Venedik'te berraklaşan sularda birçok deniz canlısı görülmeye başlandı

-
Aa
+
a
a
a

Venedik'te, gondolların ve küçük vapurların durması ile çamurlar kanal tabanına çöktü. Berraklaşan sularda birçok deniz canlısı görülmeye başlandı.

Fotoğraf: Andrea Mangoni
Gezegenin Geleceği: 23 Nisan 2020
 

Gezegenin Geleceği: 23 Nisan 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Koronavirüs salgınından Avrupa'da en fazla etkilenen ülke olan İtalya'da sokağa çıkma kısıtlamaları uzun zamandır devam ediyor. Ülkenin kanallarıyla ünlü turistik şehri Venedik'te, gondolların ve küçük vapurların durması ile çamurlar kanal tabanına çöktü. Berraklaşan sularda birçok deniz canlısı görülmeye başladı.

Kuzey Kutbu buzsuz kalabilir

Yeni yapılan bir araştırma, iklim krizine neden olan karbon emisyonlarının hızlı bir şekilde kesildiği senaryoda dahi Kuzey Kutbu’ndaki yazların 2050’den daha önce buzsuz geçmeye başlayabileceğini öne sürdü. Guardian’dan Damian Carrington’ın haberine göre her ne kadar bu sonuç endişe verici olsa da bilim insanları sera gazlarının kesilmesinin hala hayati olduğunu belirtiyor. Çünkü Arktik yaz buzunun kalıcı olarak yok olup olmayacağı ve zaman içinde iyileşip iyileşmeyeceği bu adımların atılmasına bağlı olacak. Emisyonların yüksek kalmaya devam ettiği senaryo ise Kuzey Kutbu’nun karanlık ve soğuk kış aylarında bile buzsuz kalma riski barındıracağı anlamına geliyor. Güncel 40 iklim modellemesine dayalı yeni sonuçlar bugüne kadarki en iyi Arktik değerlendirmesi olarak niteleniyor. Uydu kayıtları 1979’da başladığından beri, yaz aylarında Arktik, buz alanının yüzde 40’ını ve hacminin yüzde 70’ini kaybetti, bu da onu insan kaynaklı küresel ısınmanın en açık emarelerinden biri haline getirdi. 2019 yılında rekor düzeyde ikinci en düşük seviyesine geriledi. Buzun kaybı, güneşin daha fazla sıcaklığını emen ve sıcaklıkları daha da artıran karanlık okyanusu ortaya çıkarıyor. Bu değişiklikler aynı zamanda şiddetli kışlar, ölümcül yaz sıcak hava dalgaları ve Avrupa ve ABD gibi daha düşük enlemlerde sel baskınları da dahil olmak üzere daha aşırı hava koşullarının giderek artması anlamına geliyor. Birleşik Krallık’ın Met Office kutup iklim programını yöneten Ed Blockley, “Modeller, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için alınan önlemlere bakılmaksızın, 2050’den önce Kuzey Buz Denizi’nde buzsuz yaz potansiyelini defalarca gösteriyor. Sinyal tüm olası geleceklerde var. Bu beklenmedik bir sonuçtu ve son derece endişe verici” dedi. Blockley, yeni araştırmanın Kuzey Kutbu üzerindeki en kötü etkileri önlemek için karbon emisyonlarının azaltılmasının hayati önemde olduğunu belirtti ve ekledi: “Hala umut olduğunu gösteriyoruz.”

'Yeşil iyileşme' paketleri

50. Dünya Günü kutlanırken, hükümetlere koronavirüs kriziyle mücadele ve düşük karbonlu bir gelecek adına “yeşil iyileşme” paketlerini benimseme çağrısı yapılıyor. Birçok ülke salgından acilen iyileşmekle meşgulken bazı yatırımcılar, politikacılar ve şirketler iklim değişikliğiyle birlikte uzun vadeli ekonomik etkileri de göz önünde bulunduruyor. İngiltere ve Avrupa Birliği’nin eski iklim müzakerecisi Peter Betts, “Ekonomik iyileşme paketlerine yönelik çok fazla baskı var. Bu paketler uygulanacağı zaman düşük karbonlu ve iklim dostu olmalı” dedi. 

Petrol için 'Kara Nisan'

Koronavirüs salgını petrol endüstrisini şoka uğratırken arz fazlalığı yaşayan şirketler küçük üreticileri ortadan kaldırabilir. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, “Birkaç yıl sonra 2020’ye dönüp baktığımızda, petrol piyasası için en kötü yıl olduğunu söyleyebileceğiz. Nisan ayı ise en kötü ay olacak. Petrol tarihinde Kara Nisan olarak anılabilir bile” dedi. Sektördeki birçok oyuncu ise ya yok olacak ya da kendini yeniden yapılandıracak. Ayakta kalabilen şirketler ise zayıflamış bir siyasi güçle karşı karşıya olacak ve iklim değişikliği gerçekliğini daha acil olarak kabullenecek. IEA’ya göre Nisan ayındaki petrol talebi 2019’un Nisan ayına oranla, neredeyse üçte bir azaldı.  ABD’de petrol sektörünün kalbi Teksas’ta üreticiler yer altından çektikleri ürünleri depolayacak yer bulamıyorlar. Rafinerilerin yakıta dönüşmesi için çok daha az petrol satın alması ve ürünü depolayacak yer olmaması nedeniyle, petrol ilk kez 20 Nisan’da negatif bir fiyatla işlem gördü. Verilere göre geçtiğimiz yıl enerji en kötü performans sergileyen sektör olarak yatırımcıların sektöre şüpheyle yaklaşmasına ve tüketici ve politika yapıcıların iklim krizi ile karşı karşıya kalmasına neden oldu. Hayatta kalabilen şirketler ise bu değişime ayak uydurmanın yolunu bulmalı; ya temiz enerji çözümlerine yatırım yapmalı ya da varlıklarını tasfiye etmeli.

Salda'da kumlar yerine dönüyor

Salda Gölü'ne yapılması planlanan Millet Bahçesi projesini yürüten yüklenici firma alandaki kumsalı tahrip etmişti. Kepçeyle kazılıp, kamyonlarla sahilden alınarak, 5 kilometre uzağa, gölün başka noktasındaki kıyıya götürülen kumlar, geçen hafta sosyal medyada gündem olunca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inceleme başlattı. Yüklenici firma yetkilileri hakkında soruşturma başlatılırken, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı yetkilileri de olayın ardından alana gelerek, zarar tespiti için kot incelemesi yaptı. Alınan kumlar nedeniyle 1 metrelik kot farkının oluştuğu dikkat çekti. Olayın ardından Yeşilova Jandarma ekipleri, alanda geniş çaplı güvenlik çemberi oluşturarak, bölgeyi kontrol altına aldı. Bu olayların ardından Salda Gölü'nün kıyısından alınıp, başka noktaya taşınan kumların yeniden eski yerlerine konulması için çalışma başlatıldı. Yüklenici firma görevlileri, bu kez küreklerle kamyona yükledikleri kumları, alındıkları yerlere götürmeye başladı. Kumların taşınma işlemlerinin devam ettiği görüldü.