne yerleştirirler. Notlar tüpler aracılığıyla, ziyaretçilerin görüş alanının dışında bir yere doğru yolculuğa çıkarlar. Bir dileğin gerçekleşmesi için bir gölün dibine bozuk para atma veya bir mum yakma eyleminde olduğu gibi, “Dilek Makinesi”nde de seslenilen o nihai yer gizemini korur.

Autoban 

2003 yılında Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar tarafından kurulan Autoban, İstanbul merkezli, çok disiplinli bir tasarım ofisi olarak, yerel ve uluslararası çapta projelere imza atarken; kullanıcısına yeni deneyimler öneren ve zanaatı ön plana çıkaran tasarımlar üretiyor. Tanıdık form ve malzemeleri, mekândaki yaşamın parçası hâline getirmek üzere çağdaş bir bakış açısıyla yeniden yorumlayan stüdyonun tasarım yaklaşımındaki bu farklılık, İngiltere, İspanya, Hong Kong, Rusya, Çin ve Azerbaycan gibi lokasyonlarda gerçekleştirdikleri uluslararası projelerde kendini gösterirken; aynı zamanda LDF, ICFF, Salone Del Mobile, Design Biennale Interieur Kortrijk gibi belli başlı tasarım etkinliklerinde sergi ya da yerleştirmelere dönüşen ürün tasarımlarına da yön veriyor.

 

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
David Bowie & Mick Jagger Dancing in the Street 2:57