Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki sahilde evsel ve tıbbi atıklara dair soru önergesi verildi

-
Aa
+
a
a
a

Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki sahilde evsel ve tıbbi atık görüldüğüne dair CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz bir araştırma önergesi verdi.

Gezegenin Geleceği: 27 Mayıs 2020
 

Gezegenin Geleceği: 27 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Anka Haber’in aktardığına göre, Zonguldak’ın Kozlu ilçesindeki sahilde evsel ve tıbbi atık görüldüğüne dair CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz bir araştırma önergesi verdi. Yavuzyılmaz, atıkların olduğu sahile giderek, buradaki atıkları gösterdi ve “Bir yıl önce Sağlık Bakanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanını uyarmıştım. Göreve davet etmiştim ancak tedbir alınmadı” dedi. Denizin yakınında ‘çöp dağı’ olduğunu belirten Yavuzyılmaz, evsel atıkların yanında tıbbi atıklar olduğunun altını çizerek, şu uyarılarda bulundu: “Yerlerde kan tüpleri, serumlar bir arada bulunuyor. İnsan sağlığını ve doğayı tehdit ediyor. Plastik atıklar da denize karışarak, Karadeniz sahiline kirliliği saçıyor. Yetkililer çöp dağını buradan kaldırsın” dedi.

Buzullar eridi algler ortaya çıktı

Antarktika’da iklim krizinin etkisiyle her geçen gün daha fazla yaşanan buz kaybı yerini yeni bir yaşam formuna bıraktı: Algler.  Buzların erimesiyle birlikte ortaya çıkan yeşillenmeyi araştıran bilim insanları yarımadadaki mikroskobik algleri ortaya koyan ilk büyük çaplı haritayı hazırladı. Araştırmacılar Antarktika yarımadasındaki yeşillenmenin ileride daha çok artacağını düşünüyor çünkü küresel ısınma alglerin ihtiyaç duyduğu koşulların oluşmasına neden oluyor. Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, bazı bölgelerdeki tek hücreli yaşam formları o kadar yoğun ki kar içerisinde oluşturdukları parlak yeşil uzaydan dahi görüntülenebiliyor. Cambridge Üniversitesi’nden biyologlar ve İngiliz Antarktika Araştırması tarafından yapılan araştırmada da uydu verileri ve yer gözleminin bir kombinasyonunu kullanarak yeşil kar alglerini tespit etmek ve ölçmek için altı yıl harcadı. Bilim insanları araştırmanın iklim krizi nedeniyle kıtanın yeşile dönme hızını değerlendirmek amacıyla kullanılabileceğini söylüyor. Cambridge Üniversitesi’nden Matt Davey, Guardian’a yaptığı açıklamada, “Bu bir topluluk. Bu potansiyel olarak yeni yaşam alanları oluşturabilir. Bir yerde, bu yeni bir ekosistemin başlangıcı olabilir” ifadelerini kullandı.

Yavru leylek 4 bin kilometre yol yaptı

Tuna Nehri kıyısındaki Macar Köyü Srezemle'de 13 Haziran 2019'da yuvada yavruyken halkalanmış olan leylek, ilk ayında yuvadan uçtu. Bir leylek grubuyla birlikte Macaristan'dan ayrılarak Afrika kıtasına doğru ortalama 2 bin kilometrelik bir göç gerçekleştiren yavru leylek, kış ayını güneyde geçirdikten sonra ilkbahar ile birlikte yeniden doğduğu kuzeye doğru yola çıktı. 15 Mayıs’ta yine büyük bir leylek sürüsüyle yola koyulan yavru leylek, Karacabey Longozunun kıyısında doğa fotoğrafçısı Alper Tüydeş tarafından görüntülendi. Normalde genç leyleklerin ilk yıllarını çok kuzeye çıkmadan Ortadoğu coğrafyasında geçirdiğini belirten Alper Tüydeş, İHA’ya verdiği demeçte, “Leylek sürüsünün arasında fark ettiğim yavru leyleğin halkası dikkatimi çekti. Mavi halkayı Macarlar, siyahı Almanlar, yeşili Polonya kullanıyor. Ben de Macarlara hemen kuşun görüldüğü koordinatları da vererek bilgi ve teyit istedim. Kısa sürede kuş ile ilgili bilgi geldi. Meğer karşımda duran bu leylek, daha 1 yaşını doldurmamış, 11 aylık bir yavruymuş. Bu yavru leylek daha 1 yaşına basmadan ortalama 4 bin kilometre yol yapmış olacak.” dedi. 

Rize'de doğa karşıtı projeler

Rize’nin Fındıklı ilçesinde hayata geçirilen projeler doğaya zarar vermeye devam ediyor. Paçva Irmağı’ndaki ‘ıslah’ çalışması büyük tepki topladı. Paçva Irmağı’na yapılan ‘ıslah’ çalışmasına dair fotoğraflar, kendisi de Rizeli olan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu tarafından geçen günlerde paylaşıldı. Bekaroğlu, “Bunların vazgeçilmez iki kutsalı beton ve para” diyerek memleketin betonlaşmasına tepki gösterdi. Gazeteci Ömer Şan’ın verdiği bilgilere göre ise dere yatağına dökülen betonun ardından ırmağın suyu yan taraftan verilmeye başlandı. Daha sonra diğer tarafın da betonlaştırılması ardından suyun tamamen beton üzerinden akacak. Sosyal medyada yükselen tepkiler üzerine Fındıklı Belediyesi’nden bir açıklama geldi. Belediye “Geçmiş dönemde Devlet Su İşleri ile projelendirilen ve bu dönem bizlerden yer teslimi dahi almadan yapımına başlanan yerle ilgili Belediye Başkanımız ve mahalle heyeti gerekli itirazlarda bulunarak çalışmalarını başlattı” dedi.

Mahkeme kararına karşın inşa sürüyor

Anka Haber’in aktardığına göre, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, İmrahor Vadisi’nde Kanal Ankara ve millet bahçesi projelerinin yapımının mahkeme kararıyla durdurulmasına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projelere devam ettiği gerekçesiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İmrahor Vadisi ve Kanal Ankara projesini “fantezi” olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: "İmrahor Millet Bahçesi Uygulamasına gider’ tabelaları ile rant ve beton bahçeleri oluşturulmuş doğa kıyımı devam ediyor. İmrahor Vadisi şimdi de millet bahçesi adı altında ranta açılmaya devam ediyor. Bu proje hayata geçerse Ankara nefessiz kalır. 9 kilometre uzunluğundaki projenin kapsadığı alan yaklaşık 3 milyon metrekare. Bu proje ile yer altı sularının beslenmesi kesilir, Mogan ve Eymir gölünün yarattığı ekosistem bozulur. Ankara'nın nefessiz bırakılmasına ve su varlıklarının yok olmasına neden olacak bu projenin ivedilikle durdurulması gerekir" dedi.