Yaban hayatıyla ilgili araştırma eksikliği insanlığı gelecekteki pandemilere karşı savunmasız bırakacak

-
Aa
+
a
a
a

Londra Zooloji Derneği, yaban hayatı popülasyonlarının sağlığı ile ilgili araştırma eksikliğinin insanlığı gelecekteki pandemilere karşı savunmasız bıraktığı konusunda uyardı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Londra Zooloji Derneği, yaban hayatı popülasyonlarının sağlığı ile ilgili araştırma eksikliğinin insanlığı gelecekteki pandemilere karşı savunmasız bıraktığı konusunda uyardı. Vahşi hayvan popülasyonlarının sağlık sorunlarının anlaşılamaması, insanlığı devam eden Covid-19 salgından daha şiddetli salgınlara maruz bırakıyor. Covid-19, Şiddetli Akut Solunum Sendromu, Ebola ve Zika gibi anılarda en büyük halk sağlığı tehditleri, insanlara hayvanlardan sıçrayan hastalık olarak başladı. Londra Zooloji Derneği, tüm insan patojenlerinin yüzde 61'inin hayvanlardan geldiğini ve bu yüzyılın başından beri keşfedilen tüm insan hastalıklarının üçte ikisinin bu yoldan geldiğini belirtti. Dominic Jermey, “Kimse yaban hayatı popülasyonlarında kaç enfeksiyonun dolaştığını veya hangi koşullarda bir sonraki insan salgınını yaratabileceklerini bilmiyor” dedi. “Ancak zoonotik virüs dökülmesi için risk faktörlerini bilirsek, virüslerin doğal olarak meydana geldiği vahşi hayvanları olumsuz etkilemeden ilk etapta gerçekleşmesini durdurmak için güvenlik önlemleri alabiliriz” dedi. ''Yılda 7 milyar ABD Doları ile 23 milyar ABD Doları arasında olduğu tahmin edilen yasal ve yasadışı yaban hayatı ticaretinin büyümesi ve insanlar vahşi yaşam alanlarına daha da yaklaştıkça vahşi hayvanlarla temasın artması, hayvandan insana riskini arttırmakta hastalık transferi.’’ dedi. WWF sıfır kaçak avcılık kampanyası sorumlusu Rohit Singh, Güneydoğu ve Doğu Asya'da yaygın olan yaban hayatı pazarlarının viral mutasyonlar ve insan enfeksiyonları için potansiyel olarak verimli bir ortam sağladığını söyledi. Singh, “Hızla büyüyen ulaşım ve turizm sektörlerinin yardımıyla enfekte insanların hareketleri daha sonra yerel salgınları pandemiye dönüştürebilir” dedi. İklim değişikliği, ormansızlaşma, korunan vahşi alanların talanı, sürdürülemez veya düzensiz yabani et yemek ve yasadışı yaban hayatı ticareti pandemilerin yayılmasına katkıda bulunuyor.

New York Times’tan Jim Robbins’in haberine göre, Biyologlar ve ekonomistler insanlar varlıklarının desteklemesinin birçok yolunu ifade eden ekosistem hizmetleri kullanıyorlar.  Doğal dünyayı anlayamaz ve ilgilenmezsek, bu sistemlerin bozulmasına neden olabilir ve bilmediğimiz şekillerde bize musallat olabilir. Hastalık, büyük ölçüde çevresel bir konu. İnsanları etkileyen ortaya çıkan bulaşıcı hastalıkların yüzde altmışı hayvanlardan kaynaklı. Ve bunların üçte ikisinden fazlası vahşi yaşamdan kaynaklanıyor. Predict adlı bir projenin parçası olarak veteriner hekimler ve koruma biyologlarından oluşan ekipler, tıp doktorları ve epidemiyologlarla “hastalığın ekolojisini” anlamak için küresel bir çabanın ortasındalar. Uzmanlar, insanların yeni bir çiftlik veya yolla manzarayı nasıl değiştirdiklerine, örneğin bir sonraki hastalıkların insanlara bulaşma olasılığına ve ortaya çıktıklarında nasıl ortaya çıkacaklarına göre, bir virüs kütüphanesi oluşturmak için yüksek riskli vahşi yaşam türlerinden kan, tükürük ve diğer örnekleri toparlayacak, böylece insanlara bulaşırsa daha hızlı bir şekilde tanımlanabilir halde olacak. Ve hastalıkların ormandan ayrılmasını ve bir sonraki salgın haline gelmesini önlemek için ormanları, vahşi yaşamı ve hayvancılığı yönetmenin yollarını inceliyorlar. Şu anda bu sadece bir halk sağlığı sorunu değil, aynı zamanda ekonomik bir konu. 

Amazon 50 yıl içinde çökebilir

Independent’ın Conrad Duncan’ın haberine göre, yeni bir çalışma, Amazon yağmur ormanları gibi büyük ekosistemlerin, 2 C kritik noktasının geçilmesiyle 50 yıldan az bir süre içinde çökebileceğini iddia ediyor. Araştırmacılar, bazı doğal çevrelerin daha önce zannedilenden "çok daha hızlı" çöktüğünü ve baskı altında kalarak "alternatif ekosistemlere" dönüşebileceğini savunuyor. 40'ın üzerinde doğal çevreden gelen gerçek verileri kullanan bilgisayar simülasyonlarına dayanan çalışma, Amazon'un 49 yıl içinde "ağaç ve ot karışımından oluşan savana tipi bir ekosisteme dönüşebileceğini" öne sürüyor. Buna göre yaklaşık 20 bin kilometrekarelik Karayip mercan resifleri de sadece 15 yıl içinde ağarabilir ve popülasyonları seyrelebilir. Araştırmacılar sonuca varmak için 4 kara, 25 deniz ve 13 tatlı su ekosisteminin dönüşümüne ilişkin veriler üzerinde çalıştı. Bangon Üniversitesi Doğal Bilimler Okulundan araştırmanın ortak baş yazarı Dr. Simon Willcock, "Ne yazık ki, araştırmamız insanlığın değişimlere beklenenden çok daha erken hazırlanması gerektiğini gösteriyor" dedi. Araştırmanın lideri ve Southampton Üniversitesi fiziki coğrafya profesörü John Dearing, “Sezgisel olarak, büyük sistemlerin küçük sistemlerden daha yavaş çökeceğini biliyorduk. Buna etkilerin geniş mesafelere ulaşması için geçen süre neden oluyor" dedi. 

2019 en sıcak ikinci yıl

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) 2019 yılı Küresel İklim Durumu raporunu yayınladı. Rapor ile 2019 yılı küresel ortalama sıcaklıkların, sanayi öncesi dönemin 1,1 °C üstünde olduğu ve El Niño etkisi ile 2016’da kırılan rekor seviyenin ardından kayıtlardaki en sıcak ikinci yıl olduğu teyit edildi. Raporda 2015-2019 yıllarının kayıtlardaki en sıcak beş yıllık dönem, 2010-2019 yılları arasındaki dönemin de en sıcak 10 yıllık dönem olduğuna dikkat çekilirken, 1980’li yıllardan beri her on yıllık dönemin, bir önceki on yıllık döneme göre daha sıcak olduğunun da altı çizildi. WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas basın toplantısında yaptığı konuşmada sera gazı seviyelerinin artmaya devam ettiği sürece, küresel ısınmanın da devam edeceğini, yeni yılllık artış rekorunun ise gelecek beş yıl içinde yaşanacağı öngörüsünü paylaştı.