Murathan Mungan ile Edebiyatta Görme Biçimleri

-
Aa
+
a
a
a

Günün ve Güncelin Edebiyatı'nda bu hafta konuğumuz Murathan Mungan idi. Murathan Mungan ile dört programlık bir seri program yapacağız. Serimizin bu ilk programında Murathan Mungan ile edebiyattaki güzel duyusunu, sanatın işlevlerini ve edebiyatta görme biçimleri üzerine konuştuk. Mungan ile söyleşimize önümüzdeki hafta devam edeceğiz.

Günün ve Güncelin Edebiyatı: (22 Eylül 2016)
 

Günün ve Güncelin Edebiyatı: (22 Eylül 2016)

podcast servisi: iTunes / RSS

Murathan Mungan'la yaptığımız söyleşi dizisinin diğer bölümlerini aşağıdaki bağlantılardan dinleyebilirsiniz.

2. Bölüm: Edebiyatta Haz ve Zevk Üzerine

3. Bölüm: Metinsel Bellek Üzerine

4. Bölüm: Edebiyatta Eşik ve Yenilenme AnlatılarıÜzerine

Murathan Mungan: 21 Nisan 1955 Istanbul doğumlu. Mardin'li. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nü bitirdi. İlkin çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları ve şiirleriyle görünen yazarın ilk kitabı 1980'de yayımlanan Mahmud ile Yezida'dır. Daha çok şiirleri, hikâyeleri, roman ve oyunlarıyla tanınan Murathan Mungan aynı zamanda radyo oyunu, film senaryosu, şarkı sözü yazdı. Çeşitli alanlara dağılmış yirmi yıllık çalışmalarından yaptığı özel bir seçmeyi Murathan '95'te topladı. Dünya edebiyatından öyküleri, denemeleri bir araya getirdiği seçkiler hazırladı; çeşitli yazı ve denemelerini kitaplaştırdı. 2000 öncesinde çıkardığı tüm şiir kitaplarını içeren 13+1 toplamından sonra 2002 yılında yedi öykünün yedi kitapçık olarak bir kutu içinde yer aldığı 7 Mühür'ü yayımladı.

2005'te, "ellinci yaşı" için hazırlanmış özel bir basım olarak yayımlanan Elli Parça, Mungan'ın ileride kitap olarak yayımlanacak dosyalarından farklı türlerde parçalar içeriyordu. Değişik kitaplarından seçtiği şiir ve öykülerini Doğduğum Yüzyıla VedaDoğu Sarayı gibi her biri ayrı bir bağlam gözetilerek hazırlanmış seçkilerde topladı. Kürtçeye çevrilen şiirlerini bir araya getirenLi Rojhilatê Dilê Min / Kalbimin Doğusundakitabı Türkçe-Kürtçe olarak çift dilde basıldı. Büyümenin Türkçe TarihiBir Dersim Hikâyesi gibi çeşitli yazarların katkılarıyla biçimlenen bağlamsal seçkiler hazırladı.

Metis Yayınları, yazarın kitaplaştırdığı bütün çalışmaları bir külliyat olarak yayımlanmaktadır. (Yazarın biyografisi Metis Yayınları'nın sitesinden alınmıştır.)

Detaylı bilgi için yazarın web sayfasına bakabilirsiniz:

www.murathanmungan.com

Soru ve önerilerileriniz için [email protected] adresine yazabilirsiniz.

twitter @gunceledebiyatt

 

Şarkıcı / YorumcuParça AdıAlbüm AdıSüre
Sabite Tur Gülerman Kaçıncı fasl-ı bahar bu solar gider emelim 2:00