Wikipedia'da iklim krizine dair asılsız iddialar ve komplo teorileri

-
Aa
+
a
a
a

BBC, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın bir çok dildeki sayfalarında iklim krizi konusunda asılsız iddialar yer aldığını ve komplo teorilerinin yaygınlaştırıldığını ortaya çıkardı.

Gezegenin Geleceği: 24 Kasım 2021
 

Gezegenin Geleceği: 24 Kasım 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

 BBC’den Marco Silva’nın haberine göre, BBC, internet ansiklopedisi Wikipedia'nın bir çok dildeki sayfalarında iklim krizi konusunda asılsız iddialar yer aldığını ve komplo teorilerinin yaygınlaştırıldığını ortaya çıkardı. Swahili, Kazak ve Belarus dillerinin de aralarında bulunduğu bazı Wikipedia sayfalarındaki girdilerde bilim insanlarının iklim değişikliğinin nedenleri konusunda hemfikir olmadıkları iddia ediliyor. Halbuki küresel ısınmanın insan faaliyetlerinden kaynaklandığı konusunda bilim dünyasında büyük ağırlık görüş birliği içinde. Sitenin yönetiminden sorumlu Wikimedia Vakfı'nın bir temsilcisi, bulguların "endişe verici" olduğunu, çok daha fazla sayıda gönüllü editöre ihtiyaç duyduklarını söyledi. Çince Wikipedia'nın "iklim değişikliği" sayfasında, gezegenin atmosferindeki ısı yükselmesinin muhtemel nedenleri arasında güneşteki kozmik olaylar sayılıyor

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) barajların doluluk oranıyla ilgili yeni verileri açıkladı. 22 Nisan'da yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 81.15'e kadar çıkan doluluk oranının yağışlara rağmen düşmeye devam ettiği görüldü.  Kuraklık endişelerinin sürdüğü bu dönemde barajların doluluk oranı yüzde 42.4 olarak ölçüldü. Son bir haftada yaşanan düşüş yüzde 1.27 olarak oldu. İSKİ verilerinde Alibeyköy Barajı'nın doluluk oranı dikkat çekti. Yüzde 16.41 doluluk oranı, son 10 yılın en düşük su seviyelerinden biri. Barajın son 10 yılına bakıldığında en düşük doluluk oranı 2012 yılında yüzde 21.39 ölçülürken bu rakam bugün itibarıyla yüzde 16.41 olarak kayda geçti. Barajda, suların büyük kısmı çekildi. İstanbul'a su sağlayan bazı barajların kuruma noktasına gelmesi vatandaşları endişelendiriyor. Uzmanlar, kuraklık tehlikesinin söz konusu olabileceğini söylüyor.  Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, kentte ekim ve kasım döneminde geçen yıllara göre yağış ortalamasının düşeceğini belirterek şunları söylemişti:  "Bu aylardaki yağış beklentimiz ortalamanın altında. Ocak ayı için de beklentilerimiz aynı. Örneğin ocak ayında İstanbul'a düşen ortalama yağış miktarı 110 kilogram ise bu 90'a düşecek. Bu yağışların barajları doldurup dolduramayacağı ile ilgili konuşmak için henüz erken. Ancak bir kurtaklık riski söz konusu."

Reuters tarafından görülen bir taslağa göre, AB, metan emisyonlarını azaltacak ve petrol ve gaz şirketlerini üretimlerini rapor etmeye ve iklim değişikliğinin ikinci en büyük nedeni olan gaz sızıntılarını bulmaya ve düzeltmeye zorlayacak bir mevzuat taslağı hazırladı. Taslak yasa teklifi, AB’deki petrol ve gaz operatörlerinin, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden sonraki 12 ay içinde tesislerinin metan emisyonlarına ilişkin tahminlerini sunmaları gerektiğini söyledi. Komisyon tarafından önerildikten sonra, düzenlemenin Avrupa Parlamentosu ve üye devletler tarafından müzakere edilmesi gerekiyor ve bu süreç iki yıl sürebiliyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinden iki yıl sonra, operatörlerin emisyonların gerçek ölçümlerini bildirmeleri gerekecek. Ayrıca metan sızıntılarının tespiti ve onarımı için düzenli incelemeler yapmak zorunda kalacaklar. Metan, karbondioksitten daha yüksek bir ısı tutma potansiyeline sahip, ancak atmosferde daha hızlı parçalanıyor. Bu da 2030 yılına kadar metan emisyonlarında derin kesintilerin küresel ısınmayı yavaşlatma üzerinde hızlı bir etkisi olabileceği anlamına geliyor.

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı Yedikardeş köyü sınırlarında yer alan madencilik şirketine ait atık barajındaki iç set yıkıldı. Yıkım sonucu işletmede kullanılan siyanürle oluşan ve zehirli olduğu öne sürülen atıklar, çevredeki dereye karıştı. İlgili şirket yetkililerinin müdahalesiyle sızmanın önlenerek, kontrolsüz atık su akışının kesildiği öğrenilirken, bölgede iş makineleriyle temizlik çalışmalarına başlandı. Giresun Valiliği'nce konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. İşletme hakkında inceleme başlatıldığı belirtilen açıklamada, can ve mal kaybının bulunmadığı olayda çevre ve insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşmaması için kurumlar ve ilgili firma tarafından bölgede tüm tedbirlerin alındığı belirtildi. Açıklamada, “Bölgeye yakın çevre köylerimizdeki vatandaşlara sahaya girmemeleri konusunda gerekli bilgilendirme ve uyarılar yapıldı. Olay sonucu oluşan kirliliğin hangi boyutta olduğu ve oluşturabileceği çevresel etkiler yönünden detaylı incelemelere başlanıldı. Çevreye kontrolsüz bir şekilde yayılan atıkların içerisinde kimyasal madde vb. gibi tehlike oluşturabilecek bileşenlerin bulunup bulunmadığının tespiti ve çevresel etkilerinin değerlendirilebilmesi amacıyla olay yerinden gerekli numuneler alındı. Bu kapsamda mevcut çevre kirliliğinin önlenerek gerekli tedbirlerin alınması ve oluşabilecek daha büyük çevre kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla Valiliğimiz kararı ile firmanın faaliyetleri 2872 sayılı Çevre Kanununun 15. Maddesi gereğince süresiz olarak durdurulmuştur. Analiz sonuçlarına müteakip sorumlular hakkında gerekli adli ve idari işlemler başlatılacak" denildi.