Türkiye'den güncel çevre koruma kampanyaları ve kazanımları

-
Aa
+
a
a
a

Bilecik’in Bozüyük ilçesi Murat köyü mevkiinde işletilen bakır-molibden maden tesisinin kapasite artırımına ve yeni tesisler yapılmasına Bilecik İl Genel Meclis’inde 9’a karşı 12 kabul oyu verilmesi üzerine bir kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 20 Kasım 2020
 

Gezegenin Geleceği: 20 Kasım 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Bilecik’in Bozüyük ilçesi Murat köyü mevkiinde işletilen bakır-molibden maden tesisinin kapasite artırımına ve yeni tesisler yapılmasına Bilecik İl Genel Meclis’inde 9’a karşı 12 kabul oyu verilmesi üzerine bir kampanya başlatıldı. Yerel halktan Dilek Karakoç’un başlattığı, Change.org/MuratdereOrmanlariYokOlmasin adresindeki kampanyada, maden projesi için binlerce ağacın kesileceği söyleniyor ve “Bölgemizin oksijen deposu ormanlarımızın ve bu ormanlarda yaşayan canlıların bakır madenine kurban edilmemesi için sesimizin duyulması için lütfen siz de imzalayın” çağrısı yapılıyor.  Muratdere Madencilik tarafından ‘açık ocak’ yöntemiyle işletilen maden ocağının kapasite artırımı, atık ve cevher zenginleştirme tesisi için 2017 yılında ÇED olumsuz kararı verilmişti. Projeyi yeniden gündeme getiren şirket, Bilecik İl Genel Meclisi’nden onay istedi. Bölge halkının itirazlarına rağmen proje için onay verildi. Şirket böylece yeni bir ÇED süreci başlatabilecek. Dilek Karakoç’un başlattığı kampanyada şu ifadelere yer veriliyor “Bu ormanlar inanılmaz güzel bir doğal varlık çeşitliliğine sahip. Geyik, ayı, domuz ve tilki türlerine ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda onlar için geçiş noktası. Bakır madeni projesi, bu canlıların yuvalarını elinden alacak. Yerleşim yerlerine yakın olan projeyle tonlarca su kirletileceği için yerleşim yerlerini olumsuz etkileyecek.” Kampanya Change.org/MuratdereOrmanlariYokOlmasin adresinde. 

Madde 6 geri çekildi

Ormanları, meraları, tarım alanlarını ve kıyıları maden tesislerine açan Madde 6 geri çekildi. 100’ü aşkın kurum, Change.org/TorbaYasayiGeriCek adresinde ortak bir kampanya yürütüyordu. Kampanyayı başlatan Ekoloji Birliği, yasa görüşmelerinden önce imzaların çıktısını alıp Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanlığına teslim etmişti. Doğa savunucuları yasanın tümden geri çekilmesi için kampanyayı sürdürüyor. Yapılan açıklamada: “Ruhsatsız alanlarda da madenciliğin önünü açan Madde 6, torba yasa teklifinden çıkarıldı. Görüşmeler bugün devam edecek. Sosyal medyadan #YasayıTümdenGeriÇek etiketiyle Twitterda sesimizi yükseltmeye devam ediyoruz” ifadelerine yer verildi. Kampanya Change.org/TorbaYasayiGeriCek adresinde. 

Akyaka için kampanya

Nilgün Yamamer’in başlattığı kampanya, Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka’nın karşı karşıya olduğu bir tehditten bahsediliyor. Change.org/AkyakamaDokunma adresindeki kampanyada “15 Ekim 2020 tarihinde önerileren imar planı gerçekleşirse kıyı ekosistemi, Azmak çevresi ekosistemi tehlike altına girecek, bir “sakin şehir”olan Akyaka, özgünlüğünü yitirecek” ifadelerine yer veriliyor. Kampanyayı başlatan Nilgün Yamaner, söz konusu imar değişikliği planına neden karşı çıktığını madde madde açıklıyor: Plan Revizyonunda yer alan yat limanı, kıyı ekosistemini tahrip edecek, Azmak Kıyı Bandı Düzenleme Projesi, Azmak kıyı alanında yoğun insan kullanımı öngörüyor ve Azmak ekosistemine zarar verecek,  Plan Revizyonu hazırlanırken Akyaka’nın Sakin Şehir statüsü dikkate alınmıyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve yerel sivil toplum örgütlerinin de katkılarının sağlandığı Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı bu Revizyon Planı hazırlanırken dikkate alınmıyor, planlama alanının tümünün 1. Derece deprem bölgesinde olduğu gözetilmemiş, jeolojik ve jeoteknik rapor tanzim edilmeden plan onaylanmış. Revizyon Planında Kıyı Kanununa aykırı yapılaşma öngörülüyor, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Komisyon Kararı raporda yer almıyor,  Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin resmi görüşü alınmadı, Orman Kanunu ihlal ediliyor,  Yurttaşların anayasal mülkiyet hakkı göz ardı ediliyor,  Plan bütünüyle incelendiğinde yeşil alan miktarı azaltılmış, yeşil alanlar iki katlı yapılaşmaya açılmış olduğu görülüyor.  İmar Planı Revizyonu ile otel alanının yaklaşık 6 kat arttırılması öngörülüyor. Bu plan, turizm baskısı nedeniyle yaşanan altyapı sorunlarını ve korunan alanlar üzerindeki baskıyı katlanarak artıracak. “Yurttaşlık sorumluluğum gereği önerilen Akyaka İmar Planı Revizyonu’ndaki bu uyumsuzlukları Bakanlığınıza bildirmeyi görev biliyorum” diyen Nilgün Yamaner Akyaka’nın özgünlüğünü yok etme tehlikesi barındıran Plan Revizyonu’nun tamamen iptal edilmesini talep ediyor. Kampanya Change.org/AkyakamaDokunma adresinde. 

Kuzey Ormanları Savunması'nın kampanyası sonuç verdi

Çatalca’da, Kuzey Ormanları’nın da yer aldığı bölgede bir taş ocağının, 1600 yıllık Antik Roma Su Yolu’nu tahrip ettiğinin ortaya çıkması üzerine Kuzey Ormanları Savunması bir kampanya başlatmıştı. Change.org/AntikRomaSuYoluKorunmali adresindeki kampanya sonuç verdi ve İstanbul Valiliği Burhanettin Soğancılar Maden Ocağı’nın faaliyeti durdurdu. Ancak Kuzey Ormanları Savunması, şirketin faaliyetlerine kaçak bir şekilde geceleri devam ettiğini söylüyor ve kampanyaya devam ediyor. Kampanyada şu bilgiler paylaşıldı: “Valiliğin faaliyet durdurma kararına rağmen suç işlenmeye devam ediliyor; özellikle geceleri, düzensiz aralıklarla kaçak faaliyet devam ediyor. Sürecin takipçisi olmaya, yıkıma karşı köyümüzü ve binlerce yıllık emanetimizi savunmaya devam edeceğiz!” Kampanya Change.org/AntikRomaSuYoluKorunmali adresinde.