Üçağız Yarımadası'ndaki 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı'nda kaçak inşaat

-
Aa
+
a
a
a

 Antalya'nın Demre ilçesine bağlı, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Kekova'nın karşısındaki Üçağız Yarımadası'nda 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı'nda kaçak olduğu öne sürülen bir villa inşaatı şikayet konusu oldu.

Gezegenin Geleceği: 21 Ekim 2020
 

Gezegenin Geleceği: 21 Ekim 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

 Antalya'nın Demre ilçesine bağlı, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Kekova'nın karşısındaki Üçağız Yarımadası'nda 1'inci Derecede Doğal Sit Alanı'nda kaçak olduğu öne sürülen bir villa inşaatı şikayet konusu oldu. Üçağız Mahallesi'nden bazı vatandaşlar, yarımadada bulunan ve 'Ziyat Koyu' olarak da adlandırılan denize sıfır mevkide villa inşaatıyla ilgili CİMER, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Demre Kaymakamlığı ve Demre Belediyesi'ne şikayetçi oldu. Şikayetçilerden İbrahim Turhan ve Hüseyin Yiğit Turhan, Üçağız Yarımadası'nda yaklaşık 6-7 yıl önce denize sıfır, kaçak olarak yapılmış üç katlı binanın yıkılarak, yerine yeni bir villa yapımına başlandığını kaydetti.  

Greenpeace'den Amazon eylemi

Greenpeace Avusturya, Brezilya’nın Amazon Ormanları‘nda kasıtlı olarak çıkarılan yangınları, kentteki ağaçlara lazer tutmak suretiyle yangını canlandırarak protesto etti. “Amazon Ormanları’ndaki yangını Viyana‘nın kalbine taşıdık” diyen Greenpeace eylemcisi, siyasetçilere seslenerek AB ile Güney Amerika Ortak Pazarı arasında uzlaşma sağlanan serbest ticaret anlaşmasının iptal edilmesini talep etti. Söz konusu anlaşma kapsamında Brezilya’da ormanları kasıtlı olarak tahrip eden büyük şirketlerin ürünleri AB pazarına girebiliyor. Çevre savunucuları ise ormanların yıkımında payı olan ürünlerin Avrupa’ya girmemesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini savunuyor.

Emisyon azaltın hedefleri ortalama yüzde 50

Avrupa Komisyonu, 1990 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar AB genelinde en az %55’lik bir emisyon azaltım hedefi önerirken, Avrupa Parlamentosu son zamanlarda %60’lık bir azaltım çağrısında bulunuyor. Fransa ve Hollanda da dahil olmak üzere 11 Batı AB ülkesinden oluşan bir grup, %55 azaltım hedefini desteklemek için ortak bir açıklama yaptı. Ancak Borissov, Bulgaristan’ın kendi kapasitesinin “sınırının” % 40 olduğunu ve ülkenin ortak AB hedefine ulaşmak için Komisyon’un desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu yardımın ne şekilde olabileceği konusunda ise ayrıntılı bilgi vermedi. Bulgaristan’daki kömür santralleri, 2017 yılında toplam elektrik üretiminin %45,9’unu oluşturuyordu. Ülke, kendi kömür rezervlerinin önümüzdeki 60 yıl boyunca enerji üretimini hızlandırabileceğini düşünüyor. 

Termik santrallar için yürütmeyi durdurma

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Kırklareli İl Temsilciliği tarafından açılan davada Danıştay 6. Dairesi, Tekirdağ Çerkezköy ilçesi termik santral alanı ve Kırklareli Türkiye Kömür İşletmeleri Vize termik santrali için yürütmenin durdurulması kararı verdi.  Açılan davalarda, bir kısmı İstanbul’un Silivri, bir kısmı da Tekirdağ’ın Çerkesköy ilçesi sınırlarında bulunan ve  “EÜAŞ Çerkezköy Termik Santrali” yapılması planlanan yaklaşık 485 ha. büyüklüğündeki alanın “enerji üretim alanı” olarak planlanması ve ayrıca  Kırklareli’ndeki  “TKİ Vize Termik Santrali” yapımı için 135 ha. büyüklüğündeki alanın “enerji üretim alanı” olarak planlanmasına yönelik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı Değişikliği‘nin  iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmişti. 

Okyanus'un dibi bilinenden daha sıcak

Atlantik Okyanusu’nda Uruguay açıklarındaki dört farklı derinlikteki istasyonlardaki ölçümleri kaydeden bilim insanları, okyanus dibinin daha önce düşünüldüğünden daha fazla ısındığını keşfetti. Buna göre, 2009 ve 2019 yılları arasında, 1360m ile 4757m derinlik arasındaki noktalardaki su 0,02 ile 0,04 derece ısındı. Araştırmacılar, değişikliğin küçük gibi göründüğünü ancak küresel çapta büyük etkileri olacağı konusunda uyardı. Doğal olarak ama korkutucu biçimde karalar ve su yüzeyi, okyanusların dibinden çok daha hızla ısınıyor. 2019’da yapılan bir çalışmada okyanus yüzeyi sıcaklıklarının 0,56 derece arttığı belirtildi. NOAA araştırmacıları okyanus yüzeyi sıcaklığında ise 0,95 derece artış hesapladıklarını kaydetti. 

İklim finansmanı hibe değil kredi

Oxfam’ın analizine göre, varlıklı ülkeler, iklim projeleri için yoksul ülkelere resmi istatistiklerinden daha az mali yardım sağlıyor.  Yayımlanan bir raporda, Oxfam, gelişmekte olan ülkelere sağlanan iklim finansmanının yaklaşık %80’inin hibe yerine kredi şeklini aldığını ortaya çıkardı. Yoksul ülkelerin, genellikle zayıf iklim hedeflerine sahip projelere yatırım için daha varlıklı ülkelere geri ödeme yapması bekleniyor. Rapor, “Aşırı kredi kullanımı ve iklim yardımı adına tavizsiz finansman sağlanması gözden kaçan bir skandal” diyor. 2009’da gelişmiş ülkeler, savunmasız ülkelerin emisyonlarını azaltmalarına ve iklim etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için 2020’ye kadar yılda 100 milyar doları seferber etmeyi taahhüt etti. Toplamda, zengin ülkeler hibe şeklinde sadece 12,5 milyar dolar, piyasadan daha iyi oranlarla kredilerde 22 milyar dolar ve standart piyasa oranlarıyla kredilerde yaklaşık 24 milyar dolar verdiler. Kredi verenlere yapılan faiz ücretleri ve ödemeler, bağışçı ülkelerin iklim finansmanı rakamlarından düşülmedi. Raporun ortak yazarı Tracy Carty, koronavirüs salgınının gelişmekte olan ülkenin iklim projeleri için daha fazla borç alamadığı anlamına geldiğini ve bu nedenle iklim finansmanının artık krediler yerine hibe şeklinde olması gerektiğini söyledi.